Hlorokin – tajni lek namenjen političarima ili neuspela terapija za kovid?

Kome je bio namenjen hidroksihlorokin koji je prošle godine proizvela Galenika, zašto se ovaj lek više ne proizvodi u Srbiji i kakve veze ima Entoni Fauči sa time?

 

Prošlogodišnji čudotvoran lek za kovid, za koji se vrlo brzo ispostavilo da to nije, ponovo se pominje na društvenim mrežama u izmišljenom kontekstu.

U viralnoj objavi na Fejsbuku, tvrdi se da političare u Srbiji i njihove porodice od kovida čuvaju tajne zalihe hlorokina koje je prošle godine proizvela Galenika.

Da ovaj lek ima magično dejstvo na korona viruse, kako se navodi, već 16 godina zna doktor Entoni Fauči, šef američkog Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti (NIAID) i savetnik Bele kuće za borbu protiv epidemije korona virusa.

 

“СКАНДАЛОЗНО САЗНАЊЕ!
ОБАВЕЗНО ПРОЧИТАТИ!
Сазнаћете зашто је Галеника почела да производи хидроксикхлорокин и зашто је нагло престала да га производи након извесног времена.
НАРОДЕ, ПИТАТЕ СЕ ЗАШТО ПОЛИТИЧАРИ НЕ ОБОЛЕВАЈУ ОД КОВИДА?
ЕВО ОБЈАШЊЕЊА!
Кажу бандити, не слушајте теорије завере, већ слушајте НАУКУ. Добро онда, ПОСЛУШАЈМО НАУКУ!
Још у августу 2005. године часопис „Виролоџи Џорнал“ (Virology Journal), који је службени гласник АМЕРИЧКОГ Националног института за здравље (NIH National Institutes of Health) објавио је чланак под насловом Chloroquine is a potent inhibitor of SARS coronavirus infection and spread (Хлорокин је моћан инхибитор САРС корона вирус инфекције и њеног ширења).
На челу поменутог Националног института (посебно Одељења заразних болести) налази се деценијама амерички „пандемијски бог“ – др Ентони Фаучи.
Др Фаучи је спречио да се хлорокин уведе у протокол лечења, онда када је чак и председник Трамп, на основу савета многих лекара, тражио да се хлорокин даје људима који су заражени Ковидом.
Права истина је да је Фаучи још пре 16 година знао да хлорокин (као и његов дериват хидроксихлорокин) делују на корона вирусе и да се могу користити и као ВАКЦИНА (превентива) и као ЛЕК.
НАША ГАЛЕНИКА ЈЕ ПРОИЗВЕЛА ДОВОЉНО ХИДРОКСИХЛОРОКИНА ЗА НАШЕ ПОЛИТИЧАРЕ И ЊИХОВЕ ФАМИЛИЈЕ.
И ОНДА ЈЕ ЗАУСТАВИЛА ДАЉУ ПРОИЗВОДЊУ.
НАШИ ПОЛИТИЧАРИ НЕ МОГУ НИКАКО ОБОЛЕТИ ЈЕР КАО ЗАШТИТУ УЗИМАЈУ ХЛОРОКИН ПРОИЗВЕДЕН У ГАЛЕНИЦИ.
ОВО ЈЕ ЗЛОЧИН ПРОТИВ НАРОДА,
ЗЛОЧИН ПРОТИВ ЧОВЕЧНОСТИ!
ОВО ЈЕ ОЧИГЛЕДНА НАМЕРА ДА СЕ ПОЧИНИ ГЕНОЦИД!
Ево и линка ка оригиналном тексту објављеном у августу 2005. године у часопису Virology Journal
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1232869/

 

 

Tačno je da je Galenika u aprilu prošle godine proizvela 372.000 tableta leka Hidroksihlorokin, ali u vidu donacije Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO). Nema dokaza da je ovaj lek bio namenjen političarima i njihovim porodicama.

