Lek remdesivir – nova meta teoretičara zavere koji tvrde da lekari ubijaju kovid pacijente

U najnovijim tumačenjima pandemije kovid više nije izmišljen, a nije ni toliko otrovan. Sada se pojavljuje u ulozi zlokobnog mamca. Ako se na njega upecate, odnosno toliko se razbolite da vam bude neophodna lekarska nega, srljate direktno u propast jer će vas medicinsko osoblje u bolnicama “dokrajčiti” remdesivirom. Jezivo, sumanuto, a pre svega - netačno.

 

I dok antiparazitski lek ivermektin polako ali sigurno učvršćuje svoju poziciju na policama kućnih apoteka protivnika vakcina, jedan kiropraktičar iz Amerike ubeđuje ljude da su veće šanse da prežive ako se od kovida leče sami. Jer, kako kaže, u bolnicama će vam dati antivirusni lek remdesivir, od kojeg otkazuju bubrezi i pluća.

Obeshrabrivanje ljudi da potraže bolničku negu rečima da “verovatnoća preživljavanja raste ako se klone bolnica”, te optuživanje lekara i medicinskog osoblja da ubijaju ljude, taktika je kiropraktičara Brajana Ardisa iz Teksasa, čije su besede pregledane stotinama hiljada puta na različitim video platformama. Odnedavno, krenule su da cirkulišu i na Fejsbuku.

 

“BOLNIČKI TRETMANI C-19 BUKVALNO UBIJAJU LJUDE !!!
Kombinacija lekova Remdesivir, Deksametazon i Vankomicin koji se koriste u bolnicama za lečenje lažnog virusa izaziva masovnu insuficijenciju bubrega i naknadno punjenje pluća tečnošću. (Dr Brian Ardis)
Ovako podižete brojke smrti u ime covida.
Klonite se bolnica ako možete pomoći sami sebi..
Tvoj život zavisi od toga.
Za više istine, sirovo znanje, smernice i mudrost pratite naš kanal za slanje poruka
Telegram @UsaAwakening”

 

 

 

Američka uprava za hranu i lekove (FDA) prvi put je odobrila remdesivir za lečenje kovida 19 u oktobru 2020. godine, budući da su klinička ispitivanja pokazala da je taj lek smanjio vreme oporavka pacijenata. Distribuirala ga je američka biofarmaceutska kompanija “Gilead Sciences Inc.” pod nazivom “Veklury”.

Veklury je dobio uslovnu dozvolu za stavljanje u promet i indikovan je za lečenje kovida 19 kod odraslih i adolescenata (12 godina ili više) sa upalom pluća kojima je potreban dodatni kiseonik.

Odobren je za upotrebu pri lečenju hospitalizovanih pacijenata sa kovidom 19 širom sveta, uključujući Evropsku uniju, Sjedinjene Države i Australiju.

Medicinski stručnjaci koji su se, za razliku od Ardisa, zapravo bavili proučavanjem ovog leka, demantovali su njegove tvrdnje. Objasnili su da su opisani simptomi jasni znaci kritičnog kovida i da nisu uzrokovani remdesivirom, navodi Asošiejted pres.

Doktor Džon Melors, šef odeljenja za infektivne bolesti Medicinskog centra Univerziteta u Pitsburgu, rekao je da pacijenti koji su uzimali remdesivir u ispitivanjima nisu pokazali nikakve simptome oštećenja bubrega u poređenju sa grupom koja nije dobila ovaj lek, navodi AP.

A pre upotrebe ovog leka, svi pacijenti moraju da se podvrgnu testovima bubrega i jetre kako bi bili sigurni da je ovaj lek bezbedan po njihovo zdravlje.

Doktorka Hana El Sali koja je pomogla u sprovođenju jedne kliničke studije koja je ispitivala efikasnost remdesivira za lečenje kovida, kaže da ovo istraživanje nije pokazalo da dolazi do opisanih neželjenih efekata vezanih za bubrege i pluća.

“To su zdravstvene komplikacije do kojih dolazi usled kritičnog kovida 19”, zaključila je.

 

 

Evropski regulator za lekove (EMA) je 12. februara 2021. godine saopštio da njegov Komitet za procenu i praćenje bezbednosti humanih lekova (PRAC) nije pronašao nikakve dokaze da su problemi sa bubrezima kod pacijenata obolelih od kovida 19 povezani sa remdesivirom.

“PRAC je procenio sve dostupne informacije, uključujući podatke koje je dao nosilac dozvole za lek, analizu prijavljenih neželjenih reakcija, podatke iz kliničkih ispitivanja i objavljenu naučnu literaturu. Nakon što je uzeo u obzir sve podatke, PRAC je zaključio da trenutno ne postoje dokazi koji ukazuju na to da su prijavljeni problemi sa bubrezima povezani sa upotrebom leka Veklury.”

EMA je istakla da će se rizik od povrede bubrega i dalje pažljivo pratiti u kontekstu periodičnih ažuriranih izveštaja o bezbednosti i sažetih izveštaja o bezbednosti pandemije koje podnosi nosilac dozvole za lek.

“Kompanija je dužna da redovno dostavlja sažetke izveštaje o bezbednosti u vezi sa pandemijom. Ove izveštaje pregleda PRAC i sve oblasti koje izazivaju zabrinutost dalje se istražuju.”

Naslovna fotografija: Canva