Aleksandar Vulin

Datum rodjenja: 2. 10. 1972.
Stranka: Pokret socijalista | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:
Datum rodjenja: 2. 10. 1972.
Stranka: Pokret socijalista | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:

Rođen 1972. godine u Novom Sadu. 

Osnovnu školu završio je u Novom Sadu, a gimnaziju u Sremskim Karlovcima. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Kragujevcu. 

Bio je pomoćnik direktora marketinga u firmi „Super pres“ od 2000. do 2002. godine. Nakon toga, bio je direktor marketinga u firmi „Color press“ od 2003. do 2007. godine, a zamenik generalnog direktora „Color media international“ od 2007. do 2012. godine. Bio je kolumnista listova Svet, Nacional, Centar, politički komentator Radio Indeksa, odgovorni urednik nedeljnika Pečat. 

Političku karijeru počeo je u Savezu komunista-Pokret za Jugoslaviju (SK- PJ), gde je došao do mesta generalnog sekretara. Jedan je od osnivača Jugoslovenske levice (JUL), u kojoj je bio portparol, kao i zamenik predsednice Direkcije JUL-a. Bio je i predsednik Jugoslovenske revolucionarne omladine.

Godine 1998. podneo je ostavku na sve funkcije u JUL-u, nakon formiranja Vlade SPS-a, SRS-a i JUL-a. To mu se nije dopalo, kažu da je na sastanku GO JUL-a izgovorio: „Dosta nam je ratnih bubnjeva. Moramo se okrenuti dijalogu sa Zapadom“. Bio je i protiv ulaska SPO u Saveznu vladu, a neposredno pre bombardovanja nagađalo se da li je dao ostavku ili je razrešen svih funkcija.

Vulin je 2000. godine osnovao Partiju demokratske levice, koja je u junu 2002. sa Demokratskom socijalističkom partijom Milorada Vučelića kolektivno pristupila Socijalističkoj partiji Srbije. Sa SPS-om se razišao 2006. godine posle afere „Kofer“

Osnovao je Pokret socijalista 2008. godine i od tada se nalazi na čelu te partije. Novembra 2010. Pokret socijalista ulazi u koaliciju sa Srpskom naprednom strankom, Novom Srbijom i Pokretom „Snaga Srbije“.

Za direktora vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju imenovan je 2012. Aprila 2013, nakon što je Srbija u Briselu parafirala sporazum sa Prištinom, najavio je ostavku na tu funkciju, ali se kasnije predomislio. Nakon rekonstrukcije Vlade postao je ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju. 

Posle izbora 2014. godine postavljen je na funkciju ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. U junu 2015. godine imenovan je za predsednika Radne grupe za rešavanje problema mešovitih migracionih tokova, koju je formirala Vlada  Srbije.

Nakon izbora održanih u aprilu 2016. ostao je na funkciji ministara za rad, da bi u junu 2017. godine, kada je umesto Aleksandra Vučića na čelo Vlade došla Ana Brnabić, postao ministar odbrane. 

Pošto nije služio redovan vojni rok u vreme kada je to bila zakonska obaveza, ističući da je te obaveze bio oslobođen zbog problema sa vidom, u martu 2019. prijavio se na petnaestodnevnu vojnu obuku. 

“Svi mi koji nismo služili vojsku sada imamo priliku da to uradimo. Ako mogu ja da idem i dam 15 dana svog života, zašto ne bi neko drugi, tu nema opravdanja“, poručio je Vulin pre odlaska u kasarnu 5. marta. (Tanjug, 3. 3. 2019. godine) 

KRIK je u septembru 2017. otkrio da Vulin ne može da dokaže poreklo 205.000 evra kojima je kupio stan u Beogradu.

