Lek REGEN-COV – koliko košta i može li da zameni vakcine?

Koktel monoklonskih antitela pod nazivom REGEN-COV jedna je od poslednjih inovativnih terapija za lečenje kovida 19 koja je još uvek u eksperimentalnoj fazi. I dok naučnici ispituju njenu delotvornost, “kovid stručnjaci” na društvenim mrežama šire dezinformaciju da je učinkovitija od vakcina, te da košta tri hiljade dolara jer je namenjena političkoj eliti.

 

“Ovo je lek koji protiv korone koriste političari i zato niko nije bolestan! Lek se zove regen-cov i proizvodi ga firma Regeneron pharmaceuticals, ali šta je problem s ovim lekom? Lek je preskup. Ovo je lek čija doza košta 3000 dolara! Zato su vakcine koje od ničega ne štite za narod besplatne, a narod ko božja marva ne zna šta se dešava! Ali zato političari jako dobro znaju, ali ćute! Tako da znate sva srpska elita je sa ovim lekom (i ne samo srpska) jer svi idu bez maske! Doza košta 3000 dolara!”

 

 

“Terapija REGEN-COV je još uvek u istraživačkoj fazi, proučava se i postoje ograničene informacije o njenoj bezbednosti i efikasnosti”, navodi se na sajtu regencov.com.

Razvile su je farmaceutske kompanije “Regeneron Pharmaceuticals Inc” i “Roche”.

Namenjena je za lečenje visokorizičnog, blagog do umerenog oblika kovida 19 kod odraslih, kao i kod pedijatrijskih pacijenata starosti najmanje 12 godina i težine najmanje 40 kg.

Ovaj lek u obliku injekcije je kombinacija dva *monoklonska antitela (*monoklonska antitela su laboratorijski napravljeni proteini koji imitiraju sposobnost imunog sistema da se bori protiv štetnih patogena kao što su virusi, izvor eKlinika), poznata kao kasirivimab i imdevimab. I kasirivimab i imdevimab se na različitim mestima vezuju za takozvane spajk proteine koronavirusa, sprečavajući da virus zarazi ćelije. Korišćenjem dva antitela umesto jednog smanjuje se rizik od razvoja otpora virusa na tretman, piše “Economist”.

Poslednje istraživanje iz Velike Britanije utvrdilo je da REGEN-COV smanjuje smrtnost kod hospitalizovanih pacijenata čiji sopstveni imuni sistem nije uspeo da proizvede odgovarajuću zašititu.

Američka uprava za hranu i lekove (FDA) odobrila je ovaj lek za hitnu upotrebu kod osoba sa blagim do umerenim oblikom kovida u Sjedinjenim državama, uz napomenu da REGEN-COV nikako ne može da zameni vakcine.

Kada je reč o ceni ove terapije, iako ne košta tri hiljade dolara, tačno je da je američka vlada platila dve hiljade i sto dolara po jednoj dozi leka, ali je terapija besplatna za kovid pacijente.

 

 

“Regeneron Pharmaceuticals Inc” je u septembru ove godine saopštila da Ministarstvo zdravlja i ljudskih resursa i Ministarstvo odbrane SAD kupuju 1,4 miliona dodatnih doza REGEN-COV-a.

“Prema novom sporazumu, Regeneron će isporučiti dodatnih 1,4 miliona doza od 1.200 mg REGEN-COV-a američkoj vladi do 31. januara 2022. po ceni od 2.100 dolara po dozi”, navodi se u saopštenju.

“Dok vakcinacija ostaje prva linija odbrane od kovida 19, REGEN-COV je ključno sredstvo za smanjenje rizika od hospitalizacije i smrti za 70 procenata kod visokorizičnih pacijenata, kada se daje u ranoj fazi infekcije”, rekao je predsednik i glavni izvršni direktor ove kompanije, dr Leonard S. Šlajfer.

Portparol kompanije “Regeneron” rekao je za “Newsweek” da može da potvrdi da je američka vlada kupila REGEN-COV po ceni od 2.100 dolara po jednoj dozi, ali da je terapija besplatna za pacijente.

“Monoklonska antitela su složena za razvoj i proizvodnju, zahtevaju vreme, specijalizovane objekte i stručnost, otuda i veća cena ove klase u odnosu na vakcine. Naši podaci pokazuju da REGEN-COV može igrati važnu ulogu u okončanju pandemije smanjenjem rizika od hospitalizacije i smrti, međutim, ključno je podsetiti ljude da monoklonska antitela nisu zamena za vakcinaciju.”

REGEN-COV je u Srbiju stigao u aprilu 2021. godine, i prema saopštenju Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje od tada je postao dostupan u svim kliničkim, kliničko-bolničkim centrima i opštim bolnicama za kovid pacijente.

Naslovna fotografija: Canva