Cenzus nedvosmisleno prešle samo tri liste, izlaznost između 48 i 49 odsto #UŽIVO

Na parlamentaranim izborima cenzus su nedvosmisleno prešle samo tri liste: Aleksandar Vučić – Za našu decu sa preko 58 odsto osvojenih glasova, koalicija Socijalistička partija Srbija – Jedinstvena Srbija između 9 i 11 odsto i lista Aleksandar Šapić – Pobeda za Srbiju između 3,5 i 4,5 odsto, saopštila je posmatračka misije Crte, na osnovu obrađenog uzorka od 87 odsto.

Prema rečima Raše Nedeljkova, šef Crta posmatračke misije, osim manjinskih lista za koje ne važi izborni cenzus od tri odsto, sve ostale liste, imajući u vidu trenutne procene na osnovu popunjenosti uzorka i marginu greške, ne mogu da pređu cenzus.

Raša Nedeljkov / Foto: Istinomer

Izlaznost je između 48 i 49 odsto što je manje nego na parlamentarnim izborima 2016. kada je ukupna izlaznost bila 56,7 odsto.

Crta će nastaviti da prikuplja rezultate i podatke u vezi kvaliteta procesa na izborni dan, a finalnu projekciju rezultata i ocenu kvaliteta izbornog dana će objaviti sutra na konferenciji za medije u 12 časova.

 

Incidenti na biračkim mestima u Čačku i Novom Beogradu

Do 19 časova zabeležene su nepravilnosti na pet odsto biračkih mesta, što je više nego na parlamentarnim izborima 2016. godine, kao i predsedničkim 2017. godine, saopštila je posmatračka misija Crte.

U periodu od 19 do 20 časova na dva biračka mesta došlo je i do fizičkih incidenata. Na biračkom mestu 139 na Novom Beogradu, gde je bila prisutna posmatračica Crte, upala je grupa momaka i počela da snima telefonom. Slučaj je prijavljen policiji.

„Ono što znamo jeste da je grupa neidentifikovanih lica upala na biračko mesto, da su fotografisali, pravili nered. Birački odbor je pokušao da smiri situaciju i po našim saznanjima, pozvana je i policija na to biračko mesto. Mi smo kao organizacija pozvali policiju, jer naš posmatrač je prijavio taj incident. I po našim informacijama, naša posmatračica je zbog osećaja ugroženosti napustila to biračko mesto, što znači da mi više ne posmatramo rad tog biračkog mesta“, kazao je Raša Nedeljkov, šef Crta posmatračke misije.

A na biračkom mestu 80 u Čačku došlo je do tuče prilikom prebrojavanja glasova.

Inače, Crta je tokom dana policiji prijavila tri slučaja takozvanog „bugarskog voza“ – dva u Zrenjaninu i jedan u Požarevcu.
S obzirom na trend izlaznosti do 19 časova kada je zabeležena izlaznost od 45,5 odsto birača što je za 7,6 procentnih poena manje nego na prethodnim parlamentarnim izborima, ne očekuje se da će sada ukupna izlaznost biti na nivou iz 2016. godine.

Incident na Novom Beogradu

 

 

Hapšenje u Vranju

 

Član Srpske desnice iz Vranja Ivan Anđelković uhapšen je zbog sumnje da je pretio predsedniku biračkog odbora u Osnovnoj školi „Svetozar Marković“ u Vranju, pišu „Južne vesti“.

 

Protesti ispred Skupštine i RIK-a

 

Ispred Narodne skupštine je u toku protest koji je počeo juče, a organizovao ga je narodni poslanik Srđan Nogo.

 

Foto: Istinomer

 

Republikanska partija protestuje ispred RIK-a.

 

Foto: Istinomer

 

Glasalo 45,5 odsto birača do 19 časova

 

Na parlamentarnim izborima do 19 časova na glasanje izašlo je ukupno 45,5 odsto građana upisanih u birački spisak.

U odnosu na parlamentarne izbore 2016. godine to je manje za 7,6 procentnih poena.

