Vuk Jeremić

Datum rodjenja: 3. 7. 1975.
Stranka: Narodna stranka | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:
Datum rodjenja: 3. 7. 1975.
Stranka: Narodna stranka | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:

Rođen je 1975. u Beogradu. 

 
Završio je Prvu beogradsku gimanziju gde mu je psihologiju predavao bivši predsednik Srbije Boris Tadić. Diplomirao je teorijsku fiziku na Univerzitetu Kembridž. Magistarske studije iz oblasti državne administracije završio je na Univerzitetu Harvard. 
 
Radio je u Londonu kao finansijski analitičar u „Deutsche Bank“, zatim „Dresdner Kleinwort Benson Bank“ i „AstraZeneca Pharmaceuticals“ u Londonu. Bio je i finansijski menadžer Osnivačke skupštine Organizacije srpskih studenata u inostranstvu. 
 
Oktobra 2000. postavljen je za savetnika Borisa Tadića, koji je tada bio ministar telekomunikacija SRJ, a od 2003. godine savetovao je Tadića i na mestu ministra odbrane Državne zajednice Srbija i Crna Gora. 
 
Od jula 2004. bio je savetnik za međunarodne odnose i šef spoljnopolitičkog tima predsednika Srbije. Od 2007. godine vrši funkciju ministra spoljnih poslova u Vladi Vojislava Koštunice, a isti posao nastavio je da radi i u Vladi Mirka Cvetkovića. 
 
Na Skupštini Demokratske stranke u decembru 2010. godine izgubio je u trci za mesto potpredsednika stranke. Februara 2013. isključen je iz Demokratske stranke zbog nepoštovanja odluke Glavnog odbora DS i kršenja Statuta stranke. 
 
Početkom juna 2012. izabran je za predsednika Generalne skupštine UN. Na tom mestu bio je do septembra 2013. Njegovu kandidaturu za mesto generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Vlada Srbije podržala je odlukom od 12. aprila 2016. godine. 
 
Prema podacima Agencije za privredne registre u septembru 2013. Jeremić osniva Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj čiji je direktor. Na sajtu ovog centra navodi se da je to“međunarodna neprofitna organizacija, koja se bavi javnim politikama“. 
 
Bio je kandidat za predsednika Srbije na izborima u aprilu 2017. godine, a njegovu kandidaturu ispred Grupe građana “Moramo bolje” podržali su Dušan Petrović, Sanda Rašković Ivić, Dijana Vukomanović, Veroljub Stevanović i Janko Veselinović. Na tim izborima Vuk Jeremić osvojio je 206.676 glasova, ili 5,66 odsto.
 
Od 22. oktobra 2017. godine je na čelu Narodne stranke. Jeremić je na osnivačkoj skupštini jednoglasno izabran za predsednika te političke partije, čija su programska načela moderna i razvojna ekonomska politika, pravna država i nezavisne institucije, pomirenje nacionalnog i građanskog u Srbiji kao i vojna neutralnost zemlje.
 
Potiče iz poznate bosanskohercegovačke porodice Pozderac. Njegov pradeda bio je jedan od potpredsednika Prvog zasednja AVNOJ-a. Baba mu je bila direktorka Prve beogradske gimanzije, a deda diplomata. Otac Vuka Jeremića bio je direktor kompanije „Jugopetrol“ tokom devedesetih godina. 
 
Govori engleski i nemački jezik.