Stara foto-montaža „centra” za “smanjenje populacije” ponovo aktuelna

Društvenim mrežama ponovo kruži foto-montaža kojom se insinuira postojanje navodnog „Centra za globalno smanjenje populacije” Fondacije Bila i Melinde Gejts.
Ne postoji centar za globalno smanjenje stanovništva
Izvor: Facebook/Printscreen

  • Na mrežama kruži stara foto-montaža iz 2020. godine na kojoj piše „Centar za globalno smanjenje populacije” Fondacije Bila i Melinde Gejts.
  • Na stvaran natpis fondacije zapravo je dodato - „Centar za globalno smanjenje populacije”. Pravi natpis može se videti i preko Gugla na lokaciji njihove fondacije u Sijetlu, državi Vašington u Americi:
  • Objave ocenjujemo kao netačne i kao zloupotrebu vizuelnog sadržaja.

Na društvenoj mreži Fejsbuk uočili smo objavu na profilu „Istina Istina”, ali i drugim javnim objavama korisnika sa tvrdnjama da postoji „Centar za globalno smanjenje ljudske populacije” Fondacije Bila i Melinde Gejts.

Fejsbuk objava o navodnom centru za smanjenje stanovništva
Izvor: Facebook/Printscreen

Objava sa videom se na Fejsbuk prelila sa Tik Tok platforme, a prvobitno ju je delilo nekoliko privatnih profila na TikTok-u. 

Portali Rojters i AFP Činjenice još 2020. godine pisali su o ovom „centru” i zaključili da je reč o montaži, odnosno da je dodato „Centar za globalno smanjenje populacije” na postojejeći zid Fondacije Bila i Melinde Gejts.

Pravi znak Fondacije Bila i Melinde Gejts nalazi se u gradu Sijetlu, državi Vašington u Americi, što smo utvrdili pomoću online programa Google Earth.

Fondacija Bila i Melinde Gejts preko Google Earth-a
Izvor: Google Earth/Printscreen

Takođe, ovaj znak fondacije Bila i Melinde Gejts može se naći jednostavnom pretragom na Guglu.

Gugle pretraga adrese Fondacije Bila i Melinde Gejts
Izvor: Google/Printscreen

S obzirom da se radi o staroj foto-montaži ocenjujemo ove objave kao netačne i kao zloupotrebu vizuelnog sadržaja

O ponovnom naletu dezinformacija o „Centru za globalno smanjenje populacije” pisao je i hrvatski portal Faktograf.

***

Bil Gejts je česta meta dezinformatora te mu se pripisuje da će da čipuje čovenčanstvo, a pripisuju mu se i nepostojeći citati poput onih da će se vakcinacija vršiti kroz hranu, da će okončati život bolesnih zbog troškova ili da će Majkrosoft onesposobiti računare u borbi protiv dezinformacija.