Branislav Tiodorović

Datum rodjenja: 17. 8. 1949.
Mesto:
Datum rodjenja: 17. 8. 1949.
Mesto:

Rođen 1949. u Vranju. 

Diplomirao na Medicinskom fakultetu 1976. godine. Bio je dugogodišnji redovni profesor Medicinskog fakulteta u Nišu i šef Katedre za epidemiologiju.

Bio je direktor Instituta za javno zdravlje u Nišu, a sada je savetnik u toj ustanovi.  

Bio je član ekspertskog tima za zarazne bolesti Ministarstva zdravlja. 

„Tiodorovićevoj uspešnoj karijeri nisu zasmetale ni povremene afere, od kojih je, svakako, među najvećima bila sporna nabavka tri miliona doza vakcine za grip H1N1 od švajcarske kompanije ‘Novartis’, pre desetak godina, zbog koje je podneto i nekoliko krivičnih prijava. Tiodorović je bio predsednik državne tenderske komisije za tu javnu nabavku, ali nije ni pozvan na odgovornost jer je uspeo da dokaže, i kroz zvanične zapisnike, da ta komisija nije umešana u nepravilnosti. Ni javne i medijske optužbe za navodni nepotizam nisu procesuirane i dokazane. Tiodorović je, inače, tokom Miloševićevih devedesetih bio direktor Kliničkog centra Niš. Bio je dugogodišnji direktor regionalnog Instituta za javno zdravlje sa sedištem u Nišu.“ (Danas, 27. 3. 2020. godine) 

Krajem 2017. podružnica Srpskog lekarskog društva u Nišu dodelila mu je nagradu za životno delo. 

„Ova nagrada predstavlja jednu od najvećih stvari u mom životu. Ipak je to nagrada koju dobijam od našeg profesionalnog udruženja, a uvek je najteže dokazati se kod kolega i koleginica, prema tome veoma sam prijatno iznenađen i srećan – naveo je profesor Tiodorović i dodao da je ova nagrada najbolji dokaz da nikada ne treba odustati i da se veliko zalaganje i trud primeti.“ (Niške vesti, 22. 12. 2017. godine)

Član je Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, koji je u martu 2020. formirala Vlada Srbije.

Član Kriznog štaba – Mijomir Pelemiš

Član Kriznog štaba – Sanja Radojević Škodrić

Član Kriznog štaba – Zoran Gojković  

Član Kriznog štaba – Goran Stevanović 

 

Foto: FoNet/Kostadin Kamenov