Za vreme Đilasa, Studio B nijednom nije pozvao nikoga iz SNS-a

Narodni poslanik o odnosu Studija B prema SNS za vreme vlasti Dragana Đilasa i DS. (KTV, „Bez ustručavanja“, 26.12.2018.)
“A beogradska televizija, koju sam ja plaćao kao građanin Beograda – Studio B, tada gradska, beogradska televizija, za sve vreme vlasti Demokratske stranke i Dragana Đilasa nije pozvala nijednom nikoga iz SNS-a.“
Narodni poslanik i član predsedništva SNS Vladimir Đukanović gostovao je krajem decembra u emisiji “Bez ustručavanja“ na KTV televiziji. Tokom burne diskusije o medijima Đukanović je rekao da za vreme vlasti DS i Dragana Đilasa, Studio B, nijednom nije pozvao nikoga iz SNS-a.
Nakon toga voditelj emisije je pitao Đukanovića da li je SNS tada bila u beogradskom parlamentu, na šta je on odgovorio da nije, ali da ukoliko se tako gleda, mnogi lideri opozicije danas ne bi mogli na RTS, jer pripadaju vanparlamentarnim strankama i udruženjima građana. I još jednom je naglasio „prema tome, nisu nas zvali nijednom, a inače smo pobedili na Voždovcu i pobedili smo tad u Zemunu“.
Istinomer je proverio ovu Đukanovićevu tvrdnju i uverio se da stvari baš ne stoje tako.
Da krenemo od početka.
Dragan Đilas je izabran za gradonačelnika Beograda 19. avgusta 2008. godine, a sa te pozicije je smenjen 24. septembra 2013. godine. 
Osnivačka skupština SNS-a održana je 21. oktobra 2008. godine u Sava Centru, te večeri na Studiju B, u emisiji “Direktno“ jedan od gostiju bio je i član predsedništva novoosnovane partije Oliver Antić. 
Prema podacima do kojih je došao Istinomer, zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić, u 2009. godini, na Studiju B, u emisiji „Problem“ gostovao je tri puta – 28. januara, 22. aprila i 26. oktobra. Po jednom je gostovao u “Intervjuu gledalaca“ – 2. juna i u emisiji “U Centru“ – 27. novembra. 
Iste godine u emisiji “Problem“, 11. februara, zajedno sa Vesnom Pešić i profesorom Slobodanom Markovićem gostovao je i pokojni književnik Brana Crnečvić, u to vreme član predsedništva SNS-a. A jedno gostovanje zabeležila je i Jorgovanka Tabaković –  23. januara u emisiji “U susret“.
U razgovoru za Istinomer Vladimir Đukanović je rekao da su ta gostovanja bila deo predizborne kampanje za izbore na Voždovcu i Zemunu i da je možda nekada neko od novinara uspeo da “proturi“ naprednjake kao goste.
„Pa nemojte molim vas gospodine, zvali su nas isključivo u predizbornim kampanjama za Voždovac i Zemun i ponekad se neko setio, recimo Danijela Šegan, u nekoj emisiji, kad sme da nas proturi, kad Đilas dozvoli. Neko je eventualno mogao da gostuje, jednom u četiri – pet meseci. Pa to je stvarno sramota, da se uopšte o tome tako piše. Stid i sramota, ali ok. Evo u redu. Ako vam je to da sam rekao neistinu, rekao sam neistinu, napišite tako“, rekao je Đukanović.
Izbori na Voždovcu i u Zemunu održani su početkom juna 2009. godine. U Zemunu je pobedio SNS, a politička dešavanja na Voždvocu su bila takva da su se izbori ponovo održali krajem godine, da bi konačno, na toj opštini SNS formirala vlast početkom 2010. godine.
*
Foto: Vladimir Đukanović/FoNet/TV FoNet

Dakle, samo u 2009. godini predstavnici SNS, gostovali su sedam puta na Studiju B. Teško je poverovati da se svako gostovanje odnosilo na lokalne izbore u dve beogradske opštine.

