Ni zakon, ni povraćaj imovine, ni ostavka

Državni sekretar ministarstva finansija o roku za usvajanje predloga Zakona o restituciji. (Beta, 7. 9. 2009. godine)
„Vlada bi do kraja godine trebalo da usvoji predlog Zakona o restituciji i prosledi ga parlamentu na usvajanje. Spreman sam da, ukoliko se to ne desi, napustim funkciju koju sada obavljam.“

Obećanje da će nacrt dugo očekivanog Zakona biti gotov do kraja 2009. godine Ilić nije izgovorio samo jednom. Nije ga plašilo ni to što je taj Zakon imao već 13 predloga koji nisu usvojeni, već je u svakoj prilici garantovao da će sve biti spremno kako je i najavio.

Uveravam vas u punu spremnost i odlučnost Ministarstva finansija, kao nadležne institucije da pripremi do kraja godine i preda Vladi Srbije na usvajanje predlog Zakona o denacionalizaciji.

EMPortal, 23. 09. 2009. godine

Pogledajte video izjavu Slobodana Ilića sa sajta EMportal

Čak i kad mu je vreme ozbiljno isticalo, Ilić je verovao da će predlog biti gotov. Doduše, napuštanje funkcije u slučaju neuspeha znatno je ublažio.

Blizu smo konačnog rešenja zakona o restituciji. Radi se o nedeljama, a ja očekujem da će se naći pred Vladom do kraja godine… Svakako da ću podneti ostavku premijeru Mirku Cvetkoviću, kao i ministarki finansija Diani Dragutinović. To neće biti neopoziva ostavka. Vlada će moći da je odbije.

Blic, 22. 12. 2009. godine

Iscurela je 2009. godina, a predlog Zakona o denacionalizaciji nije ugledao svetlost dana, niti se zna kakva će rešenja ponuditi. Takođe, Ilić nije dao ostavku na mesto državnog sekretara.

Prema poslednjim najavama, Zakon bi mogao da bude gotov za nekoliko nedelja. To, međutim, ne opravdava Ilića da je „zamalo promašio“ i „da se, ipak, trudio“ jer obećanja – nije ispunio.