Netačno je da vakcinisani protiv kovida 19 ne smeju da daju krv

Poznati prenosilac dezinformacija Saša Borojević uznemirio je veliki broj ljudi na Fejsbuku tvrdnjom da vakcinisani protiv kovida ne smeju da budu davaoci krvi. Institut za transfuziju krvi Srbije potvrdio je za Istinomer da to nije tačno.

 

Vakcinisani ne smeju biti davaoci krvi!? Ne znam što, zna li neko?”, kaže i pita se Borojević u objavi na Fejsbuku koju je podelilo više od 400 ljudi.

 

Foto: Facebook/Printscreen

 

Dokument koji je našoj redakciji stigao iz Instituta za transfuziju krvi Srbije nedvosmisleno demantuje Borojevića.

PDF: Preporuka za postupak sa dobrovoljnim davaocima krvi koji su primili COVID-19 vakcinu

Zvanične preporuke Instituta, koje su na snazi od 18. januara ove godine, ne propisuju nikakvu zabranu za vakcinisane. Moguće je samo odlaganje davanja krvi u zavisnosti od vrste primljene vakcine.

Za vakcinisane AstraZenekom, Sputnjikom V i Džonson & Džonson vakcinom sa virusnim vektorom – davanje krvi se odlaže na 2 nedelje; dok za one koji su primili Modernu, Fajzer ili SinoVac nema pomeranja.

U nastavku je celokupan sadržaj dokumenta.

“Dobrovoljni davaoci krvi moraju zadovoljiti opšte kriterijume za davanje krvi;

Neophodno je da poseduju dokumentaciju iz koje se vidi koju vrstu vakcine odnosno vakcinu kojeg proizvođača su primili;

Ukoliko nemaju dokument sa podatkom o vrsti vakcine koju su primili, davanje krvi se odlaže za 4 nedelje;

Ukoliko su primili vakcinu proizvođača Moderna, Pfizer, SinoVac koje su inaktivisane ili RNK vakcine, nema odlaganja davanja krvi;

Ukoliko su primili vakcinu proizvođača AstraZeneka, Sputnik V, Janssen sa virusnim vektorom, davanje krvi se odlaže za 2 nedelje;

Osobe koje su primile COVID-19 vakcinu nemaju pravo da doniraju rekonvalescentnu plazmu;

Preporuku su sačinjene u skladu sa preporukama FDA (Food and Drug Administration) i AABB (American Association of Blood Banks) i primenjuju se do dobijanja preporuka od strane Instituta za javno zdravlje Srbije i Republičke stručne komisije za transfuzijsku medicinu.”

 

 

Naslovna fotografija: Canva