Vjerica Radeta

Datum rodjenja: 15. 10. 1955.
Stranka: Srpska radikalna stranka | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:
Datum rodjenja: 15. 10. 1955.
Stranka: Srpska radikalna stranka | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:

Rođena 1955. godine u Livnu, u Bosni i Hercegovini.

Završila je Pravni fakultet u Sarajevu. Sa liderom Srpske radikalne stranke Vojislavom Šešeljom poznaje se još iz studentskih dana.

U Vladi Srbije na čijem čelu je bio Mirko Marjanović bila je zamenica ministra pravde, a obavljala je i funkciju sekretara Skupštine opštine Zemun. Bila je poslanica u Skupštini Srbije od 2003. do 2012. godine. Poznata je po kletvama koje je uputila Tomislavu Nikoliću s govornice parlamenta.

Haški tribunal izdao je krajem 2015. godine nalog za hapšenje i zatražio izručenje Radete, Jove Ostojića i Petra Jojića. Hag ih tereti za nepoštovanje suda zbog navodnih pretnji, podmićivanja i uticaja na dva svedoka u slučaju protiv Vojislava Šešelja. S proleća 2016. godine, Veće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu odlučilo je da nema zakonskih osnova za hapšenje i izručenje radikala, zato što nacionalni zakon o saradnji sa Haškim tribunalom predviđa obavezu izručenja samo optuženih za ratne zločine, ali ne i za nepoštovanje suda. Na odluku Medunarodnog rezidualnog mehanizam za krivične sudove, naslednika Haškog tribunala, iz juna 2018. godine, da slučaj dvoje radikala (Jovo Ostojić je u međuvremenu preminuo) ustupi pravodusnim organima Srbije, Haško tužilaštvo je uložilo žalbu.

 Izabrana je za potpredsednicu Narodne skupštine Republike Srbije 6. juna 2016. godine. 

Nakon što je objavila tvit o preminuloj predsednici udruženja „Majke Srebrenice“, Hatidži Mehedović, „Čitam umrla Hatidža Mehmetović iz udruženja biznismenki Srebrenice. Ko li će je sahraniti. Muž ili sinovi?“ izazvala je burnu reakciju javnosti u Srbiji i regionu. Zatražena je njena smena sa mesta potpredsednice skupštine i ostavka na mesto narodnog poslanika.

 Vjerica Radeta je član Centralne otadžbinske uprave i Predsedničkog kolegijuma Srpske radikalne stranke. Predsednik je Izvršnog odbora SRS.