Koja to presuda kaže da je bio genocid?

Ministar unutrašnjih poslova o Srebrenici (TV Hepi, 6.4.2021.)
„Gde je to dokazan genocid u Srebrenici, koja sudska presuda to kaže, kako ste to uradili, koga ste osudili za genocid, ne za zločin?“

“Evo, da te podsetimo, ti si prvi intervju u životu dao za “Dugu” i to je bio paralelni intervju tebe i Aleksandra Vučića. Kakav je naslov bio”, pitao je Milomir Marić ministra unutrašnjih poslova u emisiji na Hepi televiziji.

“Jeste, Nenad Stefanović je to radio, a naslov je bio “Na njima ostaje Srbija, ako išta ostane”. Dva Aleksandra, tako se zvao”, prokomentarisao je Aleksandar Vulin.

***

To ipak nije bila najupečatljivija izjava u emisiji.

U nastavku, osvrnuli su se na to što je “predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić pokrenuo postupak smene ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava gospodina Leposavića”.

Crnogorski ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić izjavio je danas da je spreman da prizna da je u Srebrenici počinjen zločin genocida 'kad se to i nedvosmisleno utvrdi'. (Izvor: N1, 26.3.2021)

“Evropska unija (EU) odbacuje i osuđuje svako poricanje, relativizaciju ili pogrešno tumačenje genocida u Srebrenici, saopštila je portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez, povodom komentara ministra, prenela je RTCG. (N1, Beta, FoNet, RTCG)

“Čovek je izneo legitiman stav. Gde je to dokazan genocid u Srebrenici, koja to sudska presuda to kaže, kako ste to uradili, koga ste osudili za genocid, ne za zločin? Niko u Srbiji ne spori da se u Srebrenici desio veliki zločin, pa predsednik Aleksandar Vučić je imao to ljudsko dostojanstvo da dođe i pokloni se pred grobljem drugog naroda”, rekao je Vulin, a Marić je istovremeno dodao da je “u nekoliko presuda to nešto neodređeno”, što nije zaustavilo ministra.

Ministar Vulin tokom „Ekološkog ustanka“ 10. aprila u Beogradu, Foto: Zoran Drekalović

Vulin je tokom bogate političke karijere često komentarisao ratna dešavanja, zločine i presude. Iz Biroa MUP nismo dobili obrazloženje njegove izjave o presudama za genocid u Srebrenici, tako da smo uskraćeni za objašnjenje njegovog izlaganja na Hepiju.

No, presude postoje.

“Obrazlažući presudu, predsednica Međunarodnog suda pravde Rozalin Higins izjavila je da Srbija nije počinila genocid kroz svoje organe ili osobe čija dela bi uključivala odgovornost države prema međunarodnom pravu. Higins je izjavila da je Sud utvrdio da je genocid počinjen na području Srebrenice 1995. godine, ali da masakr nije učinjen prema uputstvima ili pod kontrolom Srbije.” (Slobodna Evropa, 26.2.2007.)

Povezan sadržaj

 

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u Hagu doneo je više presuda u kojima se potvrđuje genocid u slučaju Srebrenice, piše Slobodna Evropa u julu prošle godine, kao i da je “za genocid nad oko osam hiljada bošnjačkih civila u zaštićenoj zoni u i oko Srebrenice u julu 1995. godine osuđeno 14 bivših pripadnika vojske i policije Republike Srpske”.

Sredinom 2020. Memorijalni centar Srebrenica i Centar za postkonfliktna istraživanja (PCRC) predstavili su rezultate istraživačkog projekta “Genocid u Srebrenici kroz presude krivičnih sudova”.

“Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), Sud BiH i sudovi u Srbiji osudili su više od 50 osoba na 700 i više godina zatvora za zločine počinjene u Srebrenici. Od 20 presuda MKSJ-a za zločine počinjene u Srebrenici, sedam uključuje i presude za zločin genocida.

Sud BiH donio je 25 presuda za zločine počinjene u Srebrenici, od čega je 13 za zločin genocida. U Republici Srbiji doneseno je pet presuda koje se odnose na Srebrenicu, uključujući presude za ratne zločine protiv civilnog stanovništva i kršenje zakona i običaja ratovanja.

U projektu su kao izvori primarno korišteni nalazi i baze podataka međunarodnih i lokalnih sudova, ali i istraživanja drugih nevladinih organizacija…” (Izvor: www.aa.com.tr, 30.5.2020.)

Izvor: Memorijalni centar Srebrenica

 

“Osim Radovanu Karadžiću, u Hagu su izrečene još tri pravosnažne doživotne kazne za genocid u Srebrenici. Jedna je izrečena 2010. bivšem načelniku za bezbednost glavnog štaba VRS Ljubiši Beari, koji je umro u Berlinu 2017. godine.

Druga je izrečena 2015. godine bivšem pomoćniku komandanta za obaveštajno-bezbednosne poslove glavnog štaba VRS Zdravku Tolimiru, koji je sledeće godine umro. Na doživotni zatvor osuđen je i potpukovnik Drinskog korpusa VRS Vujadin Popović, koji je prolašen krivim za genocid, istrebljenje, ubistvo i progon Bošnjaka.

Tribunal u Hagu je doneo prvu presudu koja je zločin u Srebrenici okarakterisala kao genocid, i to bivšem generalu Vojske Republike Srpske Radislavu Krstiću, 2001. godine.” (Izvor: BBC, 10.7.2020.)

Dakle, sudovi su rekli svoje o genocidu u Srebrenici, pa navodna zapitanost Aleksandra Vulina dobija ocenu – kratke noge.

 

Foto: BETA/MUP