Svi vakcinisani će jednom umreti, ali ne već za dve godine

Nakon što je 2008. godine dobio Nobelovu nagradu za doprinos na identifikaciji virusa HIV, francuski virusolog Lik Montanje ne prestaje da šokira javnost problematičnim tvrdnjama o vakcinama i virusima koje izlaze iz okvira nauke. Kada smo čuli poslednji skandalozan citat koji mu se pripisuje, o tome da će vakcinisani protiv kovida 19 umreti u roku od dve godine, nismo se mnogo iznenadili. Ali, istina je da Montanje to, ipak, nikada (do sada) nije rekao.

 

Navodni Montanjeov citat koji kruži mrežama i aplikacijama za dopisivanje širom sveta glasi:

“Професор, нобеловски лауреат: нема шансе да преживе они који су се вакцинисали. Казао је да ће сви вакцинисани од ковида умрети у току наредне две године. „Нема никаквих шанси за преживљавање за оне, који су примили макар једну дозу експерименталне вакцине. Нема никакве наде, нити могућег лечења већ вакцинисаним. Морамо бити спремни за кремацију телеса.“ Према мишљењу научника, сви ће умрети од повећане завистности антитела. Грађанима прети једино зависност од „игле“ и синдром пронађеног имунодефицита.

 

 

Izjava je navodno uzeta iz intervjua koji je dao za francuski “Hold-Up Media”. Međutim, kako je ustanovilo više svetskih fekt-čekerskih redakcija, a potom se i mi sami uverili, Montanje tokom tog razgovora nije izgovorio ništa od onog što mu se pripisuje.

 

Foto: Hold-Up Media/Printscreen

 

Francuski virusolog ovde dovodi u pitanje ideju vakcinacije tokom pandemije, te upozorava na navodni *negativan uticaj koji masovna proizvodnja antitela može imati na ovaj virus*. Kako je rekao, “masovna vakcinacija protiv kovida 19 tokom pandemije nezamisliva je i istorijska greška koja stvara smrtonosne sojeve virusa”. Međutim, on nigde ne pominje masovno umiranje i kremacije.

Nejasno je odakle su korisnici socijalnih mreža i portali upitnog kredibiliteta iskopali izmišljeni citat Montanjea budući da nijedan kredibilan medij nije objavio ništa ni nalik toj zastrašujućoj izjavi.

Nego, kad smo već tu, daj da vidimo šta je sa onim što kontroverzni nobelovac jeste rekao.

 

Da li vakcine protiv kovida 19 zaista utiču na nastajanje novih sojeva?

 

Slične tvrdnje bile su aktuelne još u decembru 2020. godine kada je Velika Britanija započela vakcinaciju Fajzerom. U međuvremenu je, međutim, dokazano da nova varijanta korona virusa postoji od septembra 2020. godine, te da je cirkulisala na veoma niskom nivou među stanovništvom do sredine novembra iste godine. Dakle, prvi slučaj novog soja virusa dogodio se pre nego što je Fajzer vakcina bila odobrena u Velikoj Britaniji.

Profesorka Odeljenja bioloških nauka na “Tata Institutu za Fundamentalna istraživanja”, Sandija Kušika, objasnila je za portal za proveru činjenica “The Quint” da je “razlog postojanja više sojeva taj što je veoma veliki broj ljudi zaražen, te da se virus lako može promeniti”. Istakla je da “vakcina sama po sebi ne može da prouzrokuje stvaranje novih sojeva i da su novonastale varijante prirodni proces koji potiče od virusa”.

 

 

Da li virusi koriste imuni sistem kako bi organizam inficirali još efikasnije i masovnije?

 

Ovaj fenomen koji pominje Montanje, zove se Antibody-Dependent-Enhancement (ADE) i prema Nacionalnom centru za biotehnološke informacije predstavlja fenomen u kojem virusno specifična antitela koja nastaju dejstvom vakcina mogu zapravo da budu korisna po virus.

No, portal za proveru činjenica “The Logical Indian” prenosi da je klinički istraživač Gagandep Kang raskrinkao tu Montanjeovu pseudonaučnu teoriju u objavi na svom zvaničnom nalogu na Tviteru.

 

 

Kako je objasnio, ovo jeste bila potencijalna opasnost prilikom razvoja vakcina protiv kovida 19, međutim, kako kaže, problem je uspešno prevaziđen.

U izveštaju objavljenom na portalu “MedPage Today” koji se bavi vestima iz oblasti medicine, navodi se da nije zabeležen nijedan slučaj ADE u vakcinama protiv korona virusa. U tekstu se citira doktor nauka Derek Lov koji kaže da su “naučnici još u ranim fazama razvoja vakcine protiv kovida 19 nastojali da ciljaju na protein za koji je najmanje verovatno da će izazvati ADE”. Takođe, do danas, zvanično nije zabeležen nijedan slučaj ADE.

Štaviše, kako piše “Rojters”, pokazalo se da vakcine protiv kovida 19 spasavaju na hiljade života. Samo Engleska je procenila da su vakcine sprečile više od 10.000 smrtnih slučajeva do kraja marta 2021. godine. Slični rezultati primećeni su i u Izraelu, koji je vodio jednu od najbržih kampanja vakcinacije na svetu.

 

Duga lutanja jednog nobelovca

 

Nakon što je Lik Montanje (zajedno sa kolegama Fransoa Bare-Sinusijem i Haraldom Cur Hauzenom) dobio Nobelovu nagradu za medicinu 2008. godine za otkriće virusa humane imunodeficijencije (HIV), isplivale su optužbe na njegov račun o navodnoj krađi vezanoj za istraživanja tog virusa, piše portal za proveru činjenica “India Today”.

Montanje je potom svojim izjavama dodatno rasplamsavao nepoverenje naučne zajednice i šire javnosti u njegovu stručnost, ali i zdrav razum.

Prošle godine je rekao da je smrtonosni korona virus proizveden u laboratoriji u Vuhanu. Iako ova teorija tek treba da bude potvrđena ili odbačena, tada je stvorila popriličnu senzaciju.

Samo godinu dana nakon dobijanja Nobelove nagrade, on je tvrdio da je dobar imuni sistem dovoljan da zaštiti ljude od HIV-a, prenosi francuski portal “The Connexion”. Kako su naveli, Montanje je poznati protivnik vakcinacije i zagovornik homeopatije koji veruje da “voda ima pamćenje”.

2017. godine se usprotivio odluci francuske vlade da određene vakcine učini obaveznim, optužujući politiku da “malo-pomalo truje sledeću generaciju”. Kao odgovor, 106 akademika i naučnika napisalo je otvoreno pismo, navodeći da jedan od njihovih kolega koristi svoj status laureata Nobelove nagrade za širenje opasnih zdravstvenih poruka izvan polja svoje ekspertize.

Naslovna fotografija: Wikimedia commons, Canva, Istinomer kolaž