Pet obmana sa Fejsbuka koje su vas najviše zaintrigirale u 2021. godini

Život dezinformacija na Fejsbuku bio je buran u godini od koje se opraštamo. Za otključavanje Pandorine kutije varki na toj društvenoj mreži najzaslužnije bile su, i ostale, vakcine protiv kovida 19. 

Dali smo sve od sebe da, na osnovu zvaničnih naučnih dokaza, objasnimo da one nisu toksične niti smrtonosne, ali i dalje se pitamo do koliko ljudi smo uspeli da dopremo.   

Dekonstruisali smo manipulacije i neistine koje su stizale od stručnjaka, ali i od onih koji su izmislili svoja zvanja.  

Istraživali smo o inovativnim lekovima za kovid, ali i o alternativnim, poput ivermektina, za koje se ispostavilo da su veoma opasni.

Analizirali smo odakle stižu izmaštane teorije o tragovima proročanstva o nadolazećoj pandemiji, koji su navodno skriveni u starim filmovima i crtaćima, pa čak i u video igrama. 

Raskrinkavali smo lokalne dezinformacije koje su vrlo retko iskakale iz okvira kovid tema, dok je naše čitaoce, kao i nas same, najviše zabavila i zaintrigirala globalna obmana vezana za jedan astronomski fenomen. 

Upravo tom temom otvaramo listu *Pet najčitanijih Fejsbuk provera u 2021. godini iz ugla Istinomera*. Pogledajte video koji smo pripremili.

 

Naslovna fotografija: Istinomer/Canva