Greške u unosu podataka uprkos tome što pratimo metodologiju SZO?

U sinoćnom gostovanju u emisiji “Hit tvit”, premijerka Srbije Ana Brnabić, u pokušaju da “slikovito” objasni kako je došlo do neslaganja između zvanično saopštenih podataka o broju umrlih od korone, i onih u koje je “BIRN” imao uvid, navela je upravo slučaj koji se, prema smernicama SZO, nikako ne treba ubrajati u statistiku preminulih od Kovida-19. Pak, članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević tvrdi da se u Srbiji prati i poštuje metodologija SZO.

 

Da “nisu svi ljudi koji su pozitivni na Kovid, preminuli od Kovida-19”, pored članova Kriznog štaba, imunologa Srđe Jankovića i zamenice direktora Instituta „Batut“, Darije Kisić Tepavčević, sinoć nas je obavestila i predsednica Vlade Ana Brnabić, u gostovanju na TV Pink.

“Evo daću vam samo jedan banalan primer, za građane, samo da razumeju. Odem ja, recimo, imam simptome, odem u Kovid ambulantu, testiram se, imam nalaz – pozitivan. Imam komplikacije, krenem na Infektivnu kliniku. Kako dobijem nalaz pozitivan – ja se upisujem. Upisuju me, dakle, i u laboratoriji me upisuju u Kovid-19 bazu podataka. Krenem na Infektivnu kliniku da me prime, ili Dragiša Mišović. I, udari me autobus. Poginem. I ja sam, naravno, preminula, je l’, u toj bazi podataka. Mislite da treba da se brojim kao da sam preminula od Kovida 19? I takvih ima xy slučajeva”, objasnila je Brnabić.

Međutim, u nešto ranijoj izjavi za RTS, Kisić Tepavčević je 23. juna 2020, jasno navela da Srbija poštuje i prati metodologiju SZO kada je reč o statistici preminulih od Kovida-19.

“U pitanju je jedna zarazna bolest, recimo kao što je u pitanju grip, mi govorimo o smrtnim ishodima koji se mogu dovesti u vezu sa nekom infekcijom. Tu razlikujemo i direktni uzrok smrti, neposredni uzrok smrti, različiti faktori koji su posredovali. To je jedna ustaljena metodologija, metodologija SZO, koju mi pratimo. I na kraju krajeva u obavezi smo da prijavljujemo i SZO, što redovno i činimo”, objasnila je.

Upravo u smernicama Svetske zdravstvene organizacije (SZO), za potvrđivanje oboljenja Kovid-19 kao uzroka smrti, a koje su objavljene na zvaničnom sajtu “Batuta”, o čemu je Istinomer već pisao, istaknuto je da “kod osoba obolelih od oboljenja COVID-19 smrt može nastati usled drugih oboljenja ili nesreća/zadesa”, te da “to nisu smrtni slučajevi zbog COVID-19 i ne bi trebalo tako da budu ni prijavljeni”.

 

Foto: Printscreen/“Batut“

 

Na ovu izjavu predsednice Vlade, ubrzo je reagovala i Istraživačka mreža “BIRN”.

Kako su istakli, “u informacionom sistemu Kovid-19 nema xy ljudi, kao što to premijerka kaže, već ih ima 632. Upravo je primer koji ona navodi, kada neku osobu pozitivnu na korona virus udari autobus, jedan od najjasnijih kada takvu osobu ne treba ubrajati u statistiku preminulih od korone. To se nalazi u pravilniku SZO koji je objavljen na sajtu ‘Batuta’. Međutim, ovo ne objašnjava razliku između broja koji je saopšten javnosti i onog koji se u informacionom sistemu Kovid-19.”

 

Naslovna fotografija: FoNet/Kancelarija premijera /Slobodan Miljević, FoNet/Vlada/Slobodan Miljević