Vakcine ne povećavaju rizik od pobačaja i drugih problema u trudnoći

Popularni video dr Šeri Tenpeni pun je neistina i naučno nedokazanih tvrdnji, kao i cela njena višedecenijska „karijera“ posvećena borbi protiv vakcina.

 

Rezultati studije objavljene 11. maja u američkom časopisu “Akušerstvo i ginekologija” u velikoj meri pobijaju tvrdnje o povećanom riziku od gubitka plodnosti nakon vakcinacije, poremećaja placente, deformiteta ili pobačaja ploda.

U fokusu istraživanja bila je placenta vakcinisanih trudnica budući da taj privremeni organ ima značajnu ulogu za pravilan razvoj novorođenčadi. Takođe, svaki negativan uticaj izazvan eksternim faktorima bi se najpre manifestovao malformacijama placente.

Istraživači su poredili posteljice 84 žene koje su bile vakcinisane na kraju drugog ili u trećem tromesečju trudnoće s posteljicama 116 nevakcinisanih žena. Rezultati su nedvosmisleno pokazali: nije zabeležena direktna niti posredna veza između vakcinacije i poremećaja posteljice (decidualna arteriopatija, fetalna vaskularna malperfuzija ili placentarni villitis) kod žena koje su učestvovale u istraživanju.

Dodatno, skorija studija objavljena u časopisu “New England Journal of Medicine”, nije pokazala povećane stepene rizika u trudnoći, u prenatalnom i postpartum periodu kod osoba koje su primile mRNK vakcinu, odnosno vakcine proizvođača Pfizer/BioNTech i Moderna. Istraživanje je pratilo uticaj vakcina na skoro četiri hiljade trudnoća u periodu od sredine decembra 2020. do kraja februara tekuće godine.

Da se naučna zajednica zaista zainteresovala za temu upotrebu vakcina u trudnoći, svedoči i istraživanje koje je krajem marta objavio još jedan časopis za akušerstvo i ginekologiju. Studija navodi da su mRNK vakcine pružile izvanrednu zaštitu od novog korona virusa i trudnicama i dojiljama — ali i novorođenčadi.

Novija studija američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, takođe, nije pronašla ni jedan dokaz da vakcine predstavljaju ozbiljne rizike tokom trudnoće. Štaviše, stopa pobačaja nije se razlikovala od uobičajenog, a nijedan pobačaj nije bio vezan za imunizaciju Pfizer/BioNTech ili Moderna vakcinom.

 

Nauka protiv pseudonauke

 

Uprkos studijama i ohrabrujućim rezultatima, antivakcinalni pokret ne miruje. Nove tvrdnje, pokazaće se planski, „udaraju“ tamo gde je javnost najranjivija.

Širenje dezinformacija na društvenim mrežama, baziranih na neosnovanim tvrdnjama o pobačajima nakon vakcinacije, poteklo je od osteopatkinje Šeri Tenpeni, samoproklamovane „kume“ antivakcinalnog pokreta.

Video u trajanju od sat vremena o tome kako su vakcine stvorene da „ubiju ljudsku plodnost“, zajedno sa zvučnim odlomcima („povećan je broj pobačaja za 6.000 odsto“), pojavio se i na našem govornom području početkom maja. Izvor neistinitih tvrdnji bilo je gostovanje Šeri Tenpeni u emisiji „Hagman Report“.

„Vlada Velike Britanije prikupila je više od 2.200 izveštaja o reproduktivnim poremećajima nakon AstraZenece i Pfizera, uključujući prekomerno ili odsutno menstrualno krvarenje, neobične bolove u dojkama, odloženu menstruaciju, vaginalno krvarenje, pobačaje i mrtvorođenu decu. Nacionalni informativni centar za vakcine opisuje mnoge slučajeve, poput slučaja trudne kalifornijske doktorke (40) koja je primila vakcinu Pfizer, što se pokazalo „fatalnim ishodom za bebu“ pošto je šest dana kasnije, u 18. nedelji trudnoće, na svet donela mrtvorođenu bebu.“

Nijedno istraživanje do sada nije pokazalo potvrdu navoda Šeri Tenpeni koji deluju dovoljno precizno i “stručno” da obmanu širi deo javnosti.

 

Centri za obuku antivaksera

 

Istraživački novinari kanala “CBC Marketplace” učestvovali su u šestonedeljnom online „kampu za obuku“ budućih teoretičara zavere. Predavač novim polaznicima bila je upravo doktorka Šeri Tenpeni. Obuka nudi tendeciozno jasne korake kako pojedinačno omasoviti teorije zavere o vakcinama i infekciji COVID-19. Kako ističu istraživački novinari, koji su za taj antivakserski kurs platili po 623 kanadskih dolara, obuka se zasniva na naprednim metodima ubeđivanja i zamene teza, ali i tvrdnjama koje protivreče svim naučnim činjenicama,

„Moj zadatak je da podučim vas 400 kako bi svako od vas mogao da poduči još 1.000“, rekla je Tenpeni ohrabrujući učesnike kursa da vežbaju svoje ativakserske taktike ispred ogledala. „Naš zadatak je da sejemo seme. Izgradićemo čitavu vojsku.“

 

 

Tenpeni neposredno zarađuje od svakog polaznika kursa, ali i kako navodi u jednom od seminara, na osnovu provizije koju ostvaruje slanjem svojih “učenika” na biohemijsko testiranje krvi u jednoj privatnoj laboratoriji sa kojom sarađuje.

Centar za suzbijanje digitalne mržnje analizirao je više od 812.000 postova u vezi s vakcinama na mrežama Facebook i Twitter i došao do zaključka da 65 odsto antivakserskih lažnih vesti potiče od takozvane „desetorke za dezinformacije“. Aktivisti protiv vakcina imaju više od 59 miliona online sledbenika i čine društvene mreže najvažnijom antivakserskom platformom, navodi se u izveštaju.

Nekoliko plaćenih aktivista imaju ključnu ulogu u širenju teorija zavere protiv vakcina na društvenim mrežama. „Desetorku za dezinformacije“ čine uglavnom proklamovani aktivisti protiv vakcina, poput Šeri Tenpeni, zajedno s propagatorima alternativne medicine i srodnih teorija zavere.

Iako se fact-checking zasniva na suzbijanju lažnih vesti i dezinformacija edukacijom i promocijom kritičkog promišljanja, u ovakvim slučajevima je ad hominem pristup kontekstualno opravdan. Šeri Tenpeni ima višedecenijsko iskustvo u iznošenju neistina o vakcinama, a nijedna od njenih katastrofičnih poruka, pa ni ova koja je povod za ovaj tekst, nije zasnovana na naučnim dokazima.

Naslovna fotografija: Canva