Moj otac nema nikakve veze sa firmom GIM

(Ministar unutrašnjih poslova o poslovima svog oca, TV O2, 13. 11. 2019. godine)
“Moj otac nije povezan sa GIM-om. Na bilo koji način. Dakle, nikakvu vezu sa GIM-om nema. Ja vam to decidno kažem. To može, na kraju krajeva, vrlo lako da se proveri.”

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da njegov otac Branko nema nikakve veze sa firmom GIM. Reč je o srpskoj kompaniji, koja poslednjih nekoliko godina dobija značajnu ulogu u trgovini oružjem, i to po povoljnijim uslovima u odnosu na konkurentne.

“To su stvari koje bi svako mogao da proveri. Možete da odete u PIO, možete da odete u bilo koju instituciju koja izdaje bilo kakav sertifikat, koja izdaje uverenja, koja izdaje bilo šta da imate bilo kakav radni odnos, da imate bilo kakvu vezu i komunikaciju sa tom firmom”, rekao je Nebojša Stefanović. (TV O2, 13. 11. 2019. godine)

Ministar Stefanović je istakao da, iako je objavljeno da je njegov otac “kao predstavnik kompanije GIM iz Beograda posredovao između ‘Krušika’ i kupaca oružja iz Saudijske Arabije”, on nema veze sa GIM-om. 

Ono što jeste tačno, i to nisam krio ni u jednom trenutku, moj otac i vlasnik GIM-a su imali drugu zajedničku firmu. Ona se zvala BG United ili United BG, nisam siguran tačno kako se zove. Ali ta firma, ni u trenutku kada su oni bili u njoj po 50 posto, ili danas kada je moj otac samostalno vlasnik te firme – nikada nije pravila bilo kakav posao, niti je imala bilo kakav posao od tada do danas. Niti bilo kada od svog osnivanja. Ona se danas bavi samo istraživanjem u oblasti proizvodnje naoružanja. NIje proizvela do sada ni čačkalicu, a ne neko oružje, metak, pušku, bombu ili pištolj”, rekao je Stefanović. (TV O2, 13. 11. 2019. godine)

 

Red istraživanja, red negiranja

 

On je i dva meseca ranije negirao navode BIRN-a, kao i istraživačkog portala ArmsWatch. Tada je kazao da njegov otac nije vlasnik GIM, niti ima veze sa vlasništvom. 

“Vi onda imate da morate da se branite od toga što je neko naveo i napisao na parčetu papira i stavio i rekao ovo je istina. Onda imate državne institucije koje se oglase, koje pruže dokaze, koje ponude konkretne razloge, šta i kako, a i moj otac sa tim nema nikakve veze. GIM nije firma mog oca. Moj otac nije vlasnik te firme, niti ima bilo šta sa vlasništvom GIM-a”, rekao je ministar.

A predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je najpre da je otac ministra Stefanovića „samo običan zaposleni” u firmi GIM. Potom je na konferenciji za novinare nedelju dana kasnije promenio mišljenje.

 

“Pitam Nebojšu jel’ vlasnik, jel’ direktor, šta je? Kaže – ništa. Ja izađem, kažem ‘on običan zaposlen’, računam ne možete da slažete da čovek ne predstavlja firmu, ili da nije zaposlen. Ja kažem, ‘pa on tamo običan radnik, zaposlen’, ne znam ni sam šta sam rekao. Otkud ja znam da li je zaposlen ili nije? Još gore je po vas ako nije zaposlen. Vi najbolje da se držite moje verzije pa da mene optužujete za to. I po tome možete da kažete da se ja obračunavam sa Nebojšom Stefanovićem. Jer jedina optužba na račun Stefanovićevog oca je moja, da je on tamo zaposlen. Iako ja nisam bio očigledno u pravu pošto kažu da nije zaposlen. Ja ne razumem zašto ga onda optužujemo uopšte”, rekao je Vučić.

 

Međutim, BIRN je u nastavku svog istraživanja došao do podataka da je Branko Stefanović putovao 2018. u Saudijsku Arabiju u svojstvu pravnog savetnika GIM-a. Početkom decembra objavili su vize na kojima se jasno vidi funkcija Branka Stefanovića – “legal advisor”.

 

Printskrin/BIRN

 

Dakle, poslednje istraživanje BIRN pokazalo je da je otac ministra unutrašnjih poslova putovao u Rijad kao savetnik firme GIM. Prethodno je BIRN već objavio dokumenta na osnovu kojih je poznato da je posećivao fabriku “Krušik” i da je povezan sa trgovinom oružjem, kao predstavnik GIM. 

Zato  izjavu ministra Stefanovića da njegov otac “nikakvu vezu sa GIM-om nema” ocenjujemo kao – neistinu.

 

Nebojša Stefanović
Ja nisam srećan što se moj otac bavi ovim. Nisam srećan zato što se on bavi nečim što meni nanosi političku štetu, ali ja nemam pravo da zabranim svom ocu, ako se ne bavi ničim nezakonitim. Nemam pravo da mu zabranim.

 

*Slobodan Tešić – Od kršenja embarga UN sa Irakom do afere Krušik 

*Vučić o uzbunjivaču: Neistine, zamene teza i manipulacije

 

Viza za Rijad

 

Poslednja dokumenta i istraživanje koje je BIRN objavio pokazuju da je Branko Stefanović u svojstvu pravnog savetnika bio u delegaciji GIM-a. U grupi sa Goranom Todorovićem, vlasnikom firme i Draganom Đurićem, direktorom prodaje, otputovao je u Rijad u junu 2018. godine. Informacija o funkciji Branka Stefanovića nalazi se u zahtevu za vizu, kao i na samoj vizi. 

BIRN je već pisao o tome da valjevska vojna fabrika “Krušik” preduzeću GIM prodaje mine po privilegovanim cenama i na svoju štetu. Prema njihovim saznanjima – cena po kojoj GIM preprodaje mine saudijskim partnerima skoro je duplo veća od one po kojoj je mine tog kalibra 2018. nabavljao od “Krušika”. 

 

Uzbunjivanje i privilegije

 

Aleksandar Obradović, uzbunjivač iz “Krušika”, rekao je da je dolaskom Mladena Petkovića, sada već bivšeg direktora te firme, Krušik postao partijski plen. Prema njegovim rečima, priča oko privilegovane grupe trgovaca samo je jedno poglavlje.

„Višedecenijske dobavljače zamenili su privatni dobavljači. Na Krušik je stavljena šapa, da je čak i za papir za kopiranje morala da se angažuje firma vezana za Srpsku naprednu stranku“, ispričao je Obradović.

Prema njegovim rečima, privilegovane cene postojale su za privilegovanu grupu. Kako je ispričao, tu spadaju GIM, firma Slobodana Tešića, jedna firma iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koja ima predstavništvo u Srbiji, kao i još jedna beogradska firma.