Šapić izabran uz raspravu punu fraza i sportskih metafora

Proslavljeni vaterpolista, jedan od najboljih srpskih sportista svih vremena, predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić, postao je 68. gradonačelnik Beograda. Bio je prvi na listi “Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve”, podržalo ga je 57 od 110 odbornika, ostvarilo se ono čemu je težio, pa opet od njega javnost nije videla ni jedan poluosmeh, ni naznaku konkretnog plana da se nešto stvarno uradi, samo fraze o “gradu pobedniku, padu i dizanju iz pepela”. Zato je jedan od najjačih utisaka sa jučerašnje sednice preozbiljni nekadašnji šampion koji muca dok čita biografije svog budućeg tima, naspram blistavog osmeha starog gradonačelnika Zorana Radojičića koji je izgleda uspeo da “da dve banke i izađe iz kola”.

Sednica gradske skupštine pokazala je da je lepo kada je opozicija aktivna, ali da mora bolje da se pripremi. A iskusni predsedavajući demonstrirao je da se stvarno stara o redu na sednici, na način koji je u republičkoj skupštini skoro nezamisliv.

 

Prvi utisak- smrknuti kandidat i nepoznato veće

 

Izbor Šapića našao se na pet naslovnih strana, ali je centralna tema samo u Politici koja je prenela i šta je govorio i šta je obećavao.

Prvi put na sednici obratio se da pročita biografije budućih članova gradskog veća. Koliko je to inače važno, guglali smo ko su uopšte bili prethodni članovi i šta su radili. Jedva smo se setili Dragomira Petronijevića kojeg su mediji povezivali sa slučajem Jovanjica i pronašli mu fotografije sa optuženim Predragom Koluvijom, ali iako sam vrh države tvrdi da je ta afera nameštena, Petronijevića nema među novim većnicima. Od ostalih, može se desiti da nekog prepoznate iz privatnog života, a da se setite rada u svojevrsnoj “gradskoj vladi”- teško.

I sada se činilo da gradonačelnik zaista ne poznaje ljude sa kojima će sarađivati, već samo čita šta mu je dato da pročita. Možda Šapić samo nije dobar u javnom nastupu, ali ko je slušao taj govor, mogao je da ga podseti na članove Visokog saveta sudstva kad predlažu sudije koje nikad u životu nisu videli. Za svoju zamenicu, najbližu saradnicu, ženu koja treba da zameni Gorana Vesića, uspeo je da pročita kad je rođena, da je master vaspitačica koja je radila u predškolskoj ustanovi „Savski venac“, bila je odbornik u Skupštini grada od 2018. i to je manje više to. Niti jedne reči o tome zašto je izabrao nju, šta je kvalifikuje, koliko joj veruje. O ostalima je tek bespredmetno raspravljati, jer se isti raspored ponavljao i ponavljao, kad je rođen, šta je završio, ništa o ličnosti, ništa o rezultatima. Imena možemo da navedemo, dokumentacije radi.

Za članove Gradskog veća Šapić je odabrao diplomiranog menadžera Miloša Dangubića, sportskog menadžera Zorana Adamovića, Stevana Marušića koji je završio master na FON-u, predsednika Fudbalskog saveza Mladenovca i narodnog poslanika Gorana Spasojevića, Borisa Bursaća doktora FPN, narodnog poslanika master ekonomistu Vuka Mirčetića.

Izabrana je i dosadašnja državna sekretarka u Ministarstvu za demografiju Aleksandra Čamugić, građevinski inženjer Marija Leković, dugogodišnji profesor Mašinskog fakulteta Nebojša Petrović, sudija u penziji Ružica Belanović, master pravnik Igor Mušić, diplomirana mendžerka u kulturi Violeta Filip i inženjer i nekadašnji načelnik Komunalne policije Slobodan Šolević.

Oni koji glasaju ih, izgleda, znaju, a to je jedino bitno. I kad su izabrani – javnost ih nije videla, Obratio se samo gradonačelnik. Omiljenu rečenicu iz pismenih zadataka osrednjih učenika, da je Beograd grad heroj i borac, da je rušen ali se svaki put podigao iz pepela, da će pobediti i ovog puta (do duše ne znamo koga) – Šapić je ponavljao i ponavljao. Govorio je 15 minuta, očekivano zahvalio glasačima, rekao da neće prokockati poverenje, pozdravio i one koji nisu glasali za njega.

“Želim sa ove govornice da poručim da ću se jednako ću se boriti za interese sviih Beograđana, da je moja obaveza da budem pravedan gradonačelnik bez obzira na ičiju političku, nacionalnu, ili neku drugu pripadnost”. A kako drugačije gradonačelniče?

Pa je pominjao lepši, zeleniji, zdraviji, grad. Pa rekao da je samo “jedna tačka dnevnog reda, iznad svih – Beograd”. Pa deo svoje biografije iskoristio da kaže da je navikao da se takmiči i želi da bude prvi i najbolji. E sad to što želi da bude prvi, ne misli stvarno.

A da se ne bi neko zbunio i nešto pomislio, nekoliko rečenica posvetio je “čoveku iz zgrade pored” pokazao u pravcu Predsedništva, pa Aleksandra Vučića nazvao “prvim ideologom srpske politike i tvorcem savremene Srbije”. Kaže izazov će biti raditi više od Vučića, to je nemoguće, ali je pozvao saborce da se trude.

I pomenuo je suštinsku reč “briga” – za stare, za decu, kućne ljubimce, za sve parkove biciklističke staze, za sve ima plan, čućemo ga u budućnosti, nastaviće započeto, nema veze koliko mandat traje. A nije izbegao ni ono da je na ulicama Beograda prohodao, prvi put pao pa ustao, i opet o gradu koji se diže i pobeđuje. Sve u svemu, nema vesti da je svećom tražiš.

