Mijomir Pelemiš

Datum rodjenja: 20. 12. 1949.
Mesto:
Datum rodjenja: 20. 12. 1949.
Mesto:

Rođen 1949. godine u Šeheru.

U zvaničnoj biografiji navodi da je osnovnu školu završio sa odličnim uspehom kao i srednju medicinsku školu u Tuzli.

Dodaje da je Medicinski fakultet u Beogradu završio 1976. godine, sa prosečnom ocenom 8,3.

„Obavezan lekarski staž obavio je u klinikama Medicinskog fakulteta po odluci Saveta Medicinskog fakulteta. U Institut za infektivne i tropske bolesti primljen je 9. 3. 1978. godine. Specijalistički ispit iz Infektivnih bolesti položio je 31. 5. 1982. godine sa odličnim uspehom, a specijalistički ispit iz Kliničke farmakologije položio je 9. 10. 1990, takođe sa odličnim uspehom“, piše u biografiji.

U Institutu za infektivne i tropske bolesti radi od 1978. godine, a načelnik je odeljenja za kliničku farmakoterapiju, od njegovog osnivanja, oktobra 1995. godine.

„U toku svog dugogodišnjeg rada, radio u svim kliničkim odeljenjima. Najveći deo svog radnog veka u Klinici je posvetio ispitivanju bolesnika sa nejasnim febrilnim stanjem i modernoj antimikrobnoj terapiji“, navodi u biografiji.

Izabran u zvanje redovnog profesora oktobra 2004. godine, na Medicinskom fakultetu u Beogradu i profesor i rukovodilac predmeta na Medicinskom fakultetu Univerziteta Istočno Sarajevo u Foči, Bosna i Hercegovina.

„Osnovao Jugoslovensko udruženje za antimikrobnu hemoterapiju (sada Srpsko udruženje za antimikrobnu hemoterapiju) 2002. godine, čiji je predsednik od osnivanja, a takođe je i član Internacionalnog udruženja za antimikrobnu hemoterapiju. Bio je Direktor Klinike za Infektivne i tropske bolesti od 2001. – 2010. godine i od 2014 do 2015. godine“, piše u biografiji.

Povezan sadržaj
Siniša Dedeić 26. 3. 2020.

Kako se dodaje, predsednik je Srpskog udruženja za antimikrobnu hemoterapiju (od osnivanja 2003), član udruženja za antimikrobnu hemoterapiju Jugoistočne Evrope, član upravnog odbora FESCI-a, član Medicinske akademije Srpskog lekarskog društva od 2013. godine, član sekcije infektologa Srpskog lekarskog društva, član je Internacionalne medicinske asocijacije Bugarske (International Medical Association Bulgaria), počasni profesor Medicinskog Univerziteta u Varni, Bugarska, član Internacionalnog uređivačkog odbora časopisa „International Journal of Antimicrobial Agents“ (IF 4.259)
i član savetodavnog borda časopisa „Eurosurveillence“ (IF 5.7).

Član je Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, koji je u martu 2020. formirala Vlada Srbije.

Član Kriznog štaba – Branimir Nestorović 

Član Kriznog štaba – Sanja Radojević Škodrić

Član Kriznog štaba – Zoran Gojković  

Foto: FoNet/Aleksandar Levajković