Naj izjave 2011.

Na osnovu interesovanja posetilaca našeg sajta (računajući broj čitanja i komentara) pokušali smo da izdvojimo najefektnije izjave u sve tri kategorije (doslednost, istinitost, obećanje).

DOSLEDNOST

1. Dosledno
BOŽIDAR ĐELIĆ: „Spreman sam da podnesem ostavku ako ne dobijemo status kandidata.“ Potpredsednik Vlade o statusu kandidata za EU i svojoj ostavci. (Večernje novosti, 6. 5. 2011. godine)

 

 

 

 

2. Nedosledno

VUK DRAŠKOVIĆ: „Ja taj ustav ne poštujem, zato što je u pitanju neprimenljiva, nemoguća pravna norma koja ne počiva na mogućem i za mene je ta odredba ustava isto kao da u preambuli ustava piše: ‘Srbi su krilati, pa moraju da lete’.“ Lider SPO o Ustavu Srbije. (RTV, 25. 10. 2011. godine)

 

 

 

 

U kategoriji nedoslednost kao veoma interesantne su se izdvojile i izjave lidera SNS Tomislava Nikolića o muftiji Muameru Zukorliću: „Zukorlić je za mene irelevantna ličnost u politici.“ (Blic, 24. 11. 2010. godine) i ona o predsedniku DPS-a: „I tada je Milo Đukanović otvoreno ušao u šverc cigareta, između ostalog. Ja, koji sam stalno kampovao u Boki Kotorskoj…ja sam svedok kako ti gliseri brišu u Kotor i pretovaraju se. I pitam poštene, čestite ljude koji tamo žive: kako možete ovo da trpite? Oni kažu, od toga primamo penzije.“ (Svedok, 12. 6. 2007. godine). Nedoslednost je u tome što je Nikolićev SNS nedavno i sa Zukorlićem i Đukanovićem uspostavila političku saradnju.

Predsednik SPO je još jednom izjavom konkurisao svojoj izjavi o Ustavu Srbije. Kao što je u vreme donošenja Ustava Srbije, Drašković podržavao njegovo usvajanje, a danas govori suprotno, lider SPO je pre nekoliko godina govorio protiv plana Martija Ahtisarija, dok se sada zalaže za njegovu primenu. „Tretirajući danas Srbiju kao državu čije su granice od paučine… Vašington i Brisel otvaraju vrata za slične presedane širom sveta… Zbog toga Ahtisarijev predlog nije dinamit namenjen samo Srbiji.“ (Danas, 28. 3. 2007. godine).

I šefica poslaničkog kluba ZES u Skupštini Srbije Nada Kolundžija imala je veoma zapaženu izjavu: „Bombardovanje je završeno kapitulacijom. Ja nemam nikakvu dilemu da Rezolucija 1244 i Kumanovski sporazum nisu kapitulacija poraženog. Danas kada neko tvrdi da je Rezolucija apsolutni garant suvereniteta onda ne vidi one delove Rezolucije u kojima neko drugi može da nađe prostor da kaže da nije baš tako.” (B92, 10. 11. 2011. godine). Kolundžija je do pre izvesnog vremena imala potpuno drugačiji stav o Rezoluciji 1244.

ISTINITOST

1. Istina
DEJAN ŠOŠKIĆ: „Javni dug Srbije poslednjih godina raste i dostigao je granicu koju ne bi smeo da pređe.“ Guverner NBS o javnom dugu Srbije. (Blic, 28. 9. 2011. godine)

 

 

 

 

 

2. Neistina
BORIS TADIĆ: „Nikad u životu nisam rekao: ‘Evropa nema alternativu’. Nema bolju.“
Predsednik Srbije o politici „EU nema alternativu“. (TV Prva, 13. 11. 2011. godine)

 

 

 

 

 

 

U kategoriji istinitost, pozitivno ocenjene izjave, priznajemo, nisu ni približno bile tako atraktivne i čitane, kao one označene kao neistina. Među “neistinama”, pored izjave predsednika Tadića, zapažene su bile izjave ministra za infrastrukturu Milutina Mrkonjića: “Nisam to rekao nikada (da će Koridor 10 biti završen do kraja 2010.), to su sve pogrešne interpretacije.“ (NIN, 10. 11. 2011. godine), al i ona bivšeg ministra ekonomije Mlađana Dinkića: „Kao ministar ekonomije sam doveo ‘Fijat’, najveću investiciju u Srbiji.“ (Večernje novosti, 11. 11. 2011. godine)

OBEĆANJE

1.Ispunjeno
BORIS TADIĆ: „Verujem da je saradnja sa Hagom pred okončanjem i da će Goran Hadžić uskoro biti uhapšen.“ Predsednik Srbije o hapšenju Gorana Hadžića. (Večernje novosti, 13. 6. 2011. godine)

 

 

 

 

 

2. Neispunjeno
MILUTIN MRKONJIĆ: „Koridor 10 od Horgoša do Beograda, osim mosta kod Beške, biće završen 1. januara 2011. godine.“ Ministar infrastrukture najavio završetak autoputa od Beograda do Horgoša. (Beta, 23. 7. 2010. godine)

 

 

 

 

U najužem krugu za naj izjavu u kategoriji ispunjeno obećanje našlo se i obećanje gradonačelnika Jagodine Dragana Markovića Palme: „Grad Jagodina će poljoprivrednicima na svojoj teritoriji kupiti 210 steonih junica, a ne 30, kako je ranije bilo odlučeno.“ (Kurir, 12. 3. 2011. godine)

Među neispunjenim obećanjima konkurencija je bila daleko veća, a u samom vrhu našle su se izjave ministra ekonomije Nebojše Ćirića „Građani će besplatne akcije Telekoma Srbije dobiti u naredna dva meseca.“ (Beta, 5. 5. 2011. godine) i ministra za prostorno planiranje Olivera Dulića o završetku obilaznice kod Subotice : „Do 10. oktobra (2011.) Y krak mora da bude završen“ (RTV Yu eco, 1. 2. 2011. godine). Dulić je o rokovima za radove na tom delu puta prošle godine već dao ozbiljno obećanje: „Kao Subotičanin, obećavam da će obilaznica biti završena u roku. To je zalog moje političke karijere jer se uspešnost svakog političara meri po tome koliko je ispunio obećanja.“ (Večernje novosti, 28. 4. 2010. godine).