Izbori nikad demokratskiji, mediji bili naklonjeni opoziciji

Predsednik Srbije o opozicionim strankama i izborima  (Upitnik RTS, 02. jul 2020.)
3. 7. 2020.
Teme / Ocene: Neistina
„Nikada izbori nisu bili demokratskiji, nikad mediji nisu bili naklonjeniji opozicionim strankama, nego u ovoj kampanji. Nikada nijednu reč o opozicionim strankama neko nije rekao kao što mi nismo rekli u ovoj kampanji, nijednu reč protiv njih, nijednu reč nigde.”

Predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić izjavio je da su protekli parlamentarni izbori bili organizovani na demokratski način, ističući da niko od funkcionera njegove partije nijednu reč nije rekao protiv svojih političkih protivnika. 

Nikada izbori nisu bili demokratskiji, nikad mediji nisu bili naklonjeniji opozicionim strankama, nego u ovoj kampanji. Nikada nijednu reč o opozicionim strankama neko nije rekao kao što mi nismo rekli u ovoj kampanji, nijednu reč protiv njih, nijednu reč nigde. Jedino čime smo se bavili je bila naša lista.” (RTS, Upitnik, 2. 7. 2020. godine)

Povezan sadržaj

Međutim, Vučićevu tvrdnju da je “izborna kampanja bila najmirnija, najčistija i najbolja kampanja”, Istinomer je već ocenio kao neistinu.

Naime, Posmatračka misija Crte ocenila je da su ovi parlamentarni izbori najlošiji od 2016. godine od kada ta organizacija posmatra izborne procese i to kako u odnosu na izborni dan, tako i odnosu na period predizborne kampanje. Kako je istaknuto, rezultati izbora nisu lažirani, ali se postavlja pitanje na koji način je formirana volja birača.

Kako je naglašeno, na tri nivoa posmatranja izbora (na biračkom mestu, ispred biračkog mesta i pri glasanju od kuće) posmatrači Crte zabeležili su narušavanje tajnosti glasanja, vođenje paralelnih evidencija birača, pritiske na birače, kupovinu glasova, glasanje bez dokumenata i provere UV lampom…  Zabeležena su i tri slučaja korupcije u izbornom procesu, poznate kao “bugarski voz“.

 

Mediji nikada naklonjeniji opoziciji

 

Naredna tvrdnja predsednika Vučića, da mediji nikad nisu bili naklonjeniji opoziciji, odgovara podacima iz izveštaja REM-a, po kojima je Savez za Srbiju, koji je bojkotovao izbore, imao najveći medijski prostor od 14,91 odsto vremena, dok je SNS bila na drugom mestu sa 9,33 odsto. Međutim, REM nije objasnio metodologiju kojom je radio to istraživanje.

Kako je za Istinomer izjavila analitičarka medija Aleksandra Srećković iz Crte, nejasno je koji su kriterijumi uzimani u obzir kada je uzorak medija u pitanju.

S obzirom na to da metodologija REM-a nije dovoljno jasna i transparentna ne možemo sa sigurnošću reći na koji način su došli do takvih podataka”, objasnila je Srećković.

Kako su zabeležili posmatrači Crte u toku izborne kampanje pre vanrednog stanja, predstavnicima stranaka na vlasti pripalo je čak 91,1 odsto vremena u najgledanijim terminima. Više od polovine tog vremena oni su predstavljeni u neutralnom tonu, u pozitivnom oko 47 odsto, dok je negativno izveštavanje o vlasti na nacionalnim frekvencijama gotovo izostalo, odnosno zabeleženo je u 0,3 odsto slučajeva.

Povezan sadržaj
Tim Istinomera 22. 6. 2020.


Nakon ukidanja vanrednog stanja kada je predizborna kampanja nastavljena, zabeležena medijska situacija bila je donekle drugačija.


Sada je zastupljenost stranaka na vlasti u padu, dok stranke opozicije beleže rast na televizijama sa nacionalnom pokrivenošću, dok istovremeno raste neutralno profesionalno izveštavanje o svim političkim akterima”, kazala je Aleksandra Srećković, dodajući da u stvari “izostaju sadržaji koji polarizuju čitavu političku scenu, a koji su do skoro bili u većoj meri zastupljeni”.


Nakon vanrednog stanja došlo je i do promena u tonalitetu, pa je za sve političke aktere porastao procenat predstavljanja u neutralnom tonu, dok su se krajnosti izbegavale. Predstavnici stranaka na vlasti kao i opozicije koja učestvuje u izborima predstavljeni su neutralno ili pozitivno u više od 97,7 odsto izveštaja, dok su se o predstavnicima opozicije u bojkotu izveštava u neutralnom ili negativnom tonu u 95,7 odsto programa. Pozitivnog tona za “bojkotaše“ bilo je tek 4,3 odsto.

 

Nijedna reč protiv opozicije

 

Takođe, Aleksandar Vučić je izjavio da tokom kampanje “nikada nijednu reč o opozicionim strankama niko nije rekao”, a upravo u predizbornim spotovima Srpske napredne stranke neke od glavnih uloga imali su opozicioni lideri.

U spotu “Nemojte ostati u prošlosti, glasajte za budućnost” ističe se: “Kada ostanete kod kuće na dan izbora listi Aleksandar Vućić –  Za našu decu nedostaje glas. Kada listi Aleksandar Vučić – Za našu decu nedostaje glas sve opozicione partije mogu da formiraju kolaciju. Kada ujedinjena opozicija preuzme vlast, ekonomija propada.

Opozicioni političari bili su prikazani i slikom u spotu “Gradimo budućnost Srbije”, uz tekst:

Vođe opozicije se samo žale i tako omalovažavaju uloženi rad i velika postignuća naših doktora i medicinskih sestara. Mi uvažavamo lekare, mi uvažavamo istorijske rezultate koje smo postigli zajedno kao nacija. Oni samo ometaju borbu protiv korona virusa, a mi se borimo svakoga dana.”

Povezan sadržaj
Nikolija Čodanović 11. 5. 2020.

Podsetimo, ovo nije prvi put da funkcioneri vladajuće partije ističu da oni nikada ne pominju opozicione političare.

Istinomer je već kao “kratke noge” ocenio izjavu Vladimira Orlića da niko iz SNS nikome nikada nije rekao “Idi leči se” , a izdvojili smo i objave koje su na svojim nalozima na  društvenim mrežama postavljali funkcioneri i članovi SNS koji su svoje političke protivnike nazivali: „tajkunsko đubre“, „lažov, lopov i monstrum“, „ološ lešinarski“, „bagro tajkunska“... Prethodno je opet Vladimir Orlić izjavio da SNS želi „mirnu, ozbiljnu i dostojanstvenu kampanju“. 

Zbog svega navedenog, izjavu predsednika Srbije i SNS-a Aleksandra Vučića da izbori nikada nisu bili demokratskiji, da mediji nikada nisu bili naklonjeniji opozicionim strankama i da u ovoj kampanji njegova partija “nikada nijednu reč” nije rekla o opozicionim strankama, ocenjujemo kao – neistinu.  

 

Naslovna fotografija: Istinomer/Zoran Drekalović