SZO rekla da će lepo vreme da ubije koronu

Predsednica Vlade o tome ko je rekao da će visoke temperature ubiti koronu. (Konferencija za medije, 13. 7. 2020. godine)
15. 7. 2020.
Teme / Ocene: Istinitost, Neistina
“Vi ste napravili nepoverenje samo da bi neko rekao: ‘E sad mi ne verujemo ništa! Ja neću da nosim masku! Šta oni znaju!? Pa jesu rekli da neće biti korone, a evo je korona! Jesu rekli da će lepo vreme da je ubije?’ Pa nismo mi rekli, rekla je Svetska zdravstvena organizacija”.

Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, obratio se javnosti u ponedeljak 13. jula, prvi put nakon dvomesečne pauze.

Predsednica Vlade je tokom odgovaranja na pitanje novinarke istraživačke mreže “BIRN”, optužila novinare ove redakcije da su oni odgovorni za nepoverenje koje se stvorilo kod određenog dela građana, kada je reč o zvaničnim podacima.

U pokušaju da slikovito opiše kako teče proces “izgradnje nepoverenja” kod prosečnog stanovnika Srbije u ovom trenutku, ona je navela primer u kojem se pojedinac zapita: “Kako to da visoke temperature nisu ubile koronu, kada su nam članovi Kriznog štaba rekli da hoće?”

Međutim, Brnabić tvrdi da “nije Krizni štab taj koji je ovo saopštio, već Svetska zdravstvena organizacija (SZO)”.

Koliko je ova izjava premijerke tačna, proverili smo uvidom u zvanična saopštenja SZO, od početka pandemije do danas, kao i osvrtom na to šta su članovi Kriznog štaba saopštavali građanima Srbije, kada je reč o uticaju visokih temperatura na Kovid-19.

 

SZO od početka demantovala ove pretpostavke

 

Naime, još 6. marta 2020. godine, na virutelnoj konferenciji za štampu, SZO je istakla da je “lažna nada da će virus nestati u letnjem periodu”.

“Još uvek ne znamo da li će aktivnost i ponašanje ovog virusa biti drugačiji zavisno od klimatskih uslova. Moramo da pretpostavimo da će virus i dalje imati istu sposobnost širenja. Bila bi lažna nada da kažemo da će prosto nestati na leto, kao virus gripa. Trenutno nema dokaza koji bi sugerisali da će se to dogoditi”, upozorila je tada SZO.

Povezan sadržaj

U sekciji “Pitanja i odgovori”, SZO je krajem aprila ove godine, na pitanje “Da li vreme i klima određuju gde će se pojaviti Kovid-19?”, jasno istakla da “trenutno ne postoje čvrsti dokazi da li vremenske prilike imaju snažan uticaj na prenošenje.”

Kako su objasnili, “virus SARS-CoV-2 koji izaziva bolest COVID-19 prenosio se u svim regionima sveta, od hladnog i suvog, do vrućeg i vlažnog podneblja”.

 

Foto: SZO

 

Takođe, SZO je istakla da “izlaganje temperaturama višim od 25 celzijusa ne može da nas zaštiti od ovog virusa”.

 

Foto: SZO

 

UV zraci – lažna uteha Kriznog štaba

 

Bez obzira na jasne smernice SZO kada je reč o uticaju visokih temperatura na Kovid-19, upravo članovi Kriznog štaba u Srbiji su ti koji su nam na početku epidemije govorili da će korona nestati sa visokim temperaturama.

Povezan sadržaj
Tamara Tančić 26. 6. 2020.

Tako nas je epidemiolog Predrag Kon 1. aprila u gostovanju na TV Happy, utešio pričom da će se “na leto, nastupanjem visokih temperatura i pojačanim ultravioletnim zračenjem, korona negde primiriti, kao i da „zavisi od virusa da li će preživeti“, i pojaviti se ponovo posle leta.

Ovu Konovu hipotezu o “primirivanju” korone sa pojačanim UV zracima, ubrzo je upotpunio i epidemiolog Branislav Tiodorović, 9. aprila, u izjavi za časopis “Nedeljnik”.

Govoreći o uticaju klime na ovaj virus, on je naveo da “korona virus ima masni oklop koji će početi da se topi na visokoj temperaturi, iznad 20-30 stepeni, a ultraljubičasti zraci sa indeksom iznad tri počeće da ga ubijaju.

Sa konstatacijama svojih kolega, složila se i doktorka Darija Kisić Tepavčević.

Ona je 20. aprila, u gostovanju na B92, takođe objasnila da “virus slabi sa dolaskom toplijeg vremena”.

„Tačno je da na većoj temperaturi može da opstane kraće. U letnjim uslovima će socijalno distanciranje biti mnogo efikasnije“, istakla je tada Kisić.

Međutim, kao što se ispostavilo, leto i visoke temperature nisu uticale ni na “primirivanje”, a kamoli “eliminaciju” ovog virusa, a članovi Kriznog štaba su nedavno izjavili da se “nije očekivao ovakav potencijal virusa tokom leta”.

Dakle, Svetska zdravstvena organizacija je još od početka pandemije korona virusa, pa sve do danas, jasno tvrdila da ne postoje nikakvi dokazi o uticaju visokih temperatura na prenošenje Kovida-19.

Članovi Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Kovid-19 u Srbiji su ti koji su na početku epidemije tvrdili da će se korona “primiriti” i “oslabiti” preko leta.

Zbog toga, izjavu premijerke Ane Brnabić da “nije Krizni štab rekao da će lepo vreme da ubije koronu”, već da je to “rekla Svetska zdravstvena organizacija”, Istinomer ocenjuje kao – “neistinu”.

Naslovna fotografija: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević