Epileptični napad jedne bebe nije povezan s vakcinom

Na društvenim mrežama deli se snimak deteta koje ima napad, kako piše u pratećem tekstu - “nekontrolisano drhtanje postaje sve gore“, a glavni uzrok tome pripisan je vakcinaciji majke u toku trudnoće. Otac deteta demantovao je ove navode uz objašnjenje da njegova beba ima epileptični napad.

Poslednjih nekoliko nedelja na Fejsbuk profilima u našem regionu deli se snimak bebe koja ima napad. U opisu ovog videa piše da je „prisiljavanje trudnica na uzimanje eksperimentalnih cjepiva bez dugoročnih sigurnosnih podataka čisto zlo“.

A zatim, pozivaju se na “svedočenje” iz Velike Britanije:

„Moja sestričina je prošlog meseca rodila drugo dete i tokom trudnoće se opirala bockanju. Mesec dana pre nego što se beba rodila, rečeno joj je da će joj biti potreban carski rez. Bolnički lekari su dodali da je neće pustiti u operacionu salu ako ne primi bockicu. Zbog velikog pritiska i s obzirom na to da je bila zabrinuta za zdravlje svoje bebe, bila je primorana da primi bockicu. Sada njena beba mora da ostane u bolnici, ima nekontrolisano drhtanje i postaje sve gore. Moraće na skeniranje mozga jer ne mogu da shvate šta je uzrok. Svi testovi koji su obavljeni su negativni, pa će biti prebačeni u bolnicu Great Ormond Street radi daljeg ispitivanja“ (Izvor: FB / Dušica Milenkovic, 13. septembar 2021.)

Neki profili kopirali su opise na engleskom, dok je jedna objava podeljena sa naracijom žene u pozadini.

„Kada nasednete i demonizujete ljude koji žele više istine, više dokaza i  informacija, vi ljudi i koji ste rekli da trudnice treba da se vakcinišu, vi ste odgovorni za ovo dete“, čuje se glas žene, a potom počinje snimak uz komentar: „Sram vas bilo, sram vas sve bilo“.

Međutim, isti snimak delio se i na društvenom mreži Tviter, kao i u drugim zemljama.

Pre četiri meseca, sredinom maja, Reuters je proverio činjenice iz ovog snimka, koji je tada na Fejsbuku podeljen više od 20 hiljada puta!  

Kako navode u svom tekstu, početak ove teorije o slučaju sa bebom nastao je na TikToku, ali je ta objava uklonjena.

Reuters navodi da je otac deteta objavio video na Instagramu u kome je rekao da napad nema nikakve veze sa koronom, već da je njegovom detetu dijagnostikovana epilepsija.

Povezan sadržaj
Nataša Kilibarda 9. 4. 2021.

Reuters takođe prenosi (mada tu tvrdnju nisu proveravali, jer nije u vezi sa originalnim postom koji se odnosi na vakcinaciju protiv kovida 19) da porodica smatra kakko su napadi povezani sa vakcinacijom iz 2009. Godine.

Istinomer je već pisao o objavama na Fejsbuku, koje su dovodile u vezu vakcinaciju i rizik od pobačaja ili problema pri trudnoći, kao i pisanje o vakcinama i sterilitetu. Strah o sterilitetu je pokrenut dezinformacijom da je sastojak vakcine protein sincitin-1 zbog kojeg bi imunitet žena stvarao antitela i napadao placentu.

S obzirom na to da je sam otac demantovao da napad njegovog deteta ima bilo kakve veze sa vakcinacijom protiv COVID-19, jasno je da objave na društvenim mrežama šire dezinformaciju.

Ovaj snimak je u regionu pregledan više hiljada puta, i fektčekeri iz Raskrinkavanje.ba ove objave ocenili su kao lažnu vest.

 

Naslovna fotografija: Canva