Milutin Jeličić

Datum rodjenja: 22. 6. 1962.
Mesto:
Datum rodjenja: 22. 6. 1962.
Mesto:

Rođen je 22. juna 1962. godine u Kobilju kod Brusa.

Osnovnu školu završio je u Brusu, a srednju ekonomsku u Kruševcu. U zvaničnoj biografiji navodi da je diplomirao 1987. na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu, odsek agroekonomija.

Od 1989. do 1991. godine radio je u zemljoradničkoj  zadruzi „Kopaoničanka“ u Brusu, a u svojoj zvaničnoj biografiji navodi i da je uspešan privrednik.

Od 2000. godine bio je na funkciji predsednika Opštinskog odbora Nove Srbije. Funkciju narodnog poslanika, u poslaničkoj grupi Nove Srbije, obavljao je u periodu od 2003. do 2006. godine i od 2008. do 2012. godine.

Dužnost predsednika Opštine Brus obavljao je u dva mandata, od 2000. do 2008. godine. Na izborima 2012. dobio je najveći broj odbornika, 10 od 29, ali se nakon formiranja koalicije „Svi za Brus“, koju su činili SNS, SPS, URS, DSS, Grupa građana „Preobraženje“, povukao u opoziciju.

Ponovo dolazi na čelo opštine Brus u martu 2015, nakon raskola u opštinskom odboru SNS-a, odnosno, kako su pisali mediji, podele na „Tomine“ i „Vučićeve“ naprednjake. Tada je Srpska naptredna stranka, posle tri godine vlasti, prešla u opoziciju, a naprednjake je u vladajućoj koaliciji zamenila Nova Srbija, kojoj su podršku dali URS, Demokratska stranka i Grupa građana „Preobraženje”.

Uoči lokalnih izbora u aprilu 2016. Jeličić je samopouzdano izjavio da su izbori za njega formalnost i da će sigurno odneti još jednu pobedu. 

„Od 2000. godine sam u politici, a u Novoj Srbiji sam od osnivanja i nemam nameru da promenim stranku.“ (Večernje novosti, 26. 1. 2016. godine)

Nakon što je Nova Srbija na izborima u Brusu 2016. osvojila apsolutnu većinu, Jeličić je po četvrti put izabran za predsednika opštine Brus.

Ipak, posle manje od dve godine od izjave Jeličića da nema nameru da menja stranku, čitav opštinski odbor Nove Srbije prešao je u Srpsku naprednu stranku u avgustu 2017. 

Večiti predsednik opštine Brus je, po pisanju medija, akter nekoliko afera – od sumnje da je zloupotrebio službeni položaj pri izgradnji kuća oštećenih u klizištima 2006, preko prijave za zloupotrebu položaja u slučaju bespravnog objekta na Pančićevom vrhu, do ozbiljnih optužbi za seksualno uznemiravanje. 

U oktobru 2012. godine, Jeličić i još dvojica lokalnih funkcionera uhapšeni su zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj pri izgradnji kuća oštećenih u klizištima 2006. godine i prisvojili 223.701 evro. Pored Jeličića, kruševačka policija tada je privela i Đorđa Stankovića, bivšeg menadžera opštinske uprave Brus, i Miletu Todorovića, građevinskog inspektora SO Brus, i odredila im pritvor. Jeličić je u medijima negirao da je zloupotrebio službeni položaj i tvrdio da je “sve radio po zakonu”.

Zbog bespravnog objekta na Pančićevom vrhu i sumnje da je prekršio zakon koristeći svoj položaj i uticaj koji ima kao predsednik opštine Brus, Ministarstvo građevinarstva je protiv Jeličića podnelo krivičnu prijavu u septembru 2018, a slučaj je preuzelo Više javno tužilaštvo u Kraljevu. Prema pisanju “Insajdera”, Ministarstvo sumnja da je Jeličić u dogovoru sa investitorkom nelegalnog objekta Snežanom Mitković, posredovao i trgovao svojim uticajem, dajući nalog NN službenom licu da falsifikuje službene isprave. NN službeno lice opštinske uprave Brus je na lažnoj prijavi stavilo zavodni pečat sa neistinitim zavodnim brojem i datumom prijema – 20. 1. 2014, navodi “Insajder” (po zakonu je omogućena legalizacija bespravnih objekata izgrađenih do kraja januara 2014. godine).

“Milutin Jeličić je u nameri da omogući investitorki nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu, Snežani Mitković, da taj objekat uvede u postupak ozakonjenja i spreči rušenje, u dogovoru sa njom, izdao nalog NN službenom licu opštinske uprave Brusa da u službenu knjigu unese neistinite podatke i službenim pečatom overi spise sa neistinitom sadržinom – lažnu prijavu za legalizaciju objekta izgrađenog bez građevinske dozvole za navodno izgrađen poslovno-stambeni objekat”, navodi se u obrazloženju krivične prijave Ministarstva građevinarstva. (Insajder, 28. 9. 2018. godine)

Ozbiljne optužbe za seksualno uznemiravanje na račun Milutina Jeličića pojavile su se na proleće 2018. Tada su ga tri žene iz Brusa u izjavi “Večernjim novostima” optužile da je nasrtao na njih na radnom mestu i slao im lascivne poruke. Jedna od njih, Marija Lukić, koja je od oktobra 2015. skoro dve godine radila kao tehnički sekretar pri Skupštini opštine, kao i u Opštinskom odboru Nove Srbije, u martu 2018. ispričala je za N1 da je za dve godine od svog šefa (Jeličića) dobila preko 15.000 SMS-ova u kojima je poziva da budu intimni. Jeličić je ove optužbe negirao, tvrdeći da nikoga nije ucenjivao i uslovljavao. 

“Marija Lukić je poslednjih godinu dana tražila bolje radno mesto, veću platu, ali ja sam joj rekao da ne mogu da je postavim za rukovodioca dok ne završi fakultet. Otvoreno sumnjam da su poruke fingirane, često mi je telefon bio u stranci na punjaču, dešavalo se i da tamo prenoći”, rekao je Jeličić. (Večernje novosti, 14. 3. 2018. godine)

Povodom ovih optužbi Jeličić je u martu 2018, prema pisanju medija, bio saslušan u policijskoj stanici u Kruševcu. Skoro godinu dana kasnije, 5. februara 2019, u Brusu mu je, nakon dva odlaganja, počelo suđenje zbog sumnje za polno uznemiravanje Marije Lukić. Optužnica protiv njega podignuta je samo u ovom slučaju, iako ga je za seksualno uznemiravanje prijavilo sedam žena.

O optužbama za polno uznemiravanje Marija Lukić govorila je 27. februara 2019. u emisiji “Život priča”. U vreme emitovanje emisije, u Brusu je došlo do prekida emitovanja kablovske televizije. Vlasnik kablovskog operatera u Brusu, “Siti servisa”, Zoran Radojković rekao je medijima da njegova firma nije prekinula signal, već da je nestala struja u Domu kulture, u kom se nalazi kablovska stanica. Radojković je izjavio i da je “čudno to što je svuda u okruženju bilo struje, te da je samo taj objekat nije imao”.

Nakon burne reakcije javnosti, Jeličić je najavio 1. marta 2019. da podnosi ostavku. U pismu javnosti, koje je dostavio Tanjugu, Jeličić je naveo i da vraća mandat koji je dobio za poverenika opštinskog odbora SNS-a u Brusu, kao i da zamrzava članstvo u stranci. 

“Slučaj zbog kojeg sam na sudu, desio se dok ja još nisam pristupio Srpskoj naprednoj stranci i tada to opoziciji nije bilo zanimljivo“, naveo je u pismu, uz tvrdnju da su problemi „nastali onog trenutka kada se učlanio u SNS“, te da se “slučaj koristi za direktan napad na predsednika Aleksandra Vučića i urušavanje stranke”.

U junu 2019. predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Jeličić može da bude predsednik opštine Brus, ali bez SNS.

„Dok postoji privatna krivica i osnovi sumnje za Milutina Jeličića Jutku, SNS kaže da se proces vodi, ali on neće biti predsednik opštine“, kazao je Vučić. (N1, 28. 6. 2019. godine)

U februaru 2020. predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj saopštio je da je Jeličić postao član te stranke i da će biti na izbornoj listi SRS.  

„Milutin Jeličić Jutka se učlanio u Srpsku radikalnu stranku, biće kandidat na izborima, ići će na stranačku listu, biće kandidat za poslanika verovatno, a mogući su i drugi dogovori. Planovi su da osvojimo vlast“, rekao je Šešelj. (Beta, 21. 2. 2020. godine)

Međutim, u martu 2020, SRS je saopštila da Jeličić neće biti na njihovoj listi. 

„Nije ni na jednoj listi, to su od prvog dana samo medijske izmišljotine“, rekao je zamenik predsednika SRS Aleksandar Šešelj. (B92.net, 9. 3. 2020. godine)

U junu 2020. Osnovno javno tužilaštvo u Kruševcu pokrenulo je istragu protiv Jeličića, koji Agenciji za borbu protiv korupcije nije prijavio da u svom vlasništvu već devet godina ima stan u Beogradu.

„Kako je za portal Nova.rs rečeno u Tužilaštvu, u toku je postupak prikupljanja dokaza. Jeličić se nalazi na uslovnoj slobodi upravo zbog prikrivanja imovine.“ (Nova.rs, 19. 6. 2020. godine)

Na lokalne izbore u junu 2020. Jeličić je izašao kao nosilac liste “Za moderan Brus – Milutin Jeličić Jutka“, ali je ta lista osvojila svega sedam mandata. 

U julu 2020. sud u Kruševcu doneo je prvostepenu presudu kojom je Jeličić osuđen na tri meseca zatvora za krivično delo nedozvoljene polne radnje nad saradnicom Marijom Lukić.  

U novembru 2020. kruševački Viši sud potvrdio je presudu Osnovnog suda, a u januaru 2021. advokatica osuđenog Irena Đorđević kazala je da je Osnovnom sudu u Brusu podnela molbu za odlaganje izvršenja kazne zbog zdravstvenih razloga.

„O odlaganju odlučuje predsednik Osnovnog suda u Brusu. U slučaju da rešenje bude negativno imamo pravo žalbe predsedniku Višeg suda u Kruševcu’, kazala je ona, navodeći da još uvek ne zna kakvu je odluku doneo predsednik Osnovnog suda u Brusu.“ (Beta, 18. 1. 2021. godine)

Foto: Print screen N1