Sve smo bliži tom broju od 50 posto vakcinisanog punoletnog stanovništva Srbije

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu o broju vakcinisanih (RTS, 23. jun 2021. godine)
24. 6. 2021.
Teme / Ocene: Neproverivo
„Ono što raduje je da smo sve bliži tom broju od 50 posto vakcinisanog punoletnog stanovništva Srbije“

Tako blizu, a tako daleko?

Činjenice su sledeće: građani Srbije odlučuju da li će se vakcinisati, ukoliko žele –  biraju i mesto gde će to uraditi i zaista ponuđene su bile vakcine od pet različitih proizvođača. Ipak, činjenica je da i informacije u vezi sa procesom imunizacije kojima raspolažu, zavise od toga kom funkcioneru i kojoj zvaničnoj izjavi veruju.

Iako se već događalo da iz istog tela, institucije ili struke, pristižu različite informacije, ovih dana nesklad tih izjava dostiže svoj vrhunac. U prethodna tri dana ponuđene su sve varijante izjava na temu „koliko procenata građana Srbije se vakcinisalo“, osim jedne i najvažnije – transparentnih podataka i istine.

Naime, ova nedelja počela je gostovanjem Mirsada Đerleka, državnog sekretara u Ministarstvu zdravlja, koji je u jutarnjem dnevniku RTS-a izjavio da je Srbija trenutno na 49,9 posto vakcinisanih građana i da će u toku dana premašiti polovinu vakcinisanih punoletnih građana Republike Srbije za nekoliko stotina ili nekoliko hiljada.

„Očekujem danas 50 posto vakcinisanih punoletnih građana Repubilike Srbije, zato što trenutno imamo 49,9, treba nam šest hiljada. Mi ćemo danas premašiti 50 posto za nekoliko stotina ili nekoliko hiljada, što je velliki uspeh Republike Srbije”, saopštio je ovog ponedeljka Đerlek.

U skladu sa svojom ranijom izjavom krajem maja (da je do Vidovdana realno očekivati 50 odsto revakcinisanih punoletnih građana) dodao je:

„Očekujem da za ovih 10 dana do kraja juna možemo imati i 50 posto revakcinisanih što je ogroman uspeh naše zemlje“, rekao je Đerlek.

Povezan sadržaj
Mihaela Šljukić Bandović 16. 6. 2021.

Svega nekoliko sati nakon njegovog gostovanja, demanti je stigao od predsednice Vlade Ane Brnabić, koja je za Euronews rekla:

„Neće biti pređen taj prag. Nažalost, mi smo i dalje na onih 48 odsto punoletne populacije koja je vakcinisana, verovali ili ne. Ja sam tada rekla kada smo mi pričali, za one koji su želeli da slušaju i želeli da čuju, da je to izuzetno ambiciozno i da ja jesam optimista, ali da ćemo svi morati da se potrudimo mnogo više. I nismo uspeli da pređemo tih 50 odsto punoletne populacije vakcinisane.“  

Zašto je baš ovog ponedeljka Đerlek izašao sa optimističnim očekivanjima – nije poznato. Njegov odgovor i dalje čekamo. Ali taj isti datum spominjala je predsednica Vlade. Ona je u Hit tvitu izjavila da je 21. jun (prim. nov. simbolično na godišnjicu izbora ) datum vraćanja Srbije normalnom životu.

„Neka želja naša je da 21. juna otvorimo konačno Srbiju. Videli smo i prošlog leta, bili smo optimisti pa je krenuo da raste broj zaraženih“, izjavila je Brnabić krajem maja.

***

Samo dan nakon ovih protivrečnih izjava, javnosti se obratio i resorni ministar Zlatibor Lončar, koji je izneo novi podatak. I uneo novu zagonetku.

„Nismo dostigli 50 procenata, tu smo na 47,8 procenata kompletno vakcinisanih građana Srbije. Radimo na tome da postignemo“, rekao je u utorak Lončar.

Ipak, odgovor na pitanje, šta se podrazumeva pod „kompletno vakcinisanim građanima“, da li su to revakcinisani ili samo vakcinisani, Istinomer nije dobio.

Ovaj niz se nastavio u sredu, još jednim gostovanjem u kojem se pričalo o broju vakcinisanih građana. 

Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, iznosio je u jutarnjem dnevniku RTS-a nove brojke o vakcinama.

„Do jutros je u Srbiji dato čak 5 miliona i 200 hiljada vakcina, od toga je 2 miliona i 700 hiljada prvih doza i 2 miliona i 500 hiljada drugih doza. I ono što raduje je da smo sve bliži tom broju od 50 posto vakcinisanog punoletnog stanovništva Srbije“, izjavio je on juče.

Ipak, tokom gostovanja osvrnuo se i na prethodni vikend:

„Za vikend je bilo dosta stranaca koji su se vakcinisali u Srbiji, jedna grupa je oni koji su pre 12 nedelja primili prvu dozu Astra Zenece, sada su došli na svoju drugu dozu. Kao što je poznato i državljavni Bosne i Hercegovine i Makedonije mogu slobodno da dođu i da se vakcinišu. Dnevno imamo 2 do 3 hiljade stranaca koji koriste tu mogućnost“, dodao je Jovanović.

Izjavu o vakcinaciji stranih državljana na teritoriji Republike Srbije prethodnog vikenda u svom „očekujem 50 posto“ gostovanju, dao je u ponedeljak i Đerlek.

„Bilo je veliko interesovanje, vakcinisano je oko 14 hiljada stranih državljana na teritoriji Republike Srbije u najvećem procentu to su bili državljani Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine iz oba entiteta, bilo je i Crnogoraca i sporadično i Albanaca, hoću da kažem ceo region je bio za vikend u Srbiji“.

Odgovor na pitanje da li stranci ulaze u brojeve datih vakcina koje je Jovanović izneo juče u jutarnjem dnevniku Istinomer od njega nije dobio.

Istinomer nije dobio odgovore ni na pitanja upućena premijerki Ani Brnabić, ministru Zlatiboru Lončaru, državnom sekretaru Mirsadu Đerleku, ali ni iz kabineta Instituta zа јаvnо zdrаvljе Srbiје „Dr Milаn Јоvаnоvić Bаtut”.

Povezan sadržaj
Mihaela Šljukić Bandović 3. 4. 2021.

***

Ćutanje institucija, zvaničnici koji zaneme” kada im tražimo dodatne informacije; u javnosti čitav niz izjava, na istu temu, koje su u suprotnosti jedna s drugom –  slika koja najbolje govori o odnosu sistema prema transparentnosti rada i podataka. Sada, konkretno na temu vakcinisanih građana.

Nedostaju objašnjenja izjava koja dolaze od državnog vrha i konkretnih institucija. Nejasno je i da li je Srbija na oko 48 odsto vakcinisanih ili kompletno vakcinisanih. Ne znamo da li vakcine koje su primili stranci ulaze u konačan zbir. I zašto uopšte svi izlaze u javnost brže bolje, sa različitim podacima, a bez konteksta. 

Zbog ovakvog pristupa funkcionera i predstavnika institucija, njihovog ćutanja i nedostupnih i nepreciznih brojeva, izjava „da smo sve bliži tom broju od 50 posto vakcinisanog punoletnog stanovništva Srbije”, dobija ocenu – neproverivo, kao uostalom i ceo ovaj niz izjava Đerleka, Lončara i Brnabić o vakcinisanim građanima.

 

Naslovna fotografija: FoNet/ NALED