Deca u Americi nisu umrla nakon vakcine protiv kovida 19

Antivakserska sprega do te mere je nemilosrdna i bezosećajna da se ne libi ni zloupotrebe neproverenih podataka koji se tiču dečjih života. Izmišljotine o smrtnim slučajevima najmlađih nakon vakcinacije protiv kovida 19 počele su da se razmnožavaju i pre nego što su te vakcine uopšte bile odobrene.

 

Trenutno aktuelni horor o “eksperimentalnoj vakcini koja je usmrtila 5 hiljada dece u Americi” samo je jedna u nizu dezinformacija kojima se bez ikakvog dokaza tvrdi da su vakcine uzrokovale masovno umiranje najosetljivijeg dela stanovništva.

Slične besmislene optužbe su još tokom aprila 2020. godine započele svoj život na internetu, mnogo pre nego što su proizvođači započeli testiranje vakcina među decom.

Okidač za ponovnu aktuelizaciju istovetnih laži na domaćem sajber terenu delimično je, izgleda, bila i skorašnja najava epidemiologa Branislava Tiodorovića da će Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) pokrenuti proceduru kako bi se Fajzer vakcina odobrila za upotrebu kod starijih od 12 godina.

 

Foto: Facebook/Printscreen

 

U drugim objavama deli se fotografija novinskog članka u kojem se tvrdi da su “dvoje novorođenčadi i jedan tinejdžer preminuli nakon eksperimentalne kovid 19 vakcine” u SAD.

“15-godišnjakinja umire od srčanog udara 2 dana nakon injekcije Pfizer-a, 1-godišnje dete umre 2 dana nakon Moderne sa prethodnim teškim napadima, dvogodišnja devojčica umire 5 dana nakon injekcije Pfizer-a‼
A kod nas „brižni“ roditelji zahtevaju da ih deca to pre dobiju kako bi mogla da odu na odmor ili zato što su previše kukavička da bi se tome usprotivila i više vole da idu protokom – „bez obzira na cenu“. Molimo vas da ne dovodite više dece na svet ako ih ne želite ili ne možete zaštititi od štete. Hvala.
iz izveštaja Aperio”

 

Foto: Facebook/Printscreen

 

Nijedna od ovih stravičnih optužbi nije tačna.

Navodni slučaj smrti dva novorođenčeta nakon vakcinacije bazira se isključivo na “žalbama” koje su unete u američki sistem za prijavu neželjenih efekata “VAERS”, piše litvanski portal za proveru činjenica “Delfi.lt”.

Naime, kao što smo već pisali, ovaj sistem je vrlo problematičan budući da se oslanja isključivo na prijave pojedinaca koje prolaze samo rutinsku kontrolu pre nego uđu u javnu bazu, te je vrlo upitna pouzdanost podataka koji se u njemu nalaze.

Prijava o smrti dvogodišnje devojčice u Virdžiniji uklonjena je iz tog sistema nakon što je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) istražio slučaj i utvrdio da se radi o izmišljotini, objašnjava portal za proveru činjenica “USA Today”.

 

 

Optužbu vezanu za smrt tinejdžera (15) iz Kolorada nedavno je istražio i proverio “Politifact”.

Kako navode, još uvek nema nikakvih dokaza da je, kako se tvrdi, “petnaestogodišnjak preminuo od srčanog udara dva dana nakon što je primio Fajzer vakcinu”.

Ta priča je takođe potekla iz prijave “VAERSU”. Kako se navodi, tinejdžer je vakcinisan 18. aprila ove godine, a umro 20. aprila. Međutim, činjenica je da je američka Uprava za hranu i lekove (FDA) vakcinaciju dece u uzrastu od 12 do 15 godina odobrila tek 10. maja ove godine.

Portparolka Odeljenja za javno zdravlje i životnu sredinu u Koloradu Džesika Brejliš rekla je za “Politifact” da CDC, uprkos tome što nema objektivnih okolnosti u kojima bi petnaestogodišnjak tada bio u mogućnosti da primi vakcinu, ipak istražuje slučaj, te da će obavestiti javnost čim dođu do novih saznanja.

CDC i FDA upozoravaju da izveštaji o neželjenim događajima – drugim rečima, o mogućim neželjenim efektima – uneseni u bazu podataka “VAERS” ne ukazuju na to da li je neželjeni događaj povezan s vakcinom ili je njome izazvan. Izveštaji, koje svako može da unese, nisu verifikovani i zamišljeni su kao sistem ranog upozorenja za otkrivanje mogućih problema.

“Lekari pregledaju svaki izveštaj o slučajevima smrti i CDC potražuje medicinsku evidenciju radi dalje procene svake prijave. Pregledom dostupnih kliničkih informacija, uključujući potvrde o smrti, obdukciju i medicinsku evidenciju, nije utvrđena uzročna veza sa vakcinama protiv kovida 19”, ističe CDC.

O tvrdnji da je čak 5 hiljada dece preminulo nakon vakcinacije, nismo pronašli gotovo ništa, te je i dalje nejasno odakle je ona potekla.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) prema poslednjim zvaničnim informacijama preporučuje da sva deci koja imaju 12 ili više godina prime vakcinu protiv kovida 19. Kako navode, iako su deca manje podložna zarazi, i ona ipak mogu da dobiju i teži oblik bolesti, ali i da prenesu virus drugima.

FDA i CDC su 10. maja ove godine odobrili vakcinu proizvođača Fajzer/Biontek za upotrebu među decom koja imaju od 12 do 15 godina. Evropska agencija za lekove (EMA) je svoje odobrenje dala 28. maja. U toku su klinička ispitivanja Fajzer vakcine među decom u uzrastu od 2 do 5 godina, odnosno od 5 do 12 godina.

Naslovna fotografija: Canva