Niko ko čini Udruženu opoziciju nije sarađivao sa režimom

Predsednik Pokreta za preokret o (ne)saradnji stranaka u UOS sa Vučićem. (srbin.info, 10.8.2020. godine)
“Dvanaest političkih subjekata već je do sada sarađivalo i bilo u okviru Saveza za Srbiju ili u okviru neformalne organizacije srpske opozicije. Ono što je jedinstveno za sve ove političke subjekte jeste činjenica da niko nikada nije sarađivao sa režimom Aleksandra Vučiča, druga stvar koja karakteriše ove političke subjekte jeste da su ispoštovale sporazum, one koje su potpisale sporazum sa narodom i da nisu izašle na izbore koje je organizovao režim Aleksandra Vučiča.”      

U Beogradu je 10. avgusta formirana Udružena opozicija Srbije. Potpisalo ju je dvanaest političkih subjekata, među kojima i pokret na čijem je čelu Janko Veselinović. On je, tokom obraćanja javnosti na konferenciji povodom osnivanja ove “konfederacije” izjavio kako nijedan od dvanaest političkih subjekata koji sada čine UOS nije “nikada sarađivao sa režimom Aleksandra Vučića”.

Sličnu tvrdnju, Veselinović je ponovio i na svom Tviter nalogu:

“U Udruženoj opoziciji Srbije je 70 odsto ljudi koji nisu bili na nikakvim funkcijama. Neke organizacije vode žene. Tu su i DS i DZVM koje su među najstarijim strankama u Srbiji. Niko nije, na bilo koji način bio u vlasti sa Vučićem. Svi su bojkotovali izbore…”, napisao je on.

 

Međutim, da li je to zaista tako? 

 

Najpre, da vidimo ko sve čini Udruženu opoziciju Srbije. Osim Veselinovićevog Pokreta za preokret, tu su i Građanska platforma, Demokratska stranka, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Državotvorni pokret Srbije, Narodna stranka, Narodni pokret Srba sa KiM „Otadžbina“, Pokret slobodna Srbija, Udruženje sindikata Srbije „Sloga“, Stranka slobode i pravde, Šumadijska regija i Đorđe Vukadinović.

 

Vučić i Đilas

 

Vratimo se deceniju unazad. Aktuelni predsednik Stranke slobode i pravde, ujedno i deo današnjeg UOS-a Dragan Đilas našao se na naslovnoj strani nedeljnika “Vreme” u broju koji je izašao 21. avgusta 2008. godine.

Đilas je samo nekoliko dana pre toga postao gradonačelnik Beograda, i bio je u Demokratskoj stranci. A na naslovnici ovog nedeljnika tada su stajale sledeće reči: “Potrebni su mi i Aleksandar Vučić i Biljana Srbljanović”.

“U upravne odbore javnih preduzeća i u tenderske komisije želim da stavim i predstavnike opozicije, hoću da oštrinu Aleksandra Vučića i onih njegovih kritika koje su argumentovane iskoristim za to da se stvari u Beogradu promene nabolje”, rekao je Đilas u intervjuu za ovaj broj. 

Đilas je na mestu gradonačelnika Beograda bio do 18. novembra 2013. godine. Za vreme svog mandata, izdvajamo još jedan momenat koji pokazuje da je nekog vida saradnje između Đilasa i Vučića – bilo. U pitanju je izgradnja “Beograda na vodi”.

 

Izvor: Youtube/Demokratska stranka

 

Đilas je početkom avgusta 2013. izjavio da je sa prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem “ranije postigao konsenzus o značaju projekta ‘Beograd na vodi’, koji bi uz metro mogao da promeni sliku Beograda.”

Đilas i Vučić su se nedelju dana kasnije sastali da bi razgovarali o temi koja, kako su naveli “nije bila politička” – upravo o projektu “Beograd na vodi”. 

 

Izvor: Youtube/B92

 

Dakle, dok je bio gradonačelnik, Dragan Đilas jeste imao neki vid saradnje sa tada prvim potpredsednikom Vlade, Aleksandrom Vučićem, čija je stranka bila na vlasti u državi.

Podsetimo, Đilas je, takođe, od 18. aprila 2011, do podnošenja ostavke 29. oktobra 2016. bio predsednik Košarkaškog saveza Srbije. On je, dakle, i nakon dolaska SNS na vlast ostao na toj funkciji. Nakon isteka prvog mandata ponovo je izabran za predsednika KSS-a 2015. godine.

Iste godine je i Vučiću (tada premijeru) u znak zahvalnosti za pomoć države uručio originalnu medalju koju su košarkaši osvojili na šampionatu planete u Španiji.

Mnogi još pamte i da se Đilas početkom 2016. se zahvalio Vučiću, i istakao da je tadašnji premijer zaslužan što je “Kombank arena” domaćin jednog od tri kvalifikaciona turnira za Olimpijske igre.

“Hvala premijeru Vučiću na svemu. Posle osvanja četvrtog mesta, kada smo otišli kod njega na prijem, pitao je kako možemo u Riju, mi smo mu rekli za kvalifikacije i da to košta dva miliona evra. On je rekao: Uradite to”, izjavio je tada sadašnji lider Stranke slobode i pravde. 

 

Vučić i Jeremić

 

Početkom juna 2012, Vuk Jeremić, tada član Demokratske stranke, izabran je za predsednika Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Na tom mestu bio je do septembra 2013. Nekoliko meseci ranije, isključen je iz DS-a.

Jeremić se, zatim, 2014. sastao sa Vučićem, kako bi govorili o stabilnosti u Srbiji.

(RTS, 8.3.2014. godine)
“Vlada Srbije se ni ubuduće neće rukovoditi uskopartijskim, već državnim i nacionalnim interesima i stoga od Jeremića očekuje dalju aktivnost u najznačajnijim međunarodnim forumima, saopšteno je iz Vučićevog kabineta. Jeremić je izrazio mišljenje da je za Srbiju važna njena politička stabilnost, koja će doprineti značajnijem prilivu stranih investicija i rekao da će, kao i do sada, uvek biti spreman da svojim međunarodnim delovanjem pruži maksimalan doprinos svojoj zemlji, navodi se u saopštenju.”

 

Kada je Vuk Jeremić bio u “trci” za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, uz njega je stala i Vlada Srbije, odlukom od 12. aprila 2016. godine. 

(Nedeljnik, 10.8.2016. godine)
“Vučić je naložio i formiranje tima za podršku Jeremiću, nakon što je shvatio da su Jeremićeve šanse ogromne, ali i nakon molbe našeg predstavnika da pošalju pismo zemljama koje se lome u kojem bi potvrdili da Srbija snažno stoji iza svog kandidata.”

 

Koalicije “na lokalu”

 

Još jedan primer saradnje političkih grupacija koji su deo UOS-a sa SNS-om su koalicije.

Na primer, 2015. godine je iz centrale Demokratske stranke naloženo svim odborima koji imaju koaliciju sa SNS u svojim mestima, da napuste vlast ili će u suprotnom biti raspušteni.

Dakle, postojale su koalicije ove stranke sa SNS-om širom Srbije. Jedna takva i dalje postoji u Gadžinom Hanu, a ranije su “demokrate” bile u koaliciji sa “naprednjacima” i u Velikoj Plani, zatim u Pančevu, Priboju, Lazarevcu

 

*Preletači prodaju poverenje građana

*Aerodromi u Nišu i Kraljevu predati Francuzima

 

Da li su oni koji su sada deo Udružene opozicije Srbije (koalicije nastale iz Saveza za Srbiju) ranije na neki način sarađivali sa režimom Aleksandra Vučića? Kao što smo videli – jesu i to na različitim nivou.

Pre svega, Demokratska stranka (DS) je u mnogim gradovima Srbije bila u direktnoj koaliciji sa SNS-om, a u Gadžinom Hanu je još uvek. Takođe i lideri sadašnje opozicije Dragan Đilas i Vuk Jeremić su na izvestan način kao gradonačelnik Beograda i predsednik Košarkaškog saveza Srbije, odnosno kandidat za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija bili u saradnji sa sadašnjim režimom sve do 2016. godine. Zbog svega toga, za izjavu da niko ko čini Udruženu opoziciju Srbije “nikada nije sarađivao sa režimom Aleksandra Vučića” Janko Veselinović od Istinomera dobija ocenu – neistina.

[AŽURIRANO, 11. 9. 2020. godine]:

Predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović uputio je 10.9.2020. godine reakciju na ocenu Istinomera. Sadržaj njegovog mejla prenosimo bez intervencija:

„Mislio sam na sada postojeće političke subjekte, osnivače UOPS. Mislim da je vrlo sporan vaš stav da je Dragan Đilas sarađivao sa Aleksandrom Vučićem, što tvrdite i za Vuka Jeremića. Ukoliko biste imali takav pristup teško biste u istoriji, ne samo Srbije, mogli da nađete političke ličnosti koje nisu ‘sarađivale’. Ali oni nikada nisu, sa svojim strankama, SSP-om i NS-om bili u koaliciji sa Srpskom naprednom strankom. Drugo, možda bi mogli naći način da spojite u koaliciju SNS i Demokratsku stranku, na lokalnom nivou, ali to sigurno ne biste mogli da učinite sa čovekom koji je vodi, od kada je prvo u SZS, pa zatim u UOPS-u, Zoranom Lutovcem. I zbog odbijanja te saradnje ova je stranka najviše pretrpela udara od režima, i trpi ih i sada. U tom smislu možda sam mogao da naglasim DS pod vodstvom Zorana Lutovca, ali mislim da je to svima bilo jasno u sali i niko nije postavio pitanje tim povodom. U suštini moja je izjava bila više usmerena na političke subjekte koji su bojkotovali izbore i koji nisu dali legitimitet Aleksandru Vučiću. Kako nisam dobio pitanje na vreme, jer sam bio na odmoru, vi ste ocenu upakovali bez ovog pojašnjenja, što vam ne zameram, iako ste bili, čini mi se, prestrogi u oceni. Sa poštovanjem Janko Veselinović.“

 

Poštovani,

Zahvaljujemo se na odgovoru i sugestijama. Žao nam je što Vaša reakcija nije usledila u vreme kada smo Vam, tokom pisanja teksta, poslali molbu za komentar (12. avgust), već je on stigao tek nakon skoro mesec dana (10. septembar). Uzimajući u obzir Vaše argumente i uvažavajući stav da smo bili prestrogi u ocenjivanju, ipak smatramo da naša ocena ne zahteva reviziju. Ali, naravno, Vaš komentar biće objavljen ispod teksta ocene, pa će čitaoci imati mogućnost da, uz Vaše pojašnjenje date izjave, procene valjanost našeg zaključka.

Budući da u procesu ocenjivanja želimo da dođemo do svih relevantnih činjenica i uporedimo svoj stav sa stavom aktera koga ocenjujemo, dragocen nam je svaki, naročito blagovoremeno upućen komentar.

Nadamo se da će ubuduće naša komunikacija biti brža i jednostavnija i da ćemo uspeti da predupredimo eventualne nesporazume.

Tim Istinomera

 

Naslovna fotografija: Fonet, Fonet TV