“Proizvodnja leka Hidroksiklorokin nije bila za komercijalnu svrhu. U aprilu, tokom vanredne situacije, po zahtevu Vlade Republike Srbije, Galenika a.d. Beograd je realizovala proizvodnju ovog leka za potrebe zdravstvenog sistema Republike Srbije. Naime, proizvedeno je 372.000 tableta leka Hidroksihlorokin, a kompletna količina donirana je Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja (RFZO). Lek se proizvodio isključivo za potrebe nacionalne borbe protiv kovida 19, kao donacija kompanije. Galenika od tada nije proizvodila ovaj lek, a ne planira se ni dalja proizvodnja”, izjavili su iz kompanije Galenika a.d. Beograd za “Danas” u junu 2020. godine.

Na početku pandemije postojala je nada da ovaj lek može da pomogne u borbi protiv kovida 19, međutim vrlo brzo se ispostavilo da su rizici i negativne posledice daleko izvesniji.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je na osnovu rezultata i zaključaka brojnih istraživanja i studija saopštila da hlorokin nikako ne treba koristiti ni za prevenciju, ni za lečenje kovida.

“SZO ne preporučuje hidroksihlorokin za prevenciju kovida 19. Ova preporuka je zasnovana na šest ispitivanja sa više od 6000 učesnika koji nisu imali kovid 19 a primali su hidroksihlorokin. Upotreba ovog leka za prevenciju imala je mali ili nikakav efekat na prevenciju bolesti, hospitalizacije ili smrti usled kovida 19. Uzimanje hidroksihlorokina za preventiranje kovida 19 može povećati rizik od dijareje, mučnine, bolova u stomaku, pospanosti i glavobolje.”

“SZO ne preporučuje hidroksihlorokin kao tretman za kovid 19. Ova preporuka je zasnovana na 30 ispitivanja sa više od 10 000 pacijenata zaraženih kovidom 19. Hidroksihlorokin nije smanjio mortalitet, potrebu za mehaničkom ventilacijom ili njeno trajanje. Uzimanje hidroksihlorokina za lečenje kovida 19 može povećati rizik od problema sa srčanim ritmom, poremećaja krvi i limfe, povrede bubrega, problema sa jetrom itd.

Međutim, hidroksihlorokin i hlorokin bezbedni su za upotrebu kod pacijenata sa autoimunim bolestima ili malarijom (ne COVID-19), navodi SZO.

 

 

Američka Uprava za hranu i lekove takođe je protiv korišćenja hlorokina za prevenciju i lečenje kovida 19.

Studija iz 2005. godine, koja se pominje u objavi, ne sugeriše da bi hlorokin mogao biti efikasan u lečenju ili prevenciji kovida 19. Ovo istraživanje je sprovedeno u “uslovima ćelijske kulture”, što znači da lek nije bio testiran na stvarnim pacijentima sa SARS-om.

“Testiranje antivirusnog leka protiv virusa ćelijske kulture samo je prvi korak od mnogih koji su neophodni za razvoj antivirusnog leka“, rekla je Kejt Fauli iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti za “Politifact”.

„Važno je shvatiti da većina antivirusnih lekova koji prođu ovu prepreku testa ćelijske kulture, ne uspevaju u kasnijim koracima u procesu razvoja.”

Časopis “Virology Journal” nije zvanična publikacija Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH). Proizvodi ga “BioMed Central”, izdavač iz Ujedinjenog Kraljevstva. Autori studije radili su za Centar za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) i Institut za klinička istraživanja u Montrealu, a studija je finansirana grantovima kanadskih instituta za zdravstvena istraživanja, navodi “Politifact”.

Fauči upravlja Nacionalnim institutom za alergije i infektivne bolesti (NIAID), jednim od 27 instituta koji čine NIH.

Odobravanje lekova nije njegova nadležnost.

Uprava za hranu i lekove (FDA), agencija u okviru Ministarstva zdravlja i ljudskih usluga, reguliše lekove koji se prodaju u Sjedinjenim Državama. Prema njegovoj biografiji, Fauči nikada nije radio za FDA.

Naslovna fotografija: Canva