Slobodan Tešić – Od kršenja embarga UN sa Irakom do afere Krušik #Timeline

Poslednja velika afera koja je uzdrmala srpsku javnost je afera Krušik, koju je pokrenuo uzbunjivač iz ove firme, Aleksandar Obradović. On je javnost obavestio o zloupotrebama u oblasti trgovine oružjem iza kojih stoji vrh vlasti, i povlašćenom odnosu koji su u poslovanju sa Krušikom imale firme iza kojih stoje otac ministra Stefanovića, Branko, i dugogodišnji trgovac oružjem Slobodan Tešić. Iako je veće interesovanje javnosti izazvala umešanost oca ministra policije, i umešanost Slobodana Tešića zaslužuje posebnu pažnju.

Slobodanu Tešiću ovo nije prvo pojavljivanje u domaćim medijima. Naprotiv, više puta se o njemu pisalo u okviru otkrića raznih afera, samo ga je vreme koje je između njih proticalo sklanjalo iz centra pažnje javnosti. Prvu veću pažnju medija privukao je 2003. godine, kada su, kako se tada pisalo, njegov partner Orhan Dragaš i on optuženi za šverc oružja u Liberiju. Izveštaj specijalne radne grupe Ujedinjenih nacija zadužene za praćenje tragova oružja prema zapadnoj Africi Tešića je tada nazvao „glavnim kršiocem sankcija“ na izvoz oružja u Liberiju.

Sledeća afera u koju je umešan Tešić dogodila se 2005. godine, kada je podignuta je optužnica protiv direktora marketinga fabrike „Zastava oružje“ Radeta Gromovića zbog zloupotrebe službenog položaja koja je donela dobit Tešićevoj firmi. Ovde je dodatno zanimljivo da se u vestima iz 2019. godine Rade Gromović vraća u priču, ovog puta kao osoba koja stoji iza  Internešnal golden grupe, privatne firme iz Abu Dabija, jedne od firmi koje su imale povlašćen položaj u poslovanju sa Krušikom.

No, vratimo se ponovo u prošlost, 2009. godina, još jedna velika afera, BIA je obustavila izvoz oružja u Libiju nakon otkrića da taj posao treba ide preko Tešićeve firme. Sledeće, 2010. godine, Tešić je ponovo bio u centru pažnje, ovaj put zbog pojavljivanja u Vikiliks depešama. 2012. smo saznali da je veliki finansijer SNS-a, a 2014. godine da je dobio diplomatski pasoš. Ipak, 2015. Kurir nas je obavestio da je Vučić njegov protivnik. Period nakon toga obeležilo je odsustvo Tešića iz „većih“ medija, i periodično prisustvo u nezavisnim i istraživačkim portalima. Sve do ove godine i afere Krušik, u kojoj ponovo dobija širu pažnju javnosti. Interesantno je primetiti i da je Tešić tokom godina imao i jednog stalnog branioca, Miroslava Lazanskog, koji je u više navrata i različitim aferama srčano branio Tešićev lik i delo.

Od crne liste Ujedinjenih nacija, preko Vikiliksa i crne liste američke administracije, do afere Krušik, pogledajte naš novi tajmlajn o Slobodanu Tešiću.

Više o projektu Istinomer Amnezije možete pronaći ovde.

 

Naslovna fotografija: Printskrin/ Interpol