Da ne prejudiciramo, ali ipak prejudiciramo

To što je ministarka pravde Maja Popović na TV Hepi napravila “kiks”, pomešavši smrtnu kaznu i doživotnu robiju, nije jedina sporna izjava u tom njenom nastupu. Kritikovala je redakcije i sudije (ne navodeći imena, ali pomenut je “jedan sudija Apelacionog suda”) za stvari za koje je mogla kritike da uputi i svojim kolegama iz Vlade, kao i predsedniku države. Sama sebi je skočila u usta, komentarišući slučaj Belivuk. Prejudicirati ili ne, komentarisati presude ili ne, tužilaštvo dobro radi ili ipak sudije dobro rade, a do njih dođu traljave istrage… Mnogo je konfuzije bilo u jednom od ministarkinih retkih medijskih pojavljivanja.
Maja Popović, foto: Beta

Za početak, Popović se osvrnula na slučaj Vjerice Radete i Petra Jojića, čije izručenje i dalje zahteva Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove (naslednik Haškog tribunala), a Srbija ih – ne da.

“Mi moramo da poštujemo odluke našeg suda i naše zakone”, kazala je Popović na tu temu. (Izvor: TV Hepi, 18. jun 2021.)

Povezan sadržaj
Tim Istinomera 24. 12. 2020.
admin 28. 4. 2016.

U nastavku, porazgovarali su o promenama Ustava, Kosovu i preambuli.

“Ustavom se menjaju odredbe o pravosuđu, isključivo o pravosuđu. Moram da naglasim, i ovom prilikom, da Kosovo ostaje u preambuli Ustava Srbije. Ono što je novina u ovom nacrtu jeste činjenica da više tužioce i sudije neće birati Narodna skupština, nego Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaštva…”

Napominjući da je u toku izrada tih amandmana, pojasnila je sagovornicima da će istaknute pravnike birati skupština, a sudije će birati oni sami iz svojih redova.

Dok predstavnici vlasti uporno ponavljaju koliko su ta rešenja “dobra”, iz strukovnih udruženja sudija i tužilaca, kao i iz NVO sektora, stižu i kritike i upozorenja. Ukoliko prođu predlozi iz starih nacrta amandmana Ministartsva pravde, Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca biće još ranjiviji i u njihovom sastavu će i dalje biti političke figure; uz značajan uticaj Narodne skupštine.

Voditeljka je upitala ministarku Popović – ima li država dokaze za dugogodišnju robiju Belivukovog klana, posle čega je usledio famozni lapsus o smrtnoj kazni.

“Da, da, toliko mogu da vam kažem, imajući u vidu da blo kakav detalj ne mogu da vam iznesem ovde, ukoliko ne dobijem posebno odobrenje od nadležnog postupajućeg tužioca”, odgovorila je Popović.

“A kakve su kazne predviđene, nešto malo više da nam kažete o tome, s obzirom na to da imamo priliku da čitamo svakodnevno šta se dešava? Kakve kazne su predviđene”, pitala je voditeljka.

“Ja mogu samo da pretpostavim, imajući u vidu da će se to dokazivati, izvršenje tih krivičnih dela tokom postupka. I ne želim da prejudiciram bilo koju odluku suda, ali po ovome svemu što znamo u ovom trenutku, njima slede dugogodišnje kazne, da ne kažem da je moguće i izricanje smrtne kazne. Imajući u vidu kada su lukrativni momenti doveli do različitih ubistava, moguće je i to.”

“Čak i smrtna kazna?”

“Da.”

“Prvi put ovo imamo priliku da čujemo.”

“Vi ste me pitali teoretski. Ne kažem da je to moguće, ali po zakonu jeste.”

“Po zakonu jeste moguće. Au.”

“Ja se izvinjavam, doživotna robija, ja sam napravila tu kiks. Doživotna robija, da da.”

***

Dakle, da ne prejudicira (ali ipak prejudicira) ministarka pravde se nije libila da komentariše predmet, o kome se istraga i dalje vodi.

Povezan sadržaj
Milijana Rogač 6. 2. 2021.

 

Na pitanje “koliko je sudstvo nezavisno i je li ono uopšte pod uticajem političkih stranaka, nekih moćnika i kriminalaca”, Popović je rekla:

“Apsolutno mislim da odolevaju. Naravno, vi uvek imate neke primere korupcije, koji su definitivno procesuirani. Ali mislim da sudije naše dobro rade svoj posao i da odolevaju.”

Povezan sadržaj
Tim Istinomera 18. 1. 2020.

 

Plate sudija su dobre, rekla je Popović, a sudske takse se neće menjati.