 

Glasalo 41,8 odsto birača do 18 časova

 

Na parlamentarnim izborima do 18 časova na glasanje izašlo je ukupno 41,8 odsto građana upisanih u birački spisak, saopštila je posmatračka misija Crte. Statistička greška iznosi +/- 1,1 odsto.

Kako se ističe, i dalje se na biračkim mestima u najvećoj meri koriste mere zaštite poput maski i rukavica, iako se beleži da se i članovi biračkih odbora i birači nešto manje pridržavaju mera nego tokom prepodneva. Na 65 odsto biračkih mesta članovi biračkih odbora koriste zaštitnu opremu (maske i rukavice) dok na 29 odsto sporadično, a na šest odsto se ne pridržavaju. Maske birači koriste na 49 odsto biračkih mesta, a na 46 odsto sporadično dok na pet odsto biračkih mesta ne koriste.

 

Fotografisanje glasačkog listića

 

Pojedini funkcioneri SNS objavili su na društvenim mrežama fotografiju svog glasačkog listića na kome se vidi zaokružena lista pod rednim brojem 1. Iako to nije zakonom eksplicitno zabranjeno, može se smatrati narušavanjem tajnosti glasanja, a birački odbor dužan je da opomene da je glasanje tajno i da se odvija iza paravana.

 

 

Ja obavila svoju građansku dužnost 🤗

Gepostet von Aleksandra Stefan am Sonntag, 21. Juni 2020

 

I u Lazarevu slučaj „bugarskog voza“

 

Posmatrači Crte primetili su u Lazarevu kod Zrenjanina još jedan slučaj “bugarskog voza”, odnosno cirkularno glasanje kada birač prvi ulazi na biračko mesto, uzima listić, sakrije ga, iznese napolje i pripadnici određene političke grupacije popune taj glasački listić.

Podsetimo, ovo je danas treći slučaj “bugarskog voza”, prvi je zabeležen ispred biračkog mesta 48 u Zrenjaninu, a drugi na biračkom mestu Požarevac 25. Sva tri slučaja prijavljena su policiji, navode u Crti.

“Što se tiče Lazareva, govorimo o vrlo sličnim situacijama, imajući u vidu da posmatramo na reprezentativnom uzorku, a nepravilnost se dogodila na našem reprezentativnom uzorku – to znači, da je sličnih situacija bilo na još 48 biračkih mesta širom Srbije. Ali, kada pogledamo ukupan broj biračkih mesta u Srbiji, u odnosu na ovo, nepravilnosti imamo na 0,5 odsto biračkih mesta. Ali svaki od ovih događaja jeste problematičan, jer je reč o krivičnim delima i zato i pozivamo MUP da intenzivno prate dešavanja upravo oko ovih biračkih mesta, jer sumnjamo da će oni koji su to do sada radili, možda ponoviti istu radnju”, kaže Nedeljkov.

Inače do 17 časova glasalo je 38,2 odsto birača. Do 16 časova zabeležene su nepravilnosti na pet odsto biračkih mesta što je porast od jednog procentnog poena više u odnosu na presek od 13 časova.

“Naši posmatrači se fokusiraju, pre svega, na kvalitet izbornog dana, u kojoj meri se poštuju zakoni Republike Srbije tokom sporovođenja izbora. Najčešće nepravilnosti koje se beleže tokom celog dana jesu višestruko glasanje, kada jedna osoba glasa više puta, glasanje umesto drugog lica, neproveravanje lične karte, pravljenje paralelnih spiskova na biračkom mestu, upisivanjem na posebne spiskove rednih brojeva birača iz izvoda iz biračkog spiska, što znači da kopija postoji negde i van biračkog mesta, što je krivično delo”, kazao je Raša Nedeljkov, šef Crta posmatračke misije.

 

Danas: CeSID-ovi posmatrači uočili i prijavili nepravilonosti u Kragujevcu

 

Danas je preneo izveštaje lokalnih medija u kom su nabrojane nepravilnosti na biračkim mestima u Kragujevcu, koje su uočili i prijavili CeSID-ovi posmatrači.

