Majkrosoft nije najavio onesposobljavanje računara u borbi protiv dezinformacija

Skorašnji intervju sa izvršnim direktorom Majkrosofta Satijom Nadelom o veštačkoj inteligenciji (AI) iskorišćen je za plasiranje dezinformacija o navodnim restriktivnim merama te kompanije, pred nadolazeće izbore u SAD.
Bil Gejts i onesposobljavanje računara
Facebook/Screenshot
  • Na društvenim mrežama raširile su se tvrdnje da Majkrosoft planira da „onesposobi računare koji dele sadržaj koji nije mejnstrim”, odnosno sadržaj koji se razlikuje od takozvane „američke demokratske agende”, u borbi protiv dezinformacija pred nadolazeće izbore u SAD.
  • Iz kompanije Majkrosoft demantovano je da takav plan postoji. Reč je o manipulaciji intervjuom izvršnog direktora Majkrosofta o izazovima u radu sa veštačkom inteligencijom (AI).
  • Objave na Fejsbuku ocenili smo kao netačne.

Viralne tvrdnje o navodnom planu kompanije Majkrosoft da onesposobi računare sa njihovim softverom preko kojih korisnici objavljuju/dele sadržaj koji „nije mejnstrim”, odnosno sadržaj koji se razlikuje od takozvane „američke demokratske agende”, plasirao je portal „The People’s Voice” 3. februara ove godine. U članku se navodi da je to navodna strategija koju Majkrosoft planira da implementira „u borbi protiv dezinformacija, u susret nadolazećim izborima u SAD”. Tekst je preneo domaći portal „Nulta tačka”, a sporne tvrdnje, u kojima se pominje i  suosnivač i bivši direktor Majkrosofta Bil Gejts, dele se i na Fejsbuku. Korisnici te mreže navode da je reč o „novom obliku digitalnog fašizma”.

Screenshot facebook objave o Bil Gejtsu i onesposobljavanju računara
Facebook/Screenshot

Iz kompanije Majkrosoft demantovano je da takav plan postoji. Reč je o manipulaciji intervjuom izvršnog direktora Majkrosofta o izazovima u radu sa veštačkom inteligencijom (AI). 

Sporan članak poziva se na januarski intervju izvršnog direktora Majkrosofta Satije Nadela za „NBC”, u kojem se, između ostalog, diskutovalo i o predsedničkim izborima u SAD i izazovima u radu sa veštačkom inteligencijom (AI).

Nadela je govorio o tome kako smanjiti „nenamerne posledice” veštačke inteligencije, uključujući dezinformacije i otkrivanje dipfejk sadržaja, ali nije pominjao „onesposobljavanje računara”.

„Ovo nisu prvi izbori u okviru kojih ćemo se baviti dezinformacionim, odnosno propagandnim kampanjama protivnika i mešanjem u izbore”, rekao je Nadela nakon što ga je voditelj „NBC”-a pitao kako bi veštačka inteligencija mogla da utiče na izbornu trku 2024.

„Mislim da radimo sav posao u tehnološkoj industriji oko vodenih žigova, otkrivanja dipfejkova i ID-ova sadržaja (digitalnog otiska, prim.aut.). Biće dovoljno tehnologije kako bismo mogli da identifikujemo probleme oko dezinformacija. Pitanje se svodi na to kako izgraditi konsenzus o tome šta je prihvatljivo, a šta nije, kada je u pitanju AI tehnologija”, zaključio je Nadela. 

Ni u jednom trenutku tokom intervjua Nadela ne kaže da će kompanija Majkrosoft „onesposobiti” nečiji računar zbog „deljenja sadržaja koji nije mejnstrim”, ili iz bilo kog drugog razloga.

Iz kompanije Majkrosoft potvrđeno je za „Rojters” i „USA Today” da je reč o dezinformaciji.

*Američki milijarder i filantrop Bil Gejts je 2020. godine napustio odbor direktora Majkrosofta, ali i dalje provodi oko 10 odsto svog vremena u njegovom sedištu u Redmondu, u Vašingtonu, gde se sastaje sa svojim timom, pišeForbes”.

*„The People’s Voice” (nekadašnji „The News Punch”) je portal koji redovno objavljuje dezinformacije i teorije zavere.

***

„Microsoft News” je 16. februara objavio izveštaj sa ovogodišnje Minhenske konferencije o bezbednosti, u kojem se navodi da su se vodeće tehnološke kompanije obavezale da će pomoći u sprečavanju da obmanjujući sadržaj veštačke inteligencije ometa ovogodišnje globalne izbore, na kojima će glasati više od četiri milijarde ljudi u preko 40 zemalja.

Kako se navodi u izveštaju, „Tehnološki sporazum za borbu protiv obmanjujuće upotrebe veštačke inteligencije na izborima 2024” je skup obaveza za primenu tehnologije koja se suprotstavlja štetnom sadržaju generisanom veštačkom inteligencijom koji ima za cilj da obmane birače.

Potpisnici se obavezuju da će sarađivati na alatima za otkrivanje i rešavanje onlajn distribucije takvog sadržaja veštačke inteligencije, pokretati obrazovne kampanje i obezbediti transparentnost.Takođe uključen je širok skup principa, kao što je važnost praćenja porekla obmanjujućih sadržaja u vezi sa izborima i potreba da se podigne svest javnosti o tom problemu. Digitalni sadržaj na koji se odnosi sporazum sastoji se od audio, video i slika generisanih veštačkom inteligencijom koje lažiraju ili menjaju izgled, glas ili postupke političkih kandidata, izbornih zvaničnika i drugih ključnih aktera na demokratskim izborima, ili koje pružaju lažne informacije biračima o tome kada, gde i kako mogu da glasaju.

Prema izveštaju, 20 vodećih tehnoloških kompanija uključujući Adobe, Amazon, Google, IBM, Meta, Microsoft, OpenAI, TikTok i X obećavaju da će raditi zajedno na otkrivanju i suzbijanju štetnog AI sadržaja.