O aferi “Krušik” prvo pisao bugarski sajt

Predsednik Opštine Novi Beograd o aferi „Krušik“ (Izvor: Nedeljnik, 3.6.2021.)
“I prva informacija o aferi „Krušik“ izašla je na bugarskom sajtu, od bugarske tajne službe.”

Aleksandar Šapić, predsednik Opštine Novi Beograd, donedavno predsednik SPAS-a i odnedavno potpredsednik Glavnog odbora SNS, u intervjuu za Nedeljnik govorio je, između ostalog, i o aferama “Jovanjica” i “Krušik”. Kako je rekao, prva informacija o aferi “Krušik” izašla je na bugarskom sajtu, “od bugarske tajne službe”.

Niko to ne spominje. I kažu Aleksandar Obradović je uzbunjivač. „Uzbunjivač“ koji je prvo odlučio da obavesti novinarku portala bugarske tajne službe. Onda pitate, što niste obavestili naše nadležne organe, a oni kažu: ko zna šta bi mu se desilo”, obrazlaže dalje Šapić.

Novinar ga je podsetio da je Obradović ipak obavestio i naše medije.

“Pa što nije objavio neko? (…) Ja koliko se sećam, tek posle bugarskog portala sa kog su preuzeli vest”, rekao je Šapić, a onda ponovio da se “eksplicitno pisalo” tek posle bugarskog portala.

I narednih nekoliko pitanja i odgovora ticalo se “Krušika”, npr. ko je kriv za zloupotrebe i šta znači biti uzbunjivač:

“Čitao sam šta je uzbunjivač. Prvo, kaže, obavesti rukovodstvo firme, pa državne organe, onda obavesti medije u svooj zemlji, pa tek ako se ne reaguje ide dalje. Dobro je što je ukazao, samo gde je ukazao? S kojim ciljem, koje su posledice? Ne znam. Meni je zasmetalo da se na bugarskom portalu pojave interna dokumenta naše firme. Da u našoj zemlji, naši organi nisu reagovali, onda su dozvoljene druge radnje.”

Bilo je i njegovih izjava da je pisao i predsedniku Vučiću i slao pisma na različite adrese.

“Ukoliko je tako, onda ja grešim, ali ja to nisam video. Nisam video da se on kod nas bilo kome obratio. Nijednoj našoj nadležnoj instituciji. Policiji, tužilaštvu, a ni predsedniku države, kako vi kažete da je rekao, već se prvo pojavilo u bugarskim medijima.” (Izvor: Nedeljnik, 3.6.2021.)

 

Na prvi pogled, Šapić je izneo mnogo stavova, ali ne i činjenica. Ne ulazeći u vrednosne procene Aleksandra Šapića, njegovo poverenje u institucije i “patriotske” stavove prema “našim” firmama, pogledajmo kada je zaista šta objavljeno o aferi “Krušik”.

***

U jednom od intervjua za Istinomer, Aleksandar Obradović je objasnio koga je sve kontaktirao i šta mu je bio motiv da obavesti javnost o spornim dešavanjima u firmi.

“Postoje sva pisma koja sam pisao i predsedniku Nadzornog odbora, Ministarstvu odbrane, čak i predsedniku Vlade Aleksandru Vučiću još 2015. godine. Upozoravani su da poslovanje “Krušika“ ne ide planiranim tokom i onako kako se to predstavlja u javnosti. U “Krušiku“ se, maltene na sedmičnom nivou, dešavaju te aferice na koje sam ukazivao u svojim pismima. Svi su ostali nemi na ta moja ukazivanja. To je bilo 2015. godine i tada odlučujem da vidim ko je od istraživačkih redakcija pisao na temu oružja…”

 

 

I onda podseća na prvi tekst BIRN-a koji je izašao u novembru 2018. godine – “Otac ministra policije prodaje oružje Saudijcima”.

Manje od godinu dana kasnije novi tekst o prodaji oružja i aferi “Krušik” objavljuje bugarska novinarka Dilijana Gajtandžijeva, posle čega je Obradović i uhapšen, a sajt armswatch.com se našao na meti DDOS napada.

Gajtandžijeva je za Slobodnu Evropu tada rekla:

Ko je potom šta objavljivao, može se videti u hronologiji BIRN-a.

Iz Službe za informisanje Opštine Novi Beograd stigao je, u međuvremenu, odgovor na naše pitanje kako objašnjavaju izjavu Aleksandra Šapića; dobili smo argumentaciju skoro istovetnu onoj iz Nedeljnikovog intervjua:

***

Aleksandar Obradović, tema uzbunjivača u Srbiji, poslovi porodice Stefanović i trgovina oružjem pogodno su tlo za manipulativne izjave, kako se pokazalo. Neke od njih smo ocenjivali. Ko je šta kada otkrio i kome – javnost je mogla da sazna u više tekstova, pre svega NIN-a i BIRN-a. A izjava Aleksandra Šapića o bugarskom sajtu je – neistina, s obzirom na činjenicu da je BIRN ipak prvi pisao o sumnjivim poslovima u “Krušiku”.

 

Foto: FoNet, Zoran Mrđa