Neke od njih su: kašnjenje sa otvaranjem biračkih mesta, narušena tajnost glasanja, neproveravanje lične karte, kao i prsta UV lampom, kao i problemi sa biračkim spiskom, naveo je Danas.

 

Verbalno napadnuta ekipa Južnih vesti ispred biračkog mesta

 

Portal Južne vesti objavio je da su novinar i fotograf ovog medija verbalno napadnuti u dvorištu jedne osnovne škole u Nišu, kada su fotografisali ljude sa biračkim spiskovima ispred samog biračkog mesta. Kako je objavio ovaj portal, ekipa je bila verbalno napadnuta, a zatim im je prećeno i zatraženo da obrišu fotografije.

 

Glasalo 34,6 odsto birača do 16 časova

 

Na parlamentarnim izborima do 16 časova na glasanje je izašlo ukupno 34,6 odsto birača, saopštila je Posmatračka misija Crte. Statistička greška je iznosila +/- 0,9 odsto.

U odnosu na parlamentarne izbore 2016. godine to je za pet procentnih poena manje.

Pravo glasa na parlamentarnim izborima ima ukupno 6.584.376 birača koji glasaju na 8.433 biračkih mesta. Posmatrači posmatračke misije Crte su raspoređeni na slučajnom i reprezentativnom uzorku od 500 biračkih mesta što omogućava izveštavanje o toku izbora, poštovanju zakona i izbornih procedura na svim biračkim mestima u Srbiji.

 

Glasalo 30,8 odsto birača do 15 časova

 

Na parlamentarnim izborima do 15 časova na glasanje je izašlo ukupno 30,8 odsto birača, saopštila je Posmatračka misija Crte. Statistička greška je iznosila +/- 0,8 odsto.

Posmatrači Posmatračka misije Crte raspoređeni su na slučajnom i reprezentativnom uzorku od 500 biračkih mesta što omogućava izveštavanje o toku izbora, poštovanju zakona i izbornih procedura na svim biračkim mestima u Srbiji.

 

Još jedan slučaj “bugarskog voza”

 

Primećen je još jedan slučaj “bugarskog voza”, i to preko puta biračkog mesta Požarevac 25, na terasi privatne kuće, što je prijavljeno policiji, saopštila je Posmatračka misija Crte. Podsetimo, prvi slučaj “bugarskog voza” zabeležen je danas ispred biračkog mesta 48 u Zrenjaninu. I taj slučaj prijavljen je policiji.

„Posmatrači su primetili da birači pre odlaska na biračko mesto Požarevac 25 odlaze do terase privatne kuće preko puta, na kojoj se nalazi veća grupa nepoznatih osoba. Posle glasanja birači se vraćaju na isto mesto. U blizini tih ljudi videli su i funkcionere jedne političke partije i to im je skrenulo pažnju. Dakle, birači se vraćaju na tu terasu i tu su zapažene radnje koje bude ozbiljnu sumnju da je upitanju kupovina glasova, odnosno cirkularno glasanje u javnosti poznato kao ‘bugarski voz'“, kazao je  Raša Nedeljkov, šef Crta posmatračke misije. 

Kako je saopšteno, do 14 časova na parlamentarnim izborima na glasanje je izašlo ukupno 27 odsto birača. Statistička greška je iznosila  +/- 0,7 odsto.

Na 71 odsto biračkih mesta članovi biračkih odbora koriste zaštitnu opremu (maske i rukavice) dok na 25 odsto sporadično.  Maske birači koriste na 53 odsto biračkih mesta, a na 44 odsto sporadično.

Procent biračkih mesta na kojima su zabeležene ozbiljne neregularnosti tokom procesa glasanja je sličan kao i u preseku od 10 časova i sada iznosi 4,6 odsto. Nepravilnosti se tiču neutvrđivanja identiteta birača, slučajevi nekorišćenje UV lampe kao i vođenje paralelnih spiskova o izašlim biračima.

Takođe, zableženi su i slučajevi nepoštovanja procedure prilikom glasanja van biračkog mesta.

S obzirom na to da je zbog pandemije virusa korona produžen rok za prijavljivanje birača da glasaju van biračkog mesta te da se očekuje veći broj birača koji će iskoristiti svoje biračko pravo na ovakav način glasaju, Crta po prvi put prati i ovaj vid glasanja uz pomoć posebno obučenih timova.

 

Glasalo 22,9 odsto birača do 13 časova

 

Na parlamentarnim izborima do 13 časova na glasanje je izašlo ukupno 22,9 odsto birača, saopštila je posmatračka misija Crte. Statistička greška je iznosila +/- 0,6 odsto.

U odnosu na parlamentarne izbore 2016. godine to je manje za 2,2 procentna poena.

Pravo glasa na parlamentarnim izborima ima ukupno 6.584.376 birača koji glasaju na 8.433 biračkih mesta.

 

Jutka se obratio biračima ispred biračkog mesta

 

Bivši predsednik opštine Brus i nosilac liste GG “Za moderan Brus” na lokalnim izborima, Milutin Jeličić Jutka, glasao je danas na biračkom mestu Dom kulture u Brusu, i kako smo saznali na licu mesta obratio se biračima ispred biračkog mesta. Jeličić se nije pojavio 10. i 19. juna pred Osnovnim sudom u Kruševcu, gde odgovara zbog krivičnog dela nedozvoljene polne radnje.

 

Glasanje umesto preminulih, kupovina glasova u Vrbasu, u Rakiti odnete glasačke kutije

 

Radio Goraždevac objavio je da je na biračkom mestu u Goraždevcu glasačima koji nisu na spisku dozvoljeno da glasaju umesto preminulih koji su upisani na birački spisak.

Za VOICE potvrđuju meštani Kucura da se događaju javne isplate novca za glas u kafani koja se nalazi u strogom centru Kucura, mesta pored Vrbasa. VOICE takođe navodi i da je Socijalistička partija Srbije (SPS) uložila prigovor Opštinskoj izbornoj komisiji.

Kako javljaju Južne vesti biračko mesto u selu Rakita nije otvoreno, jer je utvrđeno da su tokom noći obijene prostorije i odnešene glasačke kutije.

 

Glasalo 18,3 odsto birača do 12 časova

 

Na parlamentarnim izborima do 12 časova na glasanje izašlo je ukupno 18,3 odsto građana upisanih u birački spisak, saopštila je posmatračka misije Crte. Statistička greška iznosi +/- 0,6 odsto.

 

Incident u Svilajncu: Četvorica muškaraca tražila da vide birački spisak

 

Na biračkom mestu Roanda u opštini Svilajnac došlo je do incidenta negde oko 11 sati, prenosi N1. Kako je za N1 izjavio Predrag Milanović, predsednik opštine Svilajnac, četvorica muškaraca pokušala su da uđu na to glasačko mesto, tražeći da prekontrolišu birački spisak.

„U selu Roanda se pojavio crni džip sa BG tablama. Iz njega su izašla četvorica muškaraca i pokušali su da uđu na biračko mesto. Uz obrazloženje da žele da pregledaju birački spisak“, kaže Milanović.

Prema njegovim rečima, predsednik izborne komisije u selu Roanda im je zabranio i pozvao policiju.

„Pre nego što je stigla policija, oni su otišli. Jutros su već pokušali da uđu na još jedno mesto, a ne znači da neće pokušati opet u toku dana. Njihovi automobili su parkirani u Svilajncu u blizini jednog restorana. A cilj im je klasično zastrašivanje birača“, rekao je Milanović.

 

Policiji u Zrenjaninu prijavljen slučaj bugarskog voza

 

Crta je zabeležila jedan slučaj takozvanog “bugarskog voza” ispred biračkog mesta 48 u Zrenjaninu i slučaj je prijavljen policiji.

“U Zrenjaninu je zabeležen jedan slučaj takozvanog ‘bugarskog voza’ – odnosno cirkularno glasanje kada birač prvi ulazi na biračko mesto, uzima listić, sakrije ga, iznese napolje i pripadnici određene političke grupacije popune taj glasački listić. Kada birač broj dva dođe na biračko mesto, dobije već popunjen listić koji treba da ubaci u glasački kutiju, a iznese svoj prazan i na taj način se osigurava da se protivzakonito glasa za nekoga”, objasnio je Raša Nedeljkov, šef Crta posmatračke misije.

