Mladen Petković

Datum rodjenja: 1. 1. 1978.
Stranka: Srpska napredna stranka | Svi akteri
Datum rodjenja: 1. 1. 1978.
Stranka: Srpska napredna stranka | Svi akteri

Rođen je 1978. godine u Zrenjaninu.

Navodi da je završio Ekonomski fakultet u Beogradu.

Bio je pomoćnik direktora Su-Port (JAT) Beograd i direktor „Kovačkog centra“, Valjevo. „Postao je direktor ‘Krušika’ u januaru 2014. godine kao kadar Srpske napredne stranke. Ovu funkciju je obavljao sve do 19. novembra 2018. godine, odakle prelazi na poziciju direktora ‘Zastava oružja’ iz Kragujevca“, navodi sajt „Javno.rs“

Funkciju direktora “Zastava oružja” obavlja od 1. decembra 2018. „Dolaskom na čelo kragujevačke namenske najavio je da privatizacije fabrike neće biti, kao ni smanjenja broja zaposlenih. Cilj mu je povećanje obima proizvodnje, modernizacija i uvođenje novih tehnologija, proizvoda i materijala“.

Kako ističe „Javno“, dok je upravljao „Krušikom” njegova supruga je vodila građevinsku firmu „Mavia” registrovanu na Vračaru u Beogradu.

„Preduzeće ‘Mavia’ je osnovano 2012. godine i registrovano za skladištenje robe, a 2017. godine menja delatnost i registruje se za uslugu pripreme gradilišta. Od 2015. do 2017. godine, ‘Mavia’ je uvećala prihode 150 puta, pokazuju bilansi preduzeća. Kompanija nema prezentaciju na internetu, niti je objavila svoje reference i listu klijenata.“

BIRN saznaje da je firma angažovana na izgradnji Beograda na vodi, kao i najvećeg infrastrukturnog projekta u Srbiji, Koridora 11. Petković za BIRN objašnjava da je kompanija njegove žene svega nekoliko dana radila na Beogradu na vodi, dok od posla na Koridoru 11 nije naplatila ništa i posluje „na ivici bankrota”.

Na tu firmu se vodi stan u novoizgrađenoj zgradi na Vračaru u blizini Hrama Svetog Save. „Radi se o petosobnom stanu od 170 kvadrata, vrednom više od pola miliona evra“.

Na pitanje BIRN-a da li je njegovo članstvo u vladajućoj stranci pomoglo njegovoj supruzi da dođe u priliku da radi na najbitnijim državnim projektima i tako ostvari veliku zaradu, on negira da su te dve stvari povezane.

„Jesam član, ali nemam nikakav uticaj. Verujte da sam ja toliko nebitan čovek i da nemam uticaj ni na koga i ni na šta, a posebno na Beograd na vodi. Moja supruga je građevinski inženjer i ne mogu da joj zabranim da radi u struci”, rekao je Petković za BIRN, dodajući da je kao funkcioner svu imovinu svoje žene uredno prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije.

 

Naslovna fotografija: Printscreen Youtube, RTV Kragujevac