Vi glasate, mi biramo ko će u Skupštinu

Hoće li građani Srbije posle ovih izbora ponovo za premijera dobiti osobu koja nije bila na izbornoj listi, ili za jedinog ministra koji se našao na vrhu liste Srpske napredne stranke Branislava Nedimovića postoji tajni ambiciozni plan? Zašto na listi vladajuće koalicije nema aktuelnih ministara, a ima nepoznatih mladih preduzetnika i anonimnih aktivista? Znaju li uopšte građani kad glasaju za lidera neke stranke, koga još dobijaju u paketu?

Kada god u Skupštini Srbije dođe do pregrupisavanja poslanika, do pravljenja novih klubova, preletanja, kriza, čuje se ideja da izborni zakon treba menjati i vratiti glasanje za čoveka, a ne za listu. Do sada se pokazalo da formiranje nepromenjive liste, koju uglavnom kreira šef stranke, ne doprinosi jačanju skupštine i njene uloge, već na vrh vlasti stavlja partijske organe. Sistem zatvorenih, nepromenljivih izbornih lista još od 2011. godine potpuno je depersonalizovao izbore, čime je narodne poslanike, kao i lokalne odbornike pretvorio u „stranačke vojnike“, svesne da njihovim radom treba da bude zadovoljan šef stranke, a ne građani koje predstavlja.

Povezan sadržaj

Sa druge strane građani glasaju za naziv, odnosno nosioca liste i ne interesuju se mnogo ko je na toj listi ni peti, a kamoli pedeseti. Kampanja se vodi tako da podatke o kandidatima možete saznati samo ako se dobro potrudite. Tako će se i na lokalu u najvećem broju slučajeva čuti da je neko glasao za Vučića, za Dačića, Palmu ili Šešelja, bez ikakvog povezivanja da su time glasali za lokalne funkcionere kojima ni najmanje nisu zadovoljni.

A kako se pravi lista? Poslanici kažu – u najužem krugu vrha stranke, pa čak i sami kandidati do poslednjeg trenutka ne znaju pod kojim brojem su na listi. Pred predaju izbornih lista u strankama vlada veća nervoza nego u izbornoj noći, jer se tu prelama ko je koliko blizu vrha stranke i samim tim stiče određeno mesto u hijerarhiji.

Pred ove izbore lider najjače Srpske napredne stranke mesecima je najavljivao drugačiji pristup i u skladu sa politikom vlasti da mlade zadrži u zemlji obećao da će mnogi poslanici biti zamenjeni mladim snagama.

 

Ilustracija/Narodna Skupština Srbije Foto: Istinomer/Zoran Drekalović

 

Interesantan izbor napravio je Aleksandar Vučić, a ako je nešto i bilo nejasno kada je Srpska napredna stranka objavila listu na čijem čelu je aktuelni ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, posle vanrednog stanja i borbe sa korona virusom, postalo je mnogo jasnije.

Zašto bi inače, pored svih lekara iz SNS-a baš diplomirani pravnik bio postavljen za šefa kriznog štaba za Niš i južnu Srbiju kad je situacija sa virusom tamo eskalirala. Prvi na listi trebalo bi po nepisanom pravilu da bude kandidat za premijera ako ta lista bude stožer nove vlade, otuda relativno mladom Nedimoviću i motiv i volja da se pokaže i iskaže sposobnost i entuzijazam.

Interesantno je da je Nedimović jedini aktuelni ministar na listi vladajuće stranke, na kojoj se, inače, nije našla premijerka Ana Brnabić, pa će ako ponovo bude vodila Vladu ona biti retka politička pojava koja se formalno nalazi na najjačem mestu u državi, a da za nju građani nikada nisu imali priliku da glasaju.
Za dugogodišnju predsednicu Narodne skupštine Maju Gojković, visoko drugo mesto na listi je znak da je lider partije i države jako zadovoljan njenim učinkom i onim u šta se pretvorio parlament pod njenim vođstvom. I ona je uzela aktivno učešće u kampanji tokom odbrane odluke da sa predsednikom i premijerkom trojnim potpisom uvede vanredno stanje u zemlju mimo tela na čijem je čelu.

Da pretpostavimo da treći na listi, Jovan Kolundžija, nema nameru da ozbiljno uđe u politiku, kao ni Ivan Tasovac koji je deveti, već predstavljaju vrhunske umetnike i poznate intelektualce što to nije velika novost na listi stranke čiji poslanik je već prvakinja opere Jadranka Jovanović, a za prošle beogradske izbore podržali su je brojni glumci, pevači, kompozitori i sportisti.

Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada takođe nije iznenađenje u vrhu liste, jer je jedan od onih na koje Vučić uvek, kako naglašava – može da računa. Vučević se ne libi da u sred borbe sa koronom izjavi, na primer za Novosti da protivnici vlasti „svakodnevno potvrđuju da ne postoje granice mržnje i neljudskosti. Ovu situaciju koriste da vode najmorbidniju i najprljaviju kampanju protiv predsednika Vučića i njegove porodice“ pa i da „ta bagra sve pljuje, likuje nad svakim izgubljenim životom i vodi kampanju protiv svog naroda i svoje zemlje“.

Od petog mesta počinju iznenađenja i taj spisak donekle objašnjava zašto su poslanici SNS u Parlamentu bili gotovo neprimetni i ni formalno im nije smetalo kad su isključeni iz procesa odlučivanja pri proglašenju vanrednog stanja. Naravno da se očekuje da će mnogi od njih svakako ponovo biti poslanici jer SNS računa da će makar ponoviti prošloizborni uspeh, što bi bio 131 poslanik, tako da suštinski nije važno da li ste 40. ili 70. na listi. Ali simbolično i te kako ima.

 

*Pavićević: Naspram plaćeničkih trupa nalaze se neorganizovani građani 

*Bagro tajkunska, ovo je dostojanstvena kampanja

 

Najavljena nova lica SNS-a viđena su od petog mesta na kojem se našla Ivana Popović, ekonomistkinja iz Krupnja, preduzetnica koja se iz Beograda vratila na porodično imanje gde se bavi proizvodnjom džema. Do sada se nije bavila politikom, ali je pažnju javnosti privukla kad joj je u poseti bio predsednik Vučić prilikom obilaska Mačvanskog okruga. (Iako su pojedini mediji ranije najavljivali da će se na petom mestu naći Lav Grigorije Pajkić, on je ipak završio na 148. mestu.)

Đorđe Todorović jedan je od polaznika Akademije mladih lidera Srpske napredne strankeveć je za medije izjavljivao da „oni koji bojkotuju ove izbore beže od realnosti, a to je da njih narod neće“, kao i da je „plan da prosečna penzija bude 430 evra, a prosečna plata 900 evra“, čime se kandidovao za 6. mesto na izbornoj listi.

Sledi dvadesetosmogodišnji diplomirani pravnik Đorđe Dabić, trenutno je poverenik Opštinskog odbora SNS Čajetina, pa Ivana Nikolić mlada inženjerka saobraćaja sa Uba, koja je na vanrednim parlamentarnim izborima 2016. godine prvi put postala narodna poslanica sa nezapaženim učinkom.

U prvih deset našla se i dvadesetsedmgodišnja Ana Beloica, potpredsednica Opštinskog odbora SNS Raška. Završila je master studije ekonomije, a govorila je i na rođendanu SNS u Novom Sadu.

Povezan sadržaj

Svojim radom direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić zaslužio je da bude 15. na listi, Sandra Božić koja se kao 17. našla ispred mnogih viđenijih “naprednjaka”, postala je poznatija kada je stupila u štrajk glađu zajedno sa skupštinskim šefom Aleksandrom Martinovićem koji je iza nje, doduše na sigurnom 20. mestu.

Dva izuzetno aktivna poslanika Vladimir Orlić i Aleksandar Marković kao 30. i 31. i dalje će sigurno deliti skupštinsku klupu, a i većina poslanika koji su podnosili amandmane, ili najoštrije kritikovali opoziciju, jesu u prvih 150, ali utisak je da sama skupštinska aktivnost, uz sve izrečene uvrede i beskrajne govore podrške predsedniku, ipak nije bila put do vrha liste.

 

Dačić, Palma, mladi stručnjaci i mnogo penzionera

 

I lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić primenio je sličan sistem kao Vučić. To što je on na prvom, a dugogodišnji koalicioni partner, lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma na drugom mestu jeste logično, ali taman kad očekujete da je treća, na primer, Slavica Đukić Dejanović, naišli smo na ime potpuno nepoznate dvadesetšestogodišnje Dubravke Kralj iz Zrenjanina. Da li prosečan glasač SPS-a zna ko je gospođa Kralj, nismo uspeli da istražimo, ali ona sama je rekla da zahvalnost duguje Željku Malušiću, predsedniku Gradskog odbora SPS u njenom gradu, koji je njenu biografiju poslao u sedište stranke.

Povezan sadržaj

„Ivica Dačić je odluku o mojoj poziciji na listi kandidata doneo isključivo na osnovu podataka iz moje biografije, rekla je mlada pravnica, koja je inače, diplomirala u Novom Sadu sa prosekom 9,97, a na postdiplomskim studijama prosek joj je bio 10.

Četvrti je Uglješa Marković, predsednik Mladih socijalista Srbije koji u intervjuima najčešće citira Ivicu Dačića, Slobodana Miloševića opisuje kao državnika i kaže da je SPS partija u kojoj sede zajedno deda sin i unuk.

Peti i šesti na listi ipak su predstavnici starije generacije – preživela logorašica iz Jasenovca Smilja Tišma, i čuveni advokat Toma Fila. U prvih dvadeset kandidata ima još nekoliko mladih, nepoznatih ljudi, a tu su i aktuelni poslanici Dušan Bajtović, Novica Tončev i Đorđe Milićević. Male šanse da ponovo uđe u Parlament ima jedan od najaktivnijih poslanika socijalista Neđo Jovanović koji je 49. na listi, a ova lista je u prošlom sazivu osvojila 28 mandata.

Sa spiska su izostali ministri iz aktuelne vlade, a i bivša ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković, očigledno nastavlja dalje jer se za poslanika kandiduje sa čak 105. mesta liste.

 

Naslovna fotografija: Istinomer/ Zoran Drekalović