Kazao je da je u pitanju biračko mesto 48 u Mesnoj zajednici “Berbersko-Bolnica” u Zrenjaninu.

“Tu su tokom dužeg vremenskog perioda identifikovane tri osobe, pretežno starije, koje su se nalazile u dvorištu. Pojedini birači su najpre prilikom dolaska na glasanje prilazili tim osobama. To su činili i nakon glasanja i tada je dolazilo do razmene određenih dobara. To je sada nešto što policija treba da istraži i obavesti javnost, naglasio je Nedeljkov.

Dodao je i da postoje još neki slučajevi, u ovom momentu nepotvrđeni, ili koji nisu ponovljeni u većem obimu, a o njima se još prikupljaju informacije i ukoliko bude više podataka Crta će i o tome izvestiti javnost.

Kako je saopštila Crta posmatračka misija, na četiri odsto biračkih mesta zabeležene su ozbiljnije nepravilnosti što je za dva procentna poena više u odnosu na parlamentarne izbore 2016. godine. U pitanju su nepravilnosti poput narušavanja tajnosti glasanja i prisustva neovlašćenih lica na biračkom mestu.

Do 11 časova na parlamentarnim izborima na glasanje je izašlo ukupno 14,1 odsto građana upisanih u birački spisak. Statistička greška je iznosila +/-0,5 odsto. Pravo glasa na parlamentarnim izborima ima ukupno 6.584.376 birača koji glasaju na 8.433 biračkih mesta.

Svim posmatračima je dozvoljeno posmatranje na biračkom mestu.

 

Do deset časova 9,1 odsto birača

 

Do 10 časova na glasanje za narodne poslanike Srbije je izašlo ukupno 9,1 odsto građana upisanih u birački spisak saopštila je posmatračka misije Crte. Statistička greška iznosi +/- 0,3 odsto. To je na nivou izlaznosti za parlamentarne izbore 2016. godine.

Pravo glasa na parlamentarnim izborima ima ukupno 6.584.376 birača koji glasaju na 8.433 biračkih mesta.

 

Upad u prostorije Vojvođanskog fronta u Sremskim Karlovcima

 

Prema informacijama koje je objavio N1 dogodio se upad u prostorije Vojvođanskog fronta u Sremskim Karlovcima.

“Jutros nakon 8 časova dogodio se incident kada su nepoznate osobe upale u iznajmljene prostorije Vojvođanskog fronta, vikale i prevrtale stolove“, izjavio je za N1 generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš.

 

Ukupno 5,4 odsto birača do devet časova

 

Na parlamentarnim izborima do devet časova na glasanje je izašlo ukupno 5,4 odsto birača, saopštila je organizacija CRTA, čiji su posmatrači raspoređeni na slučajnom i reprezentativnom uzorku od 500 biračkih mesta što omogućava izveštavanje o toku izbora, poštovanju zakona i izbornih procedura na svim biračkim mestima u Srbiji.

Pravo glasa na parlamentarnim izborima ima ukupno 6.584.376 birača koji glasaju na 8.433 biračkih mesta. Većina biračkih mesta otvoreno je na vreme, dok je na samo 13 odsto bilo manjeg kašnjenja. Posmatračima je dozvoljen pristup biračkim mestima osim na tri biračka mesta gde posmatračima nije dozvoljen pristup prilikom otvaranja biračkog mesta ali je ubrzo kasnije dozvoljen.

Posmatrači javljaju da je 96 odsto biračkih mesta pripremljeno u skladu sa propisanim procedurama, a 97 odsto biračkih mesta imalo je obezbeđene uslove za rad biračkog odbora.

Članovi biračkih odbora su na 97 odsto biračkih mesta dobili od Republičke izborne komisije zaštitnu opremu (maske, rukavice…) zajedno sa izbornim materijalom.

