Nije potrebno nositi masku koja je obavezna

“Maska je obavezna”, “više nije potrebno nositi masku”, “ulaz u Srbiju neće biti moguć bez testa”, “pokazalo se da test i nije toliko dobar”, “na ulazu u Srbiju od 22. maja više neće biti potreban negativan test na covid-19”, “najnoviji epidemiloški podaci za Srbiju su izuzetno dobri", “drastičan skok-danas tri puta više zaraženih nego juče”.  Sve ove izjave i preporuke od kojih su neke u potpunoj suprotnosti imali smo nadležnih za samo nedelju dana. 

Od najave da će nošenje zaštitne maske biti zakonska obaveza i da će  nepoštovanje tog pravila biti novčano kažnjavano sa 20.000 dinara, za samo nedelju dana došli smo do otvorenih granica bez ikakvog testiranja. U međuvremenu, doktori – članovi kriznog štaba u odbrani od korone davali su uglavnom optimistične izjave, a bilo je i upozorenja, pa je građanima ostavljeno da veruju – onome ko im je simpatičan.

Nove mere Vlade, između ostalog 20.000 dinara kazne za one koji ne nose masku, najavile su Večernje novosti 14. maja, sa ogradom da će se to desiti “ukoliko se obistine strahovi epidemiologa i broj zaraženih korona virusom počne naglo da raste od 18. maja”.

Od tog dana mogli smo da čujemo izjavu epidemiologa Branislava Tiodorovića da su najnoviji epidemiloški podaci za Srbiju „izuzetno dobri“, a da su „žarišta u Leskovcu i Vranju stavljena pod kontrolu“.

„Narod je shvatio da je opuštanje bilo poprilično. Ne samo na jugu Srbije, već svuda, a jug je nekako poslednji koji je doživeo taj talas mogućeg razgorevanja epidemije“, rekao je Tiodorović posle sastanka Kriznog štaba Vlade Srbije za borbu protiv korona virusa.

 

*Da li su tvrdnje o tome da je korona virus oslabio preuranjene?

*Informisanje u doba virusa korona – kome građani veruju?

 

I direktor Infektivne klinike u Beogradu, Goran Stevanović, izjavio je da je „manji porast obolelih nešto što je bilo očekivano sa relaksacijom mera i prelaskom na ovaj liberalniji sistem, ali taj broj je očekivan i u ovom trenutku nije zabrinjavajuć“.  Stevanović je, ipak, istakao da “moramo biti spremni za eventualno povećanje broja obolelih”.

Još jedan član kriznog štaba doktor Branimir Nestorović  poručio je da  više nije potrebno nositi masku i da jeudaljenost od jednog metra među ljudima dovoljna. Na pitanje koliko je potrebno da se stekne kolektivni imunitet, on je odgovario da misli da se to neće desiti, i dodao da virus neće biti prisutan preko leta, dok se još ne zna da li će se na zimu vratiti.

Istog dana pulmološkinja Tanja Radosavljević, rekla je da smo još daleko od kraja epidemije i da je ono što se čuje u medijima od kolega lekara vrlo kontradiktorno

„Ovo što se sada dešava, epidemiološki, znači da virus još živi, da cirkuliše među pacijentima u Srbiji, odnosno među svima nama“, rekla je Radosavljveić I dodala da se ne može govoriti o tome da je virus oslabio, već samo da manje ljudi oboljeva, ali i sada postoje teški slučajevi. Još ne smemo da se opustimo, moramo da sprovodimo mere zaštite – maske, rukavice, socijalna distanca. Ne treba slušati preporuke da nam ne treba maska,  moramo da budemo odgovorni”, istakla je doktorka I ocenila  da opuštanje nije dobro.

Epidemiolog prof. dr Zoran Radovanović rekao je za Nova.rs da bi “krizni štab trebalo da se izjasni da li je to što je dr Branislav Nestorović rekao, da nošenje maski više nije neophodno, ujedno i njihov stav”. Dodao je da je krizni štab ranije rekao da maske nisu neophodne u otvorenom prostoru, dok bi u zatvorenom trebalo da se nose.

