Crta: Najlošiji izbori od 2016. godine

Posmatračka misija Crte ocenila je da su ovi parlamentarni izbori najlošiji od 2016. godine od kada Crta posmatra izborne procese i to kako u odnosu na izborni dan, tako i odnosu na period predizborne kampanje. Rezultati izbora nisu lažirani, ali je, kako su saopštili, pitanje na koji način je formirana volja birača.

Posmatrači Crte zabeležili su niz nepravilnosti tokom samog izbornog dana i njihov procenat se kreće u rasponu od 8 do 10 odsto što je duplo više u odnosu na izbore održane 2016. i 2017. godine. Po rasprostranjenosti, zabeležene nepravilnosti su pre svega bile usmerene na podizanje izlaznosti. Crta procenjuje da bi bez uočenih nepravilnosti izlaznost bila manja za oko 4 procenata.

Na tri nivoa posmatranja izbora, na biračkom mestu, ispred biračkog mesta i pri glasanju od kuće, posmatrači su zabeležili kršenja pravila kao što su: narušavanje tajnosti glasanja, vođenje paralelnih evidencija birača, pritisaka na birače, kupovine glasova, glasanja bez dokumenata i provera UV lampom itd. Zabeležena su tri slučaja korupcije u izbornom procesu, poznate kao “bugarski voz“. Takođe, posmatrači Crte su primetili i slučajeve da birači nisu mogli da glasaju, jer nisu bili upisani u birački spisak.

„Ono što sada pokušavamo da vidimo jeste da li je povećana izlaznost u večernjim satima bila odraz slobodne volje birača. Imajući u vidu da govorimo o najlošijem izbornom procesu do sada, sigurno je da je sloboda glasanja izmenjena i ugrožena“, rizjavio je Raša Nedeljkov, šef posmatračke misije Crte. 

 

Foto: Istinomer

 

Kako je naglasio, izborna kampanja, koja je prethodila ovakvom izbornom danu, obeležena je velikim promena ključnih pravila igre u toku izbornog procesa, neravnopravnošću izbornih učesnika, intenzivnom funkcionerskom kampanjom na svim nivoima, zloupotrebom javnih resursa, kao i inertnošću institucija koje treba da štite integritet izbornog procesa.

„Ispunjeni su minimalni demokratski standardi, ali sve ove nepravilnosti ugrožavaju demokratiju, jer svaki naredni će biti lošiji. Ovo je momenat kada treba da se vratimo na preporuke domaćih i međunarodnih posmatrača, a podsećamo da je organizacija Crta objavila preko 60 preporuka za unapređenje izbornog porcesa“, rekao je Nedeljkov.

 

 

 

Naglasio je da je nakon ovog izbornog ciklusa sigurno da do sada usvojene i delimično primenjene preporuke nisu dovele do željenih rezultata.

Crta će u narednom periodu analizirati dokaze i nepravilnosti koje su se događale i u finalnom izveštaju objaviti sve nepravilnosti. Na osnovu prikupljenih dokaza, kako je najavljeno, podnosiće prijave nadležnim institucijama i o tome obaveštavati javnost.