Laž godine – veće plate medicinskih sestara

Tradicija u kojoj zajedno sa vama biramo laž godine, ovaj put je izgledala malo drugačije.

Umesto ankete, u izboru za laž koja je obeležila 2019. godinu, oslonili smo se na rezultate naše analitike, koja beleži podatke o tome koji tekstovi sa našeg portala su se najviše čitali.

Razlog za promenu metodologije, jesu dva skorašnja hakerska napada na naš portal, te nismo želeli da ponovo dođemo u situaciju da moramo da poništimo glasanje.

 

U 2019. nismo odmarali

 

U jubilarnoj desetoj godini postojanja, Istinomer je imao pune ruke posla. 

Politički akteri, u svojim javnim nastupima, neumorno su iznosili “diskutabilne” procene i podatke koji su “zahtevali” da se nađu pod fekt-čekerskom lupom našeg tima.  

Zatrpavali su nas nevažnim informacijama, preuveličavali gde im odgovara, smanjivali sa druge strane, ili pak doslovno izmišljali podatke. 

Naime, u 2019. godini, u kategoriji “Istinitosti”, ocenjene su ukupno 73 izjave javnih funkcionera, od čega je 40 izjava ocenjeno “neistinom”. Ocenu “kratke noge” ponele su 23 izjave.

U protekloj godini zabeležena je i jedna istina. Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izneo je tačan podatak o broju stranih i domaćih turista u 2018. godini.

Teme o kojima se najčešće „nije govorila istina“ odnosile su se na ekonomske procene, opoziciju i proteste protiv vlasti koji se održavaju svake subote u Beogradu. 

Akteri čije su izjave najčešće bile fekt-čekovane u 2019. godini jesu predsednik države Aleksandar Vučić, ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i premijerka Ana Brnabić.

 

Prvo mesto

 

Neistina, koja je u 2019. godini zavredela najveću pažnju naših čitalaca, glasi:

“Danas plata medicinske sestre iznosi 54.775 sa višom školom, 50.446 sa nižom”,

a izgovorio ju je – predsednik Srbije Aleksandar Vučić, krajem februara ove godine, u jutarnjem programu TV Prva.

 

Paušalne procene

 

Naime, predsednik tada nije precizirao da li priča o osoblju koje radi u domovima zdravlja ili u bolnicama, jer razlika, logično postoji, na šta je ukazao i Granski sindikat zdravstva i socijalne zaštite “Nezavisnost”. Takođe, Vučić nije rekao da li govori o bruto ili neto iznosima.

Prema podacima o platama koje je sindikat dostavio našoj redakciji, kao i uvidom u platne liste medicinskih sestara koje su dozvolile Istinomeru da ih objavi, utvrđeno je da je predsednik izneo netačne informacije.

Naime, Sindikat i stanje u praksi pokazuju da se plate sestara sa nižom školom kreću od 39.000 do 42.000 dinara. 

Za sestre sa višom školom, taj iznos se kreće između 45.000 do 52.000 dinara. 

Zato je Istinomer ovu izjavu predsednika Srbije ocenio kao “neistinu”.

 

 

Srebrna i bronzana medalja

 

Na drugom mestu po čitanosti, našla se neistina narodnog poslanika i člana predsedništva SNS Vladimira Đukanovića.

Naime, Đukanović je krajem decembra prošle godine izjavio da “za vreme Đilasa, Studio B nijednom nije pozvao nikoga iz SNS-a”. 

Međutim, konsultovanjem medijske arhive, Istinomer je ustanovio da su, samo u 2009. godini, predstavnici SNS gostovali sedam puta na Studiju B.

Treće mesto zauzela je neistina šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandra Martinovića, o tome da se “najmanje 35 istih imena našlo na spisku podrške protestima”.

Naš tim je detaljno prečešljao sporni spisak. Ispostavilo se da je tačno da na listi potpisa nastavnika, istraživača i saradnika sa univerziteta i instituta u Srbiji postoje imena koja se ponavljaju, ali su u pitanju različite osobe koje samo imaju isto i ime i prezime.