Radovanović je dodao i da ovo nije prvi put da dr Nestorović daje izjave od kojih se njegove kolege ograđuju, a jedna od skorašnjih bila je i poruka građanima da izađu napolje i zaraze se

 

Foto: FoNet/Kancelarija premijera /Slobodan Miljević

 

Najcitiraniji lekar poslednjih meseci, epidemiolog Predrag Kon na svom fejsbuk profilu objavio je da se Kovid 19 sigurno gasi. 

“Pred svojom porodicom i preostalim prijateljima stojim i dalje nepokolebljivo i stabilno sa uverenjem da je urađen jedan sjajan posao u kome su zdravstveni radnici bili istinski heroji, a čitavo društvo i Srbija za svega desetak dana će moći da kaže da je suzbila epidemiju i da sačeka samo da istekne vreme od 28 dana bez bolesti i proglasi pobedu“, istakao je Kon.

 

Ništa od letovanja u Srbiji?

 

Ništa manje zbunjujuće nisu bile ni informacije o ulasku i izlasku iz zemlje tokom leta. 

Poslednji se povodom toga oglasio Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić koji je juče (20. 5. 2020.) rekao da će Srbija otvoriti granice sa Crnom Gorom, Severnom Makedonijom, Bosnom i Hercegovinom i Albanijom od 1. juna, ali da se čeka potvrda tih zemalja da li će i njihove granice biti otvorene za državljane Srbije. 

On je najavio da će i naši i strani državljani moći slobodno da ulaze i izlaze iz Srbije, bez karantina, testova i dozvola koje su ranije bile potrebne strancima.

Samo nedelju dana pre toga, Vlada Srbije usvojila je protokol po kojem srpski državljani mogu da uđu u našu zemlju i kreću se bez ograničenja uz negativan PCR test na koronavirus urađen u inostranstvu, izdat najviše 72 sata pre ulaska u Srbiju

Ukoliko nemaju urađen test sa negativnim rezultatom iz inostranstva, svi naši državljani koji su duže od 72 sata boravili u inostranstvu moraće da budu u kućnoj samoizolaciji u trajanju od 14 dana na adresi koju prijave pri prelasku granice. Ista pravila ulaska važe i za strane državljane koji imaju odobren privremeni boravak ili stalno nastanjenje u Srbiji, saopštila je tada Vlada.

Posle nekoliko stotina novozaraženih u međuvremenu, Vlada je ipak donela odluku da PCR test neće biti obavezan pri ulasku u Srbiju, počevši od petka, 22. maja.

Kako je saopšteno, na sastanku Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19 analizirana je trenutna epidemiološka situacija i preporučeno da za ulazak u Srbiju ne bude potreban negativan test, niti posebna dozvola, kako za domaće, tako i za strane državljane.

 

Foto: FoNet/Kancelarija premijera /Slobodan Miljević

 

Doktorka Darija Kisić Tepavčević poručila je građanima da, ipak, ostanu u Srbiji i ne idu na more, jer se ne zna kako će se virus ponašati. Kaže i da su napustili predlog da je za ulazak u zemlju potreban negativan test,jer se pokazalo da on nije pouzdan.

„Pokazalo se da test i nije toliko dobar… Od samog početka smo znali da u momentu testiranja osoba može da bude u inkuabcionom periodu u momentu početka zaražavanja kada se još nije umnožila dovoljna količina virusa tako da je u tom slučaju test lažno negativan. Takođe, pokazalo se da 72 sata jeste dug vremeski period ukoliko se osoba nije pridržavala odgovorajućih preventivnih mera“, navela je ona.

Objasnila je i da su mnogi kada bi dobili rezultat testa koji je negativan, osetili olakšanje, te da su se često i opuštali kada je reč o neophodnim merama, i da to nije bio slučaj samo kod nas već svuda u svetu.

Prema svim dostupnim izjavama, građanima je ostalo da  se ponašaju kako sami misle da je najbolje, jer nema nikakve garancije da za dva dana Vlada, na preporuku “struke” i kroznog štaba, ipak, neće doneti odluku o zatvaranju granica, obaveznom testiranju ili karantinu.

 

Naslovna fotografija: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević