Dragan Đilas

Datum rodjenja: 22. 2. 1967.
Stranka: Stranka slobode i pravde | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:
Datum rodjenja: 22. 2. 1967.
Stranka: Stranka slobode i pravde | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:

Rođen je 1967. godine u Beogradu. 

Diplomirao je na Mašinskom fakultetu u Beogradu, smer vazduhoplovstvo. 
Široj javnosti je postao poznat 1991. godine kao student prorektor kada je predvodio studentske demonstracije protiv Slobodana Miloševića te i naredne godine. Ostali su upamćeni njegovi direktni pozivi upućeni 1992. godine “Mi tražimo da gospodin Milošević ode zato što vodi slabu politiku” ( RTS, jun 1992. godine ).

Radio je kao novinar na Radio Indeksu i jedan je od osnivača Radija B92, gde je kasnije bio urednik Informativnog programa. Novinarstvo je napustio 1994. godine i prešao u vode biznisa.

Kao vođa studentskih protesta nije želeo da uđe u politiku dok se materijalno ne obezbedi, a kada se priključio Demokratskoj stranci govorio je da to čini zbog Borisa Tadića. Član je Demokratske stranke od 2004. godine. Bio je član Izvršnog i Glavnog odbora stranke, a juna 2006. izabran je za predsednika beogradskog Gradskog odbora DS-a. U decembru 2010. godine izabran je za potpredsednika Demokratske stranke. U novembru 2012. izabran je za predsednika DS. 

Od 2004. do 2007. obavljao je funkciju direktora Narodne kancelarije predsednika Republike. Od maja 2007. do jula 2008. godine bio je ministar u Vladi Republike Srbije zadužen za sprovođenje Nacionalnog investicionog plana. Na sednici Skupštine grada 19. avgusta 2008. godine izabran je za gradonačelnika Beograda. Tu poziciju je obavljao u dva mandata, dok mu 24. septembra 2013. godine, odbornici u gradskoj skupštini, predvođeni SNS-om i SPS-om nisu izglasali nepoverenje.
Nakon loših izbornih rezultata na parlamentarnim izborima u martu 2014, u maju je održana izborna skupština DS-a na kojoj je u trci za lidersku poziciju izgubio od Bojana Pajtića. U oktobru 2014. godine podneo je ostavku i na funkciju poslanika u Skupštini Srbije i povukao se se iz javnog života.
Iz stranke se iščlanio krajem juna 2016. godine, ali nije želeo da komentariše razloge za takvu odluku.
Suvlasnik je kompanije “MDI International” iz Praga kao i kompanije „Multikom“, vodeće kuće u oblasti medijskog poslovanja na teritoriji bivše SFRJ. Osnivač je i potpredsednik humanitarne organizacije “Naša Srbija” koja se brine o deci koja su u ratovima devedesetih ostala bez jednog ili oba roditelja. 
U aprilu, 2019. godine formirao je Stranku slobode i pravde.