Policija uzdržana tokom demonstracija u julu

Ministar unutrašnjih poslova o nasilju tokom protesta (Izvor: Tanjug/MUP, 16.11.2020.)
„Policija je tokom demonstracija u julu pokazala veliku uzdržanost.“

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin rekao je na skupštinskom Odboru za odbranu i unutrašnje poslove kako je u periodu od jula do septembra ove godine uočen značajan porast prekršaja u oblasti javnog reda i mira “što je posledica rušilačkih demonstracija koje su u julu održane ispred Narodne skupštine, u kojima je, kako je istakao, policija pokazala veliku uzdržanost.

Takav opis policijskog postupanja nastavlja se na tvrdnje koje smo već čuli od bivšeg ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, kao i direktora policije Vladimira Rebića. Oni su tokom julskih protesta rekli da je “postupanje policijskih službenika bilo izuzetno profesionalno”.

Rebić je, podsećamo, tokom protesta izjavio je da je policija “sve vreme bila maksimalno uzdržana, i pokušavala da ne upotrebljava silu, dok to na kraju nije moralo da se desi”.

“Ljudi iz policije su bili potpuno uzdržani. Krenuli su u intervenciju u onom trenutku kada je to nasilje postalo neizdrživo. Kada je njihov život bio u opasnosti. Policija je i pored svega, na vrlo normalan, racionalan način u potpunosti povratila kontrolu na celom prostoru”, rekao je Nebojša Stefanović i za ovu izjavu dobio je ocenu – neistina.

 

 

I ambasador SAD Entoni Godfri je na sastanku s Vulinom, kako je početkom novembra saopštio MUP, u vezi s postupanjem policije tokom julskih protesta u Beogradu rekao da „ceni uzdržanost koju su pokazali policijski službenici“.

U julu je Ambasada SAD reagovala nešto drugačije.

“S pažnjom pratimo dešavanja u poslednje dve večeri u Beogradu i drugim gradovima Srbije i duboko smo zabrinuti zbog pojave nasilja. Osuđujemo svaku vrstu nasilja, uključujući, kako nam izgleda, koordinisane napade na policiju koji su delovali kao da žele da isprovociraju preterane reakcije, kao i, čini se, prekomernu upotrebu sile od strane policije. Međutim, sloboda izražavanja i pravo na mirno okupljanje su u osnovi svake demokratije. Amerika je zemlja koja se upravo sada i sama suočava sa izazovima u pogledu građanskih protesta i nemira”, navodi se u njihovom saopštenju koje je objavljeno 9. jula.

Snimci i izveštaji…

 

Tezu o uzdržanosti policije, ipak, demantuju mnogobrojni snimci građana i medija na kojima se vidi kako pripadnici MUP primenjuju prekomernu silu prema građanima koji sede ili su već oboreni, na primer.

 

 

U izveštaju Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, u kome se analizira ko je obezbeđivao proteste, kako je policija reagovala i u kojim slučajevima je došlo do brutalnih reakcija, navodi se niz takvih primera.

“Postoje snimci sa skupa koji ukazuju da postupanje policajaca nije uvek bilo proporcionalno pretnji, niti srazmerno, niti da je vođeno računa da se izbegnu povrede ili da se nanesu najmanje moguće povrede. Pojedini policajci su udarali ljude službenim palicama u glavu, leđa i druge delove tela, šutirali, gazili, gađali suzavcima u telo, obarali sa bicikala. Takvo postupanje nije humano niti je u skladu sa propisima. Zakon o policiji i Pravilnik o upotrebi policijskih ovlašćenja obavezuju policijske službenike da koriste silu od najlakšeg prema težem sredstvu prinude, uz minimum neophodne sile i samo onda kada je to neophodno, navodi se u izveštaju BCBP.

 

 

Između ostalog, grupa žandarma je šutirala i udarala mladića koji je ležao sam na ulici; nepoznati pripadnici Policijske brigade su pendrekom tukli muškarce koji su mirno sedeli na klupi; učesnica protesta je svedočila kako su je policajci tukli dok je ležala na zemlji, a zabeleženo je 28 napada na novinare, snimatelje i fotoreportere.

U izveštaju Zaštitinika građana, između ostalog, piše da se u pojedinim slučajevima koji su zabeleženi video snimcima, po oceni Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture, radi o nasilju policije koje ima

 

 

Zahtev 11 organizacija civilnog sektora iz Srbije upućen je specijalnom izvestiocu UN protiv torture u kojem se traži da utiče na nadležne u Srbiji da sprovedu istragu zbog policijske brutalnosti na protestima.

 

Mora sila da bude srazmerna

 

I Evropska komisija je u svom poslednjem izveštaju, u kontekstu protesta, navela da uprkos zaštiti života i održavanju javnog reda, upotreba sile mora biti srazmerna i proporcionalna.

Organizacija Crta zahtevala je neopozivu ostavku direktora policije Vladimira Rebića zbog (ne)postupanja policijskih snaga tokom protesta građana u Beogradu 7. jula i u noći između 7. i 8. jula 2020.

„Direktor policije mora da snosi odgovornost zbog činjenice da je neadekvatna obezbeđenost Doma Narodne skupštine omogućila upad demonstranata u to zdanje, kao i zbog prekomerne upotrebe sile protiv građana i nesprečavanja nasilja huligana i tzv. navijača nad građanima“, saopštili su iz Crte u julu ove godine.

Kako je Istinomer pisao Beogradski centar za ljudska prava podneo je 32 krivične prijave zbog  policijskog nasilja, a s tim u vezi pred različitim državnim organima zastupaju 18 građana.

Povezan sadržaj

“Od 18 naših klijenata, do sada je tužilaštvo saslušalo samo jednog i to pred OJT u Novom Sadu”, rekli su iz BCLJP.

Više od dvadeset slučajeva policijskih intervencija i nasilja koje je zabeleženo na snimcima i dalje je u postupku kod Zaštitnika građana koji se bavi kontrolom zakonitosti takvog postupanja.

S obzirom na procedure i istrage koje su u toku, kao i na zaključke Zaštitnika građana, Evropske komisije i domaćih istraživača i NVO, kao i na veliki broj objavljenih snimaka, izjavu ministra Vulina o uzdržanosti policije tokom julskih protesta ocenjujemo kao – kratke noge.

 

Naslovna fotografija: FoNet/MOD