Evo neka je 15 puta, neka je 15 puta, a nije. Jednom, dva puta, pet puta je možda bilo za četiri godine. Stranka koja ih je pobeđivala 2009. i 2010. godine… koju sam ja plaćao iz svog džepa, tu televiziju, nismo mogli nikako da imamo pristup, nemojte molim vas, smešno je da o tome uopšte vodite polemiku, mene bi bilo sramota da to pišem. Vi pišite šta god hoćete, evo lagao sam, super, napišite tako. Pošto imate zadatak po Đilasu da napišete da smo lagali, izvolite nema problema“, proručio je Đukanović.
On je, zatim, malo ublažio svoj stav, ali je naglasio da je tadašnja vlast dominirala programom gradske televizije. Dodao je i to da kamere Studija B nisu pratile aktivnosti vlasti SNS na Voždovcu i u Zemunu.
Na tri – četiri meseca su nas puštali, je l’ tako? Pa to je fantastično. A oni se nisu skidali sa televizije koju sam ja plaćao, kao građanin, a vi se žalite što privatna televizija vas negde ne zove. Pa nije vas stid“, rekao je Đukanović.
Prema podacima medijskog arhiva Ebart u 2010. godini, niko od predstavnika SNS nije gostovao na gradskom javnom servisu. 
U toku 2011. godine, naprednjaci su zabeležili dva gostovanja – 18. januara Nebojša Stefanović je gostovao u emisiji „U Centru“, a Aleksandar Vučić je 2. februara gostova u emisiji “Problem“.
Pred izbore 2012. godine, predstavnici SNS su dva puta gostovali na Studiju B – Oliver Antić 9. marta u emisiji „Problem“ i Zorana Mihajlović, 27. marta, u emisiji, “U Centru“.
Pošto smo mu predločili podatke, poslanik Đukanović je rekao da prihvata da je pogrešio po pitanju broja gostovanja svojih partijskih kolega za 2009. godinu, ali da je “skandal nad skandalima“ to što je od 2010. do 2012. godine bilo svega nekoliko gostovanja naprednjaka na Studiju B. Posebno imajući u vidu to da je SNS tada bila na vlasti u dve beogradske opštine. 

„Da konstatujem, evo pogrešio sam, možemo na prste ruke od 2008. do 2012. da nabrojimo koliko je bilo gostovanja. Bilo ih je sve ukupno sedam ili osam, ili, neka bude i 10, ali u periodu od 2010. do 2012. – četiri. To je skandal. Pa to je skandal“, rekao je Đukanović.

Nakon promene republičke vlasti, program Studija B se u većoj meri otvorio za funkcionere SNS. Tokom 2012. u emisiji “U Centru“ gostovali su: Krstimir Pantić (2. oktobra), Zoran Babić (6. novembra), Milovan Drecun (27. novembra).
*
Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Taj trend se u još većoj meri nastavio u 2013. godine. 
Tokom te godine u emisiji “U centru“ gostovali su, Marko Đurić (15. januara), Jadranka Joksimović (22. januara), Aleksandar Jovičić (12. marta), Zoran Babić (14. maj).
U emisiji “Problem“ gostovali su: Maja Gojković (15. april), Momir Stojanović (20. maj), a po dva gostovanja u toj emisiji zabeležili su Milovan Drecun (27. maja i 24. juna) i Vladimir Cvijan (21. januar i 22. april), koji je krajem 2013. napustio SNS.
Kao što smo rekli,  Demokratska stranka i Dragan Đilas su na vlasti u Beogradu bili do 24. septembra 2013. godine. 
Prema rečima Vladimira Đukanovića, posle promene republičke vlasti 2012. godine, bilo je van pameti da predstavnici SNS ne budu pozivani na Studio B. Tada je ta stega “koja je bila zastrašujućih razmera“ počela da popušta.
„Tad je negde Đilas verovatno cinculirao, kako da opstane i da dođe na čelo Demokratske stranke, pa je negde onda popuštao, posle toga“, objasnio je naš sagovornik.
Ovo nije prvi put da Đukanović govori o lošem tretmanu SNS-a u medijima, u periodu od 2008. do 2012. godine. Za izjavu da je SNS kao opozicija mogao samo da sanja da se pojavi na RTS-u od Istinomera je već dobio ocenu “kratke noge“. To ga ipak nije sprečilo da nastavi sa sličnim izjavama. 
S obzirom na to da je domaćin emisije „Dobro jutro sa Đukom“ rekao da „Studio B, kao gradska televizija, za sve vreme vlasti Demokratske stranke i Dragana Đilasa nije pozvala nijednom nikog iz SNS“, a da podaci pokazuju da su predstavnici SNS u tom periodu, ipak, gostovali na Studiju B, poslanik Đukanović još jednom dobija ocenu “kratke noge“.
Naslovna fotografija: FoNet/Zoran Levajković