Aleksandar Šapić

Datum rodjenja: 1. 6. 1978.
Stranka: Srpska napredna stranka | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:
Datum rodjenja: 1. 6. 1978.
Stranka: Srpska napredna stranka | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:

Rođen je 1978. godine u Beogradu. 

Diplomirao je na Fakultetu za menadžment i upravljanje 2003. godine. Magistrirao 2008. godine. Doktorirao je na Fakultetu za industrijski menadžment Univerziteta Union 2012. godine. 
 
Sredinom 2014. godine njegova doktorska disertacija našla se pod lupom javnosti zbog sumnje da je u pitanju plagijat. Međutim, Univerzitet Union nije zvanično potvrdio ili odbacio sumnje.
 
Mnogi ga smatraju jednim od najboljih srpskih vaterpolista svih vremena.
 
Osvojio je zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u Montrealu 2005. godine. Na Olimpijskim igrama u Atini 2004. je osvojio srebro, dok je bronzane medalje osvojio 2000. u Sidneju i 2008. godine u Pekingu.
 
Poznat je i po sukobima: 1999. godine zbog sukoba sa selektorom propustio je Evropsko prvenstvo. Zbog incidenta nakon polufinalne utakmice na Svetskom prvenstvu 2003. godine, kažnjen je sa šest meseci zabrane takmičenja. Mediji su pisali da je u tuči sa golmanom reprezentacije Denisom Šefikom na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine polomio nogu i zbog toga propustio utakmicu za treće mesto protiv Crne Gore, koju je Srbija dobila. Šapić je to demantovao.
 
„Imali smo sukob mišljenja, bilo je vikanja, kad smo bili sami došlo je i do čarkanja, kada smo pali znao sam da sam povredio nogu. Šefik mi je pomogao da dođem u sobu odakle sam pozvao predsednika saveza Sovrovića. Ujutru su počele priče kako su nas gledali iz sela kao da je to bio okršaj kod OK korala.“ (Politika, 28. 8. 2008. godine) 
 
Posle Olimpijskih igara 2008. povukao se iz reprezentacije.
 
Pomoćnik gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa postao je 2009. godine i na toj funkociji je bio do izbora na mesto predsednika opštine Novi Beograd, u junu 2012. 
 
U julu 2011. godine izabran je za predsednika Gradskog odbora Demokratske stranke u Beogradu. Tu funkciju je napustio u junu 2013. godine. 
 
Od 27. juna 2012. godine predsednik je opštine Novi Beograd. Posle izbora 2016, na kojima je lista koju je predvodio osvojila 21 odborničko mesto od ukupno 49 u opštini Novi Beograd, ponovo je izabran na funkciju predsednika opštine. 
 
Demokratsku stranku napustio je u novembru 2014. i osnovao udruženje građana „Za naš grad“. Iste godine osniva i Humanitarnu fondaciju Novi Beograd poznatiju pod imenom „Budi human“ .
 
U julu 2018. osnovao je Srpski patriotski savez – SPAS i izabran je za predsednika te političke organizacije.
 
Krajem 2019. Šapić je sa predsednikom Zdrave Srbije Milanom Stamatovićem potpisao „Politički okvir udruživanja patriota“, dogovor o političkoj saradnji i zajedničkom delovanju, a kako su najavili blizu su i da zajednički nastupe na svim izborima 2020. Međutim, ubrzo, krajem januara 2020, Šapić je saopštio da će SPAS ipak samostalno izaći na parlamentarne izbore. Odluka o samostalnom izlasku na izbore je konačna, rekao je Šapić Tanjugu i dodao da želi da veruje da je sa Stamatovićem bio nesporazum, a ne nešto drugo.
 
U oktobru 2020. ponovo je izabran za predsednika opštine Novi Beograd. 
 
Krajem maja 2021. Glavni odbor Srpske napredne stranke odobrio je jednoglasno da Srpski patriotski savez (SPAS) pristupi toj stranci, a Šapić je izabran za potpredsednika Glavnog odbora SNS. U novembru 2021. na Skupštini SNS izabran je za potpredsednika stranke.
 
Naslovna fotografija: Fonet, Zoran Mrđa