Ovo je bila najmirnija, najčistija i najbolja kampanja do sada

Aleksandar Vučić o izborima 2020. godine (Telegraf.rs, 21.6.2020.)
„Želim da čestitam svim drugima na korektnoj i fer kampanji. Mislim da je bila najmirnija, najčistija i najbolja kampanja do sada. Od svih.”

U toku svog prvog obraćanja javnosti posle izbornog dana, Aleksandar Vučić je čestitao svima na korektnoj i fer kampanji. Uoči slavlja u štabu SNS, predsednik Srbije se radovao „istorijskoj podršci”, a kako je rekao, zahvaljujući istraživanjima na dnevnom nivou – videli su ko kako stoji.

„Kroz kampanju sam vam govorio, nisu mi verovali. Valjda su mislili da nešto ne govorim istinu. Mi smo imali na dnevnom nivou istraživanja. I mi smo videli kako svi oni koji su pred izbore mnogo bolje stajali, što više su se pojavljivali u javnosti, samo su padali. A mi, što smo ih više puštali, što smo ih manje pominjali, i što smo više govorili o našim idejama, našim planovima i programima, to je narod više želeo takvu politiku, takve ljude”, kazao je Vučić.

A onda je izneo i svoju ocenu.

„Mislim da je bila najmirnija, najčistija i najbolja kampanja do sada. Od svih”, rekao je Vučić.

 

 

 

Podsetimo, izlaznost na parlamentarnim izborima je do 49%, a, prema podacima Crta posmatračke misije, bila bi i nekoliko procenata manja, ako bismo uzeli u obzir sve uočene nepravilnosti. Niz manjkavosti uočeno je i tokom izborne kampanje za „najlošije izbore od 2016. godine”, tako da je daleko od toga da je bila, kako kaže predsednik, fer i korektna.

 

Kampanja za izbore 2020. godine – zloupotrebe i spinovanje

 

Dakle, posmatračka misija Crte ocenila je da su ovi parlamentarni izbori najlošiji od 2016. godine od kada Crta posmatra izborne procese – u odnosu na izborni dan, ali i u odnosu na period predizborne kampanje. Pitanje je, kažu, na koji način je formirana volja birača.

Šef ove misije, Raša Nedeljkov izjavio je posle izbornog dana, između ostalog, da je izborna kampanja obeležena velikim promena ključnih pravila igre u toku izbornog procesa, neravnopravnošću izbornih učesnika, intenzivnom funkcionerskom kampanjom na svim nivoima, zloupotrebom javnih resursa, kao i inertnošću institucija koje treba da štite integritet izbornog procesa.

„Ispunjeni su minimalni demokratski standardi, ali sve ove nepravilnosti ugrožavaju demokratiju, jer svaki naredni će biti lošiji. Ovo je momenat kada treba da se vratimo na preporuke domaćih i međunarodnih posmatrača, a podsećamo da je organizacija Crta objavila preko 60 preporuka za unapređenje izbornog porcesa”, rekao je Nedeljkov.

*Funkcionerska kampanja i pre raspisivanja izbora

*Nova kampanja, stari problemi

 

Nasipamo puteve, zloupotrebljavamo podatke…

 

Ponavljanje starih, a loših obrazaca, kao i aktivna kampanja pre raspisivanja izbora, ispratilo je „finale” poslednjih sedmica kada se potpuno zamutila granica između države i partije.

Kako je već Istinomer pisao, tri završne nedelje predizborne kampanje protekle su u znaku dodatne relativizacije podele između državnih i partijskih poslova i interesa, kao i pojačanih sumnji na zloupotrebu javnih resursa. Sve to deo je zaključaka iz preliminarnog izveštaja Posmatračke misije Crte za period od 24. maja do 14. juna 2020.

Između ostalog, Posmatračka misija Crte je Agenciji za borbu protiv korupcije u navedenom periodu podnela 15 prijava protiv javnih funkcionera i stranaka za zloupotrebe javnih resursa, a Agencija je u dva slučaja utvrdila kršenje zakona. Broj aktivnosti javnih funkcionera utrostručio se u odnosu na dve nedelje kampanje po ukidanju vanrednog stanja, a pet puta je veći nego u periodu pre zaustavljanja izbornih radnji.

Posmatračka misija Crte podnela je u ovom periodu Regulatornom telu za elektronske medije pet prijava, ali REM nije pokretao postupke povodom ovih prijava.

Povezan sadržaj

Intenziviralo se i angažovanje političkih aktera u raznovrsnim radnim akcijama. Posmatrači Crte zabeležili su više od 100 aktivnosti kao što je uređenje zelenih površina, igrališta, prostorija mesnih zajednica i domova kulture, nasipanje puteva i sl.

Ono što je dodatno bilo zabrinjavajuće jeste mogućnost da je došlo do zloupotrebe podataka o ličnosti korisnika starosnih, invalidskih i porodičnih penzija, među kojima ima i dece. Njima je SNS na kućne adrese slala pisma sa stranačkim obeležjima, sloganom „Za našu decu” i potpisom predsednika Republike Srbije.

Dakle, s obzirom na sve zloupotrebe koje su zabeležene tokom kampanje – od neravnopravnosti izbornih učesnika, do intenzivne funkcionerske kampanje na svim nivoima, Aleksandar Vučić za svoju izjavu o fer i korektnoj kampanji, dobija ocenu – neistina.

 

Naslovna fotografija: FoNet/Zoran Mrđa