Ko i kako beleži neželjene efekte vakcina?

U pojedinim Facebook objavama tvrdi se da je „u Evropi 22 hiljade ljudi preminulo od [kovid] vakcina“, iako zvanični podaci Evropske agencije za lekove beleže daleko manji broj smrti povezanih sa tekućom imunizacijom. Sa druge strane, od početka pandemije preko 1,3 miliona Evropljana preminulo je od posledica infekcije novog korona virusa.

Dok većina evropskih zemalja podržava uvođenje buster doze kovid vakcina 4-6 meseci od revakcinacije, sudeći po antivakcinalnim izvorima sa društvenih mreža, vakcine su uzrok smrti nekoliko desetina hiljada osoba u Evropi. Iako se u Facebook objavama iznosi brojka od 22 hiljade fatalnih ishoda, tačan izvor tog podatka nije moguće utvrditi. Uvid u izveštaje Evropske agencije za lekove (EMA) od 14. jula, pak, nameće zaključak da je pomenuti broj preminulih od vakcina preuveličan i predstavljen izvan svakog relevantnog konteksta.

Izvor: Facebook

U pojedinačnim izveštajima za svaku vakcinu odobrenu u EU, EMA je objavila ažurirane podatke o njihovoj bezbednosti kao i tačan broj smrtnih ishoda povezanih sa Comirnaty (Pfizer/BioNTech), Vaxzevria (AstraZeneca), SpikeVax (Moderna) i Janssen vakcinama protiv bolesti COVID-19.

U zemljama Evropske ekonomske zajednice (EEZ) prijavljeno je ukupno 206.668 slučajeva nuspojava za koje se sumnja da su povezani sa Pfizer vakcinom — od kojih je 3.848 sa fatalnim ishodom. U slučaju AstraZeneca vakcine prijavljeno je 938 smrtnih ishoda, a Moderne i Janssen vakcine 347 i 138.

Za to vreme, epidemiološki presek u Evropi pokazuje preko 70,5 miliona zaraženih i više od 1,3 miliona preminulih od posledica korona virusa. Broj ukupno datih doza kovid vakcina u zemljama EEZ je optimističan — 778.206.655 (zaključno sa 4. oktobrom), međutim ne i dovoljan za zaustavljanje pandemije.

U vezi sa rastućim brojem dezinformacija vezanih za broj preminulih, Evropska baza neželjenih reakcija na lekove lekove EudraVigilance upozorava da se podaci koje ovaj sistem prikuplja pre svega odnose na „sumnje na neželjene efekte koji nisu nužno povezani ili uzrokovani datim lekom ili vakcinom“.

„Informacije o nuspojavama nisu potvrda da lek ili aktivna supstanca leka izazivaju prijavljeni negativni efekat ili da, u krajnjem slučaju, nisu bezbedni za humanu upotrebu“, navodi se na sajtu EudraVigilance, kao i: 

„Samo detaljnom evaluacijom i naučnom procenom svih dostupnih podataka moguće je izneti čvrste zaključke o rizicima datog leka ili vakcine”. 

Uzimanje „sirovih“ podataka iz prijava neželjenih reakcija na kovid vakcine i njihova upotreba bez konteksta — vrlo često je taktika narušavanja poverenja u vakcine.

Pasivni sistemi prijava koje koriste brojne agencije za lekove i medicinska sredstva u svetu (primerom ALIMS, evropski EudraVigilance ili VAERS u Sjedinjenim Američkim Državama), omogućavaju takozvani „slobodni“ unos neželjenih reakcija na lek. Svaka prijava, makar i lažna, mora se uneti u bazu podataka, nakon čega se detaljno proveravaju od strane relevantnih zdravstvenih institucija. Procedura prijavljivanja neželjenih reakcija na lekove, pa konačno i sam broj prijava, koje nisu prošle nužnu proveru, koristi se za diskreditovanje procesa imunizacije i zastrašivanja građana vakcinama.

Početkom 2000-ih, zabeležen je slučaj uspešne prijave jedne neobične neželjene reakcije na vakcinu. Američki anesteziolog Džejms Lejdler je VAERS-u prijavio da ga je vakcina protiv gripa pretvorila u Hulka, superheroja iz Marvel stripova. Njegov cilj bio je ukazivanje na opasnost oslanjanja na podatke koji se vrlo lako mogu lažirati – bez temeljne naučne provere i jasnih dokaza. (Izvor: neurodiversity )

***

Pokušaj manipulacije brojkama primetili smo i u Škotskoj krajem avgusta, nakon što se društvenim mrežama proširila lažna informacija o velikom broju smrti nakon vakcinacije. 

U ovom slučaju, osnova je bio podatak škotske Nacionalne agencije za javno zdravlje o 5.522 fatalnih ishoda koji su usledili u roku od 28 dana nakon primanja kovid vakcine. Iz Agencije potvrđuju da je u periodu od decembra 2020. do juna 2021. zaista preminulo 5.522 ljudi, međutim — taj broj uključuje „sve fatalne ishode bez obzira na uzrok, ali ne i smrti uzrokovane vakcinom“. Od oko milion vakcinisanih stanovnika Škotske, od štetnih posledica kovid vakcine, umrlo je ukupno četiri osobe, podatak je škotskog zavoda za statistiku.

 

Naslovna fotografija: Canva