Vladimir Đukanović

Datum rodjenja: 2. 3. 1979.
Stranka: Srpska napredna stranka | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:
Datum rodjenja: 2. 3. 1979.
Stranka: Srpska napredna stranka | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:
Rođen je 1979. godine.

Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu, uradio master rad na temu “Krivično pravo u Zakoniku Knjaza Danila Petrovića”, upisao doktorske studije na Pravnom fakultetu univerziteta “Union” i prijavio temu “Pravna regulacija internet igara na sreću”. U martu 2018. objavio je da je položio pravosudni ispit i zvanično postao advokat.  

U svojoj biografiji navodi da se politikom aktivno bavi od 1997. godine i da je prošao “sve stadijume u političkoj organizaciji, od opštinskog odbora do samog vrha”.

Navodi i da je “što se novinarstva tiče prošao sve stadijume, od pisanog, preko radio do TV novinarstva. Dugogodišnji sam radio i TV voditelj”.

Ističe da je u sektoru igara na sreću radio od 2007. godine, “bio sam pravnik sportskih kladionica “Mocart” i “Meridian”, bavim se razvojem internet igara na sreću”.

Bio je član Srpske radikalne stranke, a radio je kao novinar u emisiji  “Radikalski talasi”, na radio “Fokusu, televiziji “Svet plus” i pisao za dnevni list “Pravda”. Na televiziji “Kopernikus” vodi emisiju “Na kafi sa Đukom”.

Za predsednika  Skupštine Državne lutrije izabran je 2013. godine. Na zahtev SNS-a da se svi stranački kadrovi odreknu duplih funkcija, u avgustu 2014. podneo je ostavku na mesto predsednika Skupštine Državne lutrije Srbije, a Vlada Srbije usvojila je ostavku u januaru 2015. Kada je u avgustu 2015. u medijima objavljen snimak na kome se vidi kako sa sedmoricom ljudi usred noći ulazi u zgradu Državne lutrije Srbije, tvrdio je da je išao da kreči jer je to lakše noću, kad je zgrada prazna. „Zaista sam krečio. Noću je mirnije i bolji su uslovi za krečenje. Želeo sam da moja kancelarija izgleda lepo“. (Kurir, 14. 8. 2015. godine)

 
Član je Glavnog odbora Srpske napredne stranke.
 
U autorskom tekstu za „Blic“, u julu 2019, napisao je da suspenduje sve stranačke aktivnosti. Između ostalog, naveo je da ne želi da se bori za one koje je predsednik stranke Aleksandar Vučić, na nedavnoj sednici Glavnog odbora, „direktno prozvao za najgore moguće bestidnosti“, a koji su, kako je naveo, i nakon toga „nastavili sa starom praksom“. Ipak, kroz nekoliko dana predstavljao je SNS na okruglom stolu predstavnika vlasti i opozicije, održanom na Fakultetu političkih nauka. „Ja sam suspendovao stranačke aktivnosti. Ovo nisu stranačke aktivnosti, već parlamentarne. Tema je izborno zakonodavstvo“, odgvorio je na „Tviteru“ onima koji su ga podsećali na prethodnu odluku. 
 
Na izborima 2014. i 2016. izabran je za poslanika u Skupštini Srbije.  
 
Čan je Delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO-a. 
 
Nakon parlamentarnih izbora održanih u junu 2020. ponovo je izabran za narodnog poslanika.
 
Predsednik je Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu i član Odbora za kontrolu službi bezbednosti.  Član je Visokog saveta sudstva.