Janko Veselinović

Datum rodjenja: 6. 11. 1965.
Stranka: Pokret za preokret | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:
Datum rodjenja: 6. 11. 1965.
Stranka: Pokret za preokret | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:

Rođen 1965. godine u Kninu.

Osnovnu školu „Dositej Obradović“ završio je u Žegaru, opština Obrovac. Prva dva razreda, opšte srednje škole završio je u Obrovcu, a zatim srednju upravnu školu u Zadru. Pravni fakultet u Novom Sadu završio je 1990. godine. Magistrirao je na temu iz oblasti ugovora o trgovinskom zastupanju (agenturi), a doktorirao na temu pravnog regulisanja upravljanja u domaćem i uporednom pravu. 

Vanredni je profesor na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, na departmanu za ekonomiku poljoprivrede i sociologiju sela. Profesor je privrednog prava i poslovnog prava u turizmu.

U zvaničnoj biografiji, u delu „profesionalna karijera“, navodi: univerzitetski profesor, pomoćnik sekretara za nauku u Sekretarijatu za nauku i tehnološki razvoj AP Vojvodine, direktor JKP „Novosadska toplana“, direktor „YUCO-HEMIJA“, rukovodilac i učesnik više humanitarnih aktivnosti i programa pomirenja u regionu.

„Inicijator i jedan od osnivača tradicionalnih naučnih skupova koji se na temu srpsko-hrvatskih odnosa održavaju u Golubiću (Obrovačkom). Kopredsednik je međuvladinog mešovitog odbora za prava manjina između Srbije i Hrvatske. Aktivan je na planu pružanja pomoći izbeglicama u njihovoj integraciji i povratku. Predsednik je Saveta za izbegla, prognana i raseljena lica Vlade AP Vojvodine. Autor je i stručnih članaka na temu položaja Srba u Hrvatskoj, položaju manjina u Srbiji i Hrvatskoj i pravne zaštite dijaspore u uporednom pravu. Član je Centra za istoriju, demokratiju i pomirenje iz Novog Sada i Udruge za povijest, saradnju i pomirenje iz Golubića (Obrovačkog).“ (Otvoreni parlament)

Bio je član Demokratske stranke od 1998. do 2014. godine. Od 2004. do 2006. godine bio je potpredsednik Gradskog odbora DS u Novom Sadu. Bio je član Pokrajinskog i Glavnog odbora Demokratske stranke.

Narodni poslanik DS u sazivima 2008. i 2012. godina i SDS 2014. godine. Kada je Boris Tadić 2014. osnovao Socijaldemokratsku stranku (SDS) postao je funkcioner te partije. Maja 2015. godine napušta SDS. 

Napuštam SDS. U stranku sam ušao s puno entuzijazma, bio jedan od njenih osnivača, uložio puno energije u ostvarenje ciljeva. Posle godinu dana mogu bolno da konstatujem da SDS nema jasnu politiku i pravac kojim bi se suprotstavila vlasti SNS-a i SPS-a. Ne mogu da budem član stranke koja nema politiku i jasno određenje prema ključnim političkim akterima, a znamo ko je formirao i prethodnu i ovu vladu i ko je odgovoran za stanje u državi. O tome je govorila nekolicina poslanika, ali ne i predsednik stranke. Ne mogu da budem u stranci koja u ovom trenutku ćuti, kazao je Veselinović“. (Blic, 27. 5. 2015. godine)

Ubrzo je osnovao udruženje građana Pokret za preokret. Na izborima 2016. godine taj pokret učestvovao je na listi Levica Srbije – Borko Stefanović, ali nisu prošli cenzus. 

Od septembra 2018. Pokret za preokret član je Saveza za Srbiju. 

Naslovna fotografija: Fonet/TV Fonet