“Sudske takse se nisu menjale već deset godina, niti će ovim novim zakonom o izmenama o dopunama zakona o parničnom postupku. (…) Problem je bio, izbio i došao u javnost jer je u ovom zakonu bila predviđena jedna odredba da ukoliko se za određeni podnesak ne plati taksa, on će se smatrati povučeno. Međutim, posle razovora sa advokaturom, sa advokatskim komorama Srbije i drugim advokatskim komorama širom Srbije, došli smo do zaključka da te odredbe više neće stajati u nacrtu zakona.”

Sudeći po izjavama advokata koji su organizovali nekoliko protesta u proteklih mesec dana, njihovo nezadovoljstvo ne možemo da svedemo samo na takse.

“Ministarstvo pravde je saopštilo da su postigli sporazum sa Advokatskom komorom Srbije (AKS) i komorama u sastavu, a vezano za Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku. (...) pa će, shodno tome, biti preduzeti sledeći koraci:

brisanje odredbi prema kojima se podnesak za koji nije plaćena sudska taksa u roku dospelosti smatra povučenim; odredbe budućeg Zakona o izmenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku neće važiti retroaktivno; odredbe o eSud-u za advokatsku profesiju postojaće samo kao mogućnost, a ne kao obaveza.(...)

Izneđu ostalog, Radna grupa će nastaviti da funkcioniše u proširenom sastavu” (Izvor: 4. Jun 2021.)

Sledeće pitanje odnosilo se na pritisak koji trpi Ministarstvo pravde “s obzirom na to da u poslednje vreme imamo priliku da vidimo sve češće da se država razračunava sa mafijom”.

“Pritisak je takav kakav jeste i mi ga trpimo. Ali tu veliku ulogu imaju Ministarstvo unutrašnjih poslova i bezbednosne službe. Oni zaista rade jedan veliki deo posla. Naravno, i naša tužilaštva koja zaista sad funkcionišu. I mislim da imamo izuzetne rezultate i u borbi protiv organizovanog kriminala i u koruptivnim odeljenjima.”

O tome kako tužilaštva funkcionišu, pisali smo, možete više pročitati ovde, a o izboru RJT ovde.

Dalje, od toga da imamo tužilaštva koja funkcionišu, posle nekoliko minuta, u razgovoru su stigli do toga da sudija ne može da presuđuje mimo onoga što ima u predmetu. Kako je voditelj rekao, a ministarka potvrdila – “previđa se da sudije sude po onome što dobiju od tužilaštva (…) i baca se onda ljaga na sudiju koji je dobio traljavo završenu istragu, da li slučajno, namerno…”

 

“Vi samo možete, ako ste sudija, da presuđujuete u okviru dokaza koji se nalaze u spisima ili u okviru dokaza koje izvedete u toku glavnog pretresa. Sudija ne može mimo onoga što mu se nalazi u predmetu. I to vrlo često je problem.(…) Ono što bih ja htela da navedem ovde je da vrlo često se komentarišu te sudske odluke. Pa i od strane medija. Zaista, u poslednje vreme je bilo neprimerenih uticaja od strane medija na sudove i određene presude.”

Sudske odluke komentarišu i predstavnici vlasti, kojima je, nadamo se – isto ovako, ministarka skrenula pažnju.

Podsetimo se, postoji Kodeks ponašanja članova vlade o granicama dozvoljenosti komentarisanja sudskih odluka i postupaka, kao i Kodeks ponašanja narodnih poslanika o granicama dozvoljenosti komentarisanja sudskih odluka i postupaka.

Na pitanje koliko je teško danas biti sudija, Popović je odgovorila da je verovatno teško, ali da treba da ih zaštitimo od svakog pritiska.

“Posebno od ovog pritiska neprimerenog koji se kroz medije na njih baci…”

“A kako zaštiti one vaše kolege sudije koji se pojavljuju u emisijama i poprilično neprimereno daju izjave…a bude čak sudija apelacionog suda”, pitao je voditelj.

Popović je na to odgovorila:

“Jeste, jeste, to ste u pravu. Ja smatram da sudije ukoliko žele da se bave politikom, treba da se razreše i da odu na izbore. Ne smatram da je po etici i spojivo sa sudijskom funkcijom javnopolitičko istupanje.”

Za kraj, kako reče voditeljka, došlo je vreme da ne košta ništa “da oblatiš, kažeš sve najgore o nekome u novinama” i došlo je vreme da “svako svakom može da uradi i kaže šta bilo i da ne odgovara za to”.

Popović je rekla da će pokušati da uradi nešto s tim u vezi.

I da, rešila je jednu dilemu voditeljskog para, otkrivši da se ona potpisuje kao ministar pravde.

 

 

Naslovna fotografija: Beta