Na otvaranju 90 odsto biračkih mesta su bili prisutni svi članovi stalnog sastava biračkog odbora. Na 90 odsto biračkih mesta su zabeležene sve aktivnosti u zapisnik o radu biračkog odbora.

Vreća sa izbornim materijalom bila je osigurana zatvornicom prilikom prijema na 99 odsto biračkih mesta dok je na 99 odsto biračkih mesta kontrolni listić ubačen u glasačku kutiju na početku samog glasanja.

Ukupno 44 odsto biračkih mesta širom Srbije je dostupno za osobe sa invaliditetom.

Na dva odsto biračkih mesta zabeležene su nepravilnosti poput povrede tajnosti glasanja, glasanje birača koji nisu upisani u birački spisak, kao i slučajevi u kojima glasačka kutija nije bila zapečaćena i kontrolni listić nije pokazan prvom biraču.

Republička izborna komisija utvrdila je u petak uveče konačan broj od 6.584.376 birača koji mogu da glasaju na 8.385 biračkih mesta, dok je za praćenje izbora najavljeno više od 3.400 domaćih i stranih posmatrača.

Izbori se održavaju u vreme povećanog epidemiološkog rizika zbog pandemije virusa korona, pa je na biračkim mestima obavezna upotreba zaštitnih maski i poštovanje fizičke udaljenosti od 1,5 do dva metra, prenosi FoNet.

Biračima će po dolasku na glasačko mesto biti obeležen prst sprejom od specijalnog nerastvorljivog ultraljubičastog mastila, vidljivog pod posebnom svetlošću UV lampe.

Na glasačkom listiću za poslanike u Skupštini Srbije je 21 izborna lista, a izostao je deo opozicionih stranaka koje su se odlučile za bojkot izbora.

Prva na biračkom listiću je koalicija Aleksandar Vučić-za našu decu, slede koalicija Ivica Dačić-Socijalistička partija Srbije-Jedinstvena Srbija-Dragan Marković Palma, potom Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka, Savez vojvođanskih Mađara – Ištvan Pastor ili Aleksandar Šapić – Pobeda za Srbiju.

Zatim, tu su liste Za Kraljevinu Srbiju – Žika Gojković, Ujedinjena demokratska Srbija, akademik Muamer Zukorlić, Metla 2020, Milan Stamatović – Zdravo da pobedi – Dragan Jovanović – Bolja Srbija – Zdrava Srbija i SDA Sandžaka – Sulejman Ugljanin.

Na biračkom listiću su i liste Milica Đurđević Stamenkovski – Srpska stranka Zavetnici, Narodni blok – Velimir Ilić – general Momir Stojanović, Sergej Trifunović – Pokret slobodnih građana, Suverenisti, te Albanska demokratska alternativa – Ujedinjena dolina.

Foto: Istinomer, Zoran Drekalović

Za mesto u parlamentu bore se i Grupa građana: 1 od 5 miliona, koalicija „Nek maske padnu – Zelena stranka – Nova stranka“, Koalicija za mir – Čedomir Jovanović, Ruska stranka – Slobodan Nikolić i Pokret Levijatan – Živim za Srbiju.

Glasački listić štampan je na papiru roze boje, dok je kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije tirkizne boje.

Obrasci za izbor narodnih poslanika štampani su u 29 varijanti na 12 različitih jezika, u zavisnosti od opština. 

Odštampano je 6.616.583 glasačkih listića, što obuhvata ukupan broj od 6.583.665 birača u Srbiji, utvrđen na dan 5. juna 2020. godine, i rezervu, određenu Zakonom, od 0,5 procenata od ukupnog broja birača, odnosno 32.918 glasačkih listića.

Građani će moći da glasaju na 8.386 biračkih mesta, od kojih je 29 unutar zavoda za izvršenje krivičnih sankcija i 38 u inostranstvu.

Predizborna tišina, odnosno zabrana izborne propagande, počela je 18. juna u ponoć i trajaće do zatvaranja biračkih mesta večeras u 20 sati.

Izborni rezultat RIK treba da objavi najkasnije 25. jun u 20 sati. 

 

Naslovna fotografija: FoNet/Aleksandar Levajković