„On je Agenciji za borbu protiv korupcije ponudio objašnjenje da je novac pozajmio od suprugine tetke iz Kanade, ali je Agencija proverama utvrdila da ovo nije tačno. Ovaj iznos nije uplaćen na njegov ili na račun njegove supruge, niti su carini prijavili da su novac uneli u zemlju. Jedini dokaz o pozajmici bila je priznanica na kojoj, međutim, nije bilo potpisa tetke Vulinove supruge.“ (KRIK, 18. 9. 2017. godine) 

U oktobru 2020, u drugoj Vladi Ane Brnabić, postao je ministar unutrašnjih poslova. 

Nakon izbora odražnih u aprilu 2022. izjavio je da ako bi stranci uspeli da ostvare „presudan uticaj“ na formiranje nove Vlade Srbije, on ne treba da bude u njoj, jer odluke koje bi takva vlada donosila ne bi bile njegove odluke i njegov put.

„Možda ovaj put stranci pobede i ja ne budem u vladi, ali srpski svet neće pobediti, kao ni sve ono što sam uradio za vreme svog političkog trajanja. Ja sam nevažan, ali ideje koje sam uveo u našu politiku, javni život i delatnu praksu su veoma važne. Vremena se menjaju, ako bi stranci uspeli da ostvare presudan uticaj na formiranje Vlade Srbije, ja i ne treba da budem u njoj, jer odluke koje bi takva vlada donosila ne bi bile moje odluke i moj put. Pritisci na predsednika Vučića su toliko veliki i ozbiljni da ja ne želim ni na koji način da mu budem opterećenje.“ (Kurir, 17. 4. 2022. godine)

U Vladi Srbije koja je formirana u oktobru 2022. nije dobio funkciju.

Početkom decembra 2022. imenovan je za direktora Bezbednosno informativne agencije. 

„Moj izbor za direktora BIA je dokaz da Aleksandar Vučić ne popušta pod pritiscima i da stranci u ovoj zemlji ne odlučuju. Možda je nekom izgledalo da je popustio pred silom i pretnjama, ali Aleksandar Vučić je čovek koji sluša i voli samo Srbiju’, rekao je Vulin. On dodaje da je mesec dana predsednik puštao moćne ambasadore i njihove šefove da misle da oni mogu da odlučuju. ‘Nadam se da su izvukli pouke. Aleksandar Vučić je slobodni vođa slobodnog naroda i dok on vodi Srbiju i kao predsednik Srbije i kao predsednik svih Srba, stranci odlučivati neće. Ovo je moja poslednja javna izjava, ali zbog predsednika Vučića i zbog Srbije morao sam ovo da kažem, nas vodi slobodan čovek’, zaključio je Vulin.“ (Večernje novosti, 1. 12. 2022. godine)

Zamrzao je svoju funkciju u Pokretu socijalista. 

„Dosadašnji predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin podneo je ostavku 30. novembra i zamrzao funkciju u stranci’, izjavio je poslanik Pokreta socijalista Đorđe Komlenski za televiziju Insajder.“ (Beta, 5. 12. 2022. godine) 

U julu 2023. našao se na listi onih koji su pod američkim sankcijama, a na teret mu stavljaju umešanost u „organizovani kriminal, trgovinu narkoticima“ i da je zloupotrebom javne funkcije pomagao trgovcu oružjem Slobodanu Tešiću da se njegove „ilegalne pošiljke oružja slobodno kreću preko granica Srbije“.  (N1, 11. 7. 2023. godine)

Početkom novembra 2023. podneo je ostavku na funkciju direktora BIA. 

„Vulin je u pisanoj izjavi naveo da SAD i EU „traže njegovu glavu kao preduslov za neuvođenje sankcija Srbiji’. ‘Nisam uzrok ucena i pritisaka na Srbiju i Srpski svet, ali neću da dozvolim da budem povod za ucene i pritiske na Srbiju i Srpski svet. Zato podnosim neopozivu ostavku na mesto direktora BIA’, naglasio je Vulin.“ (FoNet, 3. 11. 2023. godine)

Početkom maja 2024. postao je potpredsednik nove Vlade Srbije. 

Naslovna fotografija: FoNet/RTS

Poslednji put ažurirano: 7. 5. 2024.