Retko sistemsko oboljenje kod dece je posledica kovida, a ne vakcina

Tvrdnja kliničke psihološkinje Mile Alečković o vakcinaciji protiv kovida kao direktnom uzročniku preko četiri hiljada slučajeva multisistemskog inflamatornog odgovora kod dece (MIS-C) od kojih je 40 u SAD umrlo — netačna je i lako proveriva. U pitanju je pogrešno tumačenje izveštaja Američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u kojem se navodi da je za rastući broj slučajeva MIS-C odgovorna prethodna infekcija korona virusom, makar i asimptomatska, ne i vakcine. Štaviše, medicinske i naučne zajednice širom sveta apeluju na imunizaciju protiv kovida kako bi se sprečile post-kovid komplikacije u svim uzrastima, posebno kod dece.

Visoka temperatura, otežano disanje, bolovi u stomaku, povraćanje i dijareja, osip, konjuktivitis, otok usana i jezika. Ovi simptomi karakterišu retko, opasno i relativno novo sistemsko zapaljenje koje pogađa sve veći broj dece širom sveta. Sve ih povezuje — prethodna infekcija virusom korona. U pitanju je multisistemski inflamatorni odgovor kod dece (MIS-C) i od sredine 2020. godine susrećemo se sa značajnim porastom slučajeva ovog oboljenja kod dece.

MIS-C se u literaturi naziva i multiinflamatorni sindrom, pedijatrijski hiperinflamatorni sindrom ili pedijatrijski hiperinflamatorni šok. Kao oboljenje sa potencijalno ozbiljnim posledicama, MIS-C odlikuje simultano zapaljenje različitih organa i organskih sistema koje nastaje par nedelja nakon kovid infekcije ili kontakta sa zaraženom osobom.

Iako Mila Alečković u tvrdnji iznesenoj na Twitter-u i podeljenoj na više profila na Facebook-u ne navodi dokaze za 4000 dece sa postvakcinalnim posledicama „nove bolesti u SAD“ od kojih je 40 umrlo — jasno je da su brojke izvedene iz izveštaja Američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Kako se situacija delta sojem komplikuje (odnoseći rekordne brojeve života) CDC je u poslednje ažuriranom MIS-C izveštaju od 4. oktobra objavio da je broj registrovanih MIS-C slučajeva porastao na 5.217, sa 46 umrlih.

Važno je naglasiti da je reč o sindromu, ne i bolesti, koji nastaje kao posledica infekcije novog korona virusa, ne imunizacije protiv te bolesti. U slučaju nekoliko hiljada osoba do 21 godine, uzrok razvijanja multisistemskog inflamatornog odgovora je kovid infekcija ili neposredan kontakt sa zaraženom osobom dve do šest nedelja pre prvih simptoma MIS-C.

Povezan sadržaj
Nataša Kilibarda 5. 10. 2021.
Miljana Miletić 20. 9. 2021.

 

Broj MIS-C raste sa brojem zaraženih delta sojem virusa korona

 

Od kraja avgusta 2021. godine do početka oktobra, brojke iz izveštaja o multisistemskom inflamatornom odgovoru kod dece u SAD beleži zabrinjavajući porast od 12 odsto. Lekari iz američkih dečijih bolnica trenutno leče više slučajeva MIS-C za razliku od ostatka tekuće godine, iako se MIS-C, do pandemije, smatrala izuzetno retkim sindromom. Mada se sa sigurnošću ne može ustanoviti jedinstven uzrok — rastući broj infekcija delta sojem virusa SARS-CoV-2 koji sve više pogađa i decu predškolskog i školskog uzrasta, nesumnjivo donosi povećanju post-kovid dijagnoza MIS-C.

U Srbiji je takođe zabeležen porast MIS-C slučajeva. Početkom maja 2021. godine, navodi Nataša Stajić, pedijatrica Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije „Dr Vukan Čupić“, troje dece je primljeno zbog sistemskog oboljenja povezanog sa SARS-CoV-2 infekcijom. Broj pacijenata koji se do sredine godine lečio u Institutu pod dijagnozom MIS-C je time porastao na skoro pedeset od početka aktuelne pandemije.

“Kao što smo uvideli još u junu, a sada i po treći put potvrdili, kraj svakog lokalnog pandemijskog pika najavi pik obolevanja od MIS-C”, navodi dr Stajić. 

Prvi izveštaji o oboljenju koje se kod dece javlja posle infekcije virusom  SARS-CoV2 i „podseća na nepotpuni Kavasaki vaskulitis“ stigli su aprilu 2020. godine, iz Velike Britanije. Prve bolesnike sa identičnom kliničkom slikom, zaključuje Stajić, primili smo već u junu prošle godine.

 

Vakcina pomoć u sprečavanju MIS-C, ne njegov uzrok

 

Lekari apeluju još jednom na značaj imunizacije — vakcinisani punoletni građani (ali i deca starija od 12 godina) doprinose značajnom smanjenju novih slučajeva zaraze i time štite one koji ne mogu da prime vakcinu. Sa manjim brojem zaraženih, smanjuju se izgledi za razvijanje post-kovid posledica poput MIS-C. Vakcina svakako ne predstavlja svemoguće „oružje“, pa se nošenje maski u zatvorenom prostoru i držanje fizičke distance i dalje preporučuje.

Prema podacima od sredine septembra, do sada je u Srbiji vakcinisano 5.000 dece uzrasta od 12 do 17 godina. Iako se teoretska povezanost kovid vakcina sa MIS-C ne sme zanemariti bez detaljnih kliničkih ispitivanja, nije zabeležen nijedan slučaj MIS-C kod dece imunizovane protiv kovida. Hipoteza da se kod nekolicine dosadašnjih slučajeva MIS-C pojavio kao posledica vakcinacije, opovrgnuta je u par studija nakon potvrde prethodne kovid infekcije kod svih pacijenata. Dalja ispitivanja su neophodna i u toku.

 

Naslovna fotografija: Canva