Baka koja „zbog protesta nije mogla na ručak“ ipak nije na reklami za Artriflex

Baka zaglavljena tokom subotnjih protesta u Beogradu postala je viralni predmet podsmeha na društvenim mrežama - “slučajna” prolaznica koja ne stiže na ručak, niti da uzme terapiju. Mnogi korisnici društvenih mreža spekulisali su da je baka sa “Gazele” zapravo akterka jedne televizijske reklame, međutim, ta tvrdnja nije istinita.

 

Snimak starije gospođe sa beogradskog mosta “Gazela” koja “zbog protesta nije mogla na ručak” jedan je od viralnijih sa subotnjih protesta. Ovaj prizor ne samo da je rastužio premijerku Brnabić tokom konferencije za medije održane dan nakon protesta, već je probudio “unutrašnje detektive” u velikom broju korisnika društvenih mreža.

Ubrzo, portal nova.rs je preneo da je “baka postala centralna figura propagande provladinih medija i viral na društvenim mrežama”. Na svojoj Facebook stranici, Nova.rs je na ovu vest dala komentar “Oskar za baku”.

Kratak video klip objavljen u nedelju poslepodne na Tviter nalogu člana Narodne stranke, Marka Dragoslavića, sugeriše da je žena sa snimka zapravo glumica iz televizijske reklame za suplement Artriflex, proizvod kompanije Vitalis Doctor’s Group.

Osim što nije reč o istim osobama.

Da li je ovo sns gospodja koja juce „nije“ mogla da ide na rucak i popije terapiju?

 

 

 

Loš kvalitet snimka koji je brzo nakon objave počeo da kruži društvenim mrežama, glavni je razlog moguće nesmotrene vizualne manipulacije i zabune. Na Youtube kanalu Srbija uživo pronašli smo snimak na kom je moguće bolje videti baku sa “Gazele”. Osim kratke i sede kose, jasno je da je reč o različitim osobama i po crtama lica, ali i glasu i naglasku.

Iz kompanije Vitalis potvrđuju da njihova baza dugogodišnjih korisnika govori da Milojka Diraković iz Jagodine, koja je ujedno i akterka Artriflex reklame, “apsolutno nije žena koja se pojavljuje na snimku sa subotnjih protesta”.

Ne ulazeći u to da li je baka zaglavljena na “Gazeli” autentična prolaznica, ili plaćena statistkinja, ono što se na osnovu fotografija, ali i potvrde iz kompanije “Vitalis” može utvrditi je da nije istina da je u pitanju gospođa iz televizijske reklame.

 

Povezan sadržaj
Mihaela Šljukić Bandović 1. 12. 2021.

 

Naslovna fotografija: Screenshot/Youtube: Slikovita stvarnost, Youtube: Srbija uživo!