Koliko košta denacionalizacija?

Predsednik Tadić o povraćaju nacionalizovane imovine. (RTS, emisija „Srbija pita predsednika’, 29.12.2009.)
Kada bi Srbija ovog trenutka vratila ukupnu imovinu koja je građanima nacionalizovana, to bi našu državu koštalo oko 200 milijardi evra, što je veliki problem. Srbija nema 200 milijardi evra.

Troškovi koje je predsednik pominjao baziraju se na, kako kažu stručnjaci, nerealnim proračunima Poreske uprave i potpuno su zastareli. Procene onih koji su radili na Zakonu se razlikuju, ali su sve višestruko niže od Tadićevih računica. Državni sekretar u ministarstvu finansija Slobodan Ilić procenjuje da će odšteta biti oko 10 milijardi evra, ministarka finansija Diana Dragutinović oko 2,76 milijarde evra, a bivši ministar za ekonomske odnose za inostranstvom Milan Parivodić tvrdi da će troškovi države biti do 2,5 milijarde evra.

Zbog toga je predsednikova izjava unela pometnju među stare vlasnike koji su se ponadali da će država uskoro da im vrati deo otetog vlasništva.

To je dokaz da je predsednik po tom pitanju neinformisan, a nadamo se ne i dezinformisan. Mi smo mu sutradan posle tog gostovanja poslali pismo u kome smo ga pitali na osnovu čega je izneo ove informacije i tražili da nam dostavi procenu vrednost, ukoliko je ima. Odgovor nismo dobili.

(Mile Antić, koordinator Mreže za restituciju, Blic, 09.01.2010.)

S obzirom na navedeno, kao i da predsednik nije prikazao dokument na osnovu kojeg procenjuje da su troškovi restitucije toliki, Istinomer mu daje ocenu „skoro neistina“.