Srbija – lider u poštovanju ljudskih prava

Ministar spoljnih poslova o stanju ljudskih prava u Srbiji. (Tanjug, 2. 3. 2010. godine)
10. 12. 2010.
Teme / Ocene: Istinitost, Neistina, Društvo
„Moja vlada je ponosna na svoja dostignuća kao lidera u zaštiti ljudskih i manjinskih prava u Jugoistočnoj Evropi.“

Koliko je Srbija daleko od razumevanja važnosti ljudskih prava govori situacija da smo do juče bili među 18 zemalja koje su najavile da će bojkotovati ceremoniju dodele Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu Liju Sijaobou. Borac za ljudska prava, pesnik i profesor književnosti izdržava kaznu zatvora zbog pisanja manifesta 2008. godine u kome se zalaže za slobodu govora i uvođenje višepartijskog sistema.

Ministar Jeremić je tvrdio da je potez Srbije da ne prisustvuje dodeli nagrade „najbolji za državni interes Srbije“ (B92, 8. 12. 2010. godine). Posle snažnog pritiska javnosti ipak je odlučeno da ombudsman Saša Janković otputuje na svečanost u Oslu. To nije jedini primer koji pokazuje kako se Srbija ophodi prema osnovnim ljudskim pravima, a kamoli da je bilo kakav lider u njihovom sprovođenju.

„U Srbiji je prošle godine raslo nasilje nad LGBT osobama.“ Godišnji izveštaj Gej strejt alijanse o stanju ljudskih prava gejeva, lezbejki, seksualnih i transrodnih osoba, 05. 03. 2010. godine

„Dešavanja kod mosta Gazela i Univerzitetskog naselja pokazuju da Romi još nisu ravnopravni građani Srbije.“ Nacionalni savet Roma, 08. 04. 2009. godine

Takvog stanja svesna je i Evropska komisija, te je u svom poslednjem Izveštaju o napretku Srbije u procesu evrointegracija uputila kritike.

Nakon takvih zaključaka Istinomer konstatuje da Jeremićevo (samo)proglašavanje Srbije kao lidera u zaštiti ljudskih i manjinskih prava nije istinito.

Naslovna fotografija: FoNet/Nenad Ðorđević