Vraćamo imovinu, ali još ništa ne dobijate

Državni sekretar ministarstva finansija o donošenju Zakona o restituciji. (B92, 14. 11. 2010. godine)
„Predsednik Boris Tadić je rekao da će (Zakon o restituciji) biti do kraja 2011. godine.“

Predsednik Tadić je već pokazao da mu tema povraćaja nacionalizovane imovine nije jača strana, ali je mnogo važnije šta je o tome do sada govorio državni sekretar ministarstva finansija.

Ilić je, da podsetimo, garantovao da će nacrt zakona biti gotov do kraja prošle godine i da će on dati ostavku ako se to ne dogodi.

„Blizu smo konačnog rešenja zakona o restituciji. Radi se o nedeljama, a ja očekujem da će se naći pred Vladom do kraja godine… Svakako da ću podneti ostavku premijeru Mirku Cvetkoviću, kao i ministarki finansija Diani Dragutinović. To neće biti neopoziva ostavka. Vlada će moći da je odbije.“

Blic, 22. 12. 2009. godine

Predlog Zakona o restituciji nije donet, niti je Ilić otišao sa funkcije, ali je nastavio da obećava skoro usvajanje predloga.

„Očekujem da Zakon o denacionalizaciji u prvoj polovini ove godine uđe u proceduru i bude usvojen.“

Danas, 2. 3. 2010. godine

„Zakon o restituciji će počivati na osnovnom pravilu objedinjavanja vlasništva nad objektom i zemljištem. Ova vlada je odlučna da do kraja godine donese Zakon o restituciji.“

Blic, 14. 4. 2010. godine

A onda je sekretar priznao da nacrt Zakona još ne postoji i da se čeka odluka Ustavnog suda o oceni ustavnosti zakona u delu o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicama.

„Neposredno po donošenju odluke Ustavnog suda, Ministarstvo finansija će biti u situaciji da javnosti prezentuje i koncept denacionalizacije i odgovarajući nacrt zakona.“

Press, 7. 11. 2010. godine

Od promena 2000. godine govori se o donošenju spornog zakona, veliki broj njegovih verzija je odbačen, ali zakona i povraćaja imovine još nema. Pošto je svojim izjavama državni sekretar dovodio u zabludu javnost, kao i da ponovo menja rok do kojeg bi, navodno, zakon morao da bude usvojen, Istinomer mu daje ocenu „nedosledno“.