Pozitivna stvar je što je u raspravi Šapić odgovarao na sve prozivke, ne bez oštrine, ali bez uvreda. I ostao je utisak što je Nebojši Bakarecu, čiji je rečnik i u Skupštini Srbije takav da je najbolje ignorisati sve što kaže, ukazao da “nećemo tako” i da naprednjaci imaju dovoljno argumenata protiv neistomišljenika bez uvreda i pominjanja ličnog života.

Na kraju, ali ne manje bitno, Šapić je rekao da će biti otvoren za sve predloge opozicije, što je zaista lepo čuti, a da li će se i ostvariti – pa mora se u nešto i verovati.

 

Opozicija korektna, ne previše inspirisana

 

Druga sednica Skupštine grada Beograda u novom sazivu, na kojoj je Šapić izabran, trajala je više od sedam sati uključujući pauze, a na njoj se ni od opozicije čiji se nastup dugo čekao, nije čulo mnogo kreativnog. Pokazali su da će se boriti, ali i da im treba još mnogo iskustva. Neke opozicione stranke poput SSP ili Narodne, nastavile su praksu iz vremena bojkota, pa su na konferencijama za novinare pre početka sednice već najavile da neće glasati za Šapića i zašto. Posle toga u sali nije bilo neizvesnosti, samo različiti načini da se kaže isto. Šapiću se u stvari najviše zamera što je pristupio SNS-u, što je promenio boje, što nije više onaj koji je na Novom Beogradu svaki put pobedio naprednjake. Zamera mu se što se nije jače naljutio na svoje sadašnje saborce dok su ga nazivali kriminalcem, što im je oprostio. Neki odbornici poput Dobrice Veselinovića iz koalicije „Moramo” upotrebili su sportske metafore.

„Ovu utakmicu niste dobili fer plejom, niste radili na terenu već sudije rade za vas i ne poštujete pravila“, rekao je Veselinović.

Bilo je još i da će se opozicija truditi da Šapić pogodi prečku, razdvajani su sportski od političkih uspeha. Mila Popović iz Stranke slobode i pravde rekla je da ta stranke neće glasati za Šapića, jer je dozvolio da Novi Beograd ostane bez metroa, ali i zato što, kako je rekla, „od kako je prešao u SNS više nije postojao za Novobeograđane“. Demokrata Filip Tatalović osvrnuo se na niz uvreda koje su naprednjaci izneli na račun Šapića, o čemo smo mi već pisali, i rekao da za njega Šapić nikad nije bio „osvedočeni lopov i kriminalac“, ali da DS neće glasati za njega „jer neće plan metroa koji je suprotan zdravom razumu, neće uništavanje GSP i želi više zelenih površina“.

Odbornik Narodne stranke Miloš Pavlović rekao je na sednici skupštine da Narodna stranka neće glasati za Šapića, osvrnuvši se na dosadašnji rad, rekao da nema kapitalnih investicija, nema železničke ni autobuske stanice, a ni metro neće da prođe kroz centar. Pavlović je pomenuo i Šapićev doktorat o kojem se još čeka ocena da li je plagijat.

Povezan sadržaj
admin 14. 1. 2015.
Siniša Dedeić 17. 6. 2022.

Milica Đurđević Stamenkovski iz Zavetnika takođe ga nije podržala uz poruku SNS-u da su nastavili da “rehabilituju stare kadrove”, te da njihova netrpeljivst prema “žutima” nije baš takva kakvom je predstavljaju. I tako jedan za drugim, Miloš Jovanović iz Novog DSS-a neće zbog urbanizma koji je podređen investitorima, Radmila Vasić iz Dveri neće jer je Šapić kontinuitet loše vlasti. Ipak, nije izrečeno ništa o čemu javnost nije čitala u novinama godinama unazad. Ovako se može pohvaliti sama činjenica da je opozicija tu i da je aktivna, ali će na nastupu i sadržaju morati da poradi.

 

Nikodijević solidan

 

Pravo osveženje na sednici predstavljao je predsednik gradske skupštine, socijalista Nikola Nikodijević. U startu je izrekao opomenu šefu grupe SNS Aleksandru Mirkoviću kad je povredu poslovnika iskoristio kao repliku. Opomenuo je i poslanike opozicije kad su koristili uvrede, prekidao je svakog ko krene da priča baš mimo dnevnog reda, a što je najinteresantnije, nije dao da replike traju duže od dva minuta nikome. Pa ni samom Šapiću koji se nekoliko puta otvoreno pobunio, kaže ne može u dva minuta da kaže sve što ima. Nikodijević neumoljiv, isteklo vreme, gotovo. I svima je poručio da poštuju red i da nema popuštanja. To je naravno uobičajeno i ne bi trebalo da ga zbog toga ističemo, ali je svim novinarima koji prate Skupštinu Srbije i koji su naviknuti na u najmanju ruku “popustljiv” da ne upotrebimo izraz “udvorički” odnos prema izvršenoj vlasti, način rada Nikole Nikodijevića pravo osveženje.

Gradonačelnik je jutro posle izbora krenuo u gostovanja po televizijama, bolje raspoložen, ali i dalje ponavljajući iste priče o gradu heroju koji je rušen i obnavljan. Rekao je i da je sada prioritet kako ćemo da se grejemo, ali da se i tu oslanja na republičku vlast. I da nije važno hoće li biti novih izbora. Za dojučerašnjeg gradonačelnika Zorana Radojičića koji se sa širokim osmehom zahvalio svima i otišao, niko više ne pita. I to je tako.

 

Naslovna fotografija: FoNet