Boris Tadić

Datum rodjenja: 15. 1. 1958.
Stranka: Socijaldemokratska stranka | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:
Datum rodjenja: 15. 1. 1958.
Stranka: Socijaldemokratska stranka | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:

Rođen je 1958. godine u Sarajevu.

Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Beogradu, gde je i diplomirao na Filozofskom fakultetu, navodi u biografiji.  Diplomirao je u oblasti socijalne psihologije, na Katedri za kliničku psihologiju. 

Radio je kao novinar, klinički psiholog, profesor psihologije i istraživač u naučnim projektima na Institutu za psihologiju. Bio je direktor Centra za razvoj demokratije i političke veštine. Radio je na uspostavljanju regionalnog sistema političke edukacije u Srbiji, Republici Srpskoj, Makedoniji i Bugarskoj, kao i u samoj Demokratskoj stranci. Od 2003. godine bio je predavač politike i advertajzinga na specijalističkim studijama Univerziteta umetnosti u Beogradu.

Učestvovao je u opozicionom radu tokom studija, zbog čega je hapšen.

Bio je član Demokratske stranke od 1990. godine. Bio je sekretar Glavnog odbora i potpredsednik Izvršnog odbora od 1992. godine. Za potpredsednika DS-a izabran je u decembru 2000. godine, a na istu funkciju ponovo je izabran u oktobru 2001. godine. Za predsednika Demokratske stranke izabran je u februaru 2004. godine. 

Posle petooktobarskih promena postao je ministar za telekomunikacije u Vladi SRJ. Od 2001. godine bio je savezni poslanik u Veću građana, potpredsednik u Skupštini SRJ i šef poslaničkog kluba Demokratske stranke. U isto vreme bio je i predsednik Odbora za kontrolu službi bezbednosti. Od 17. marta 2003. vršio je funkciju ministra odbrane Srbije i Crne Gore.

Na parlamentarnim izborima održanim u decembru 2003. godine bio je nosilac liste Demokratske stranke „DS – Boris Tadić“. Od februara 2004. bio je šef poslaničkog kluba Demokratske stranke u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Od 11. jula 2004. obavljao funkciju predsednika Srbije. Na mesto predsednika Republike Srbije izabran je ponovo februara 2008. godine. U martu 2012. godine raspisao je vanredne predsedničke izbore na kojima je izgubio od Tomislava Nikolića.

Kada je u novembru 2012. Dragan Đilas izabran za novog predsednika DS, postao je počasni predsednik stranke. Ostavku na članstvo u DS podneo je 30. januara 2014. godine zbog “neslaganja sa politikom aktuelnog rukovodstva”. 

Na izborima u martu 2014. bio je nosilac liste Nova demokratska stranka – Zeleni. U oktobru 2014. stranka menja ime u Socijaldemokratska stranka, a Tadić je izabran za njenog predsednika.

Poslednji put ažurirano: 